Mobiltelefoner og smartphones med særlige egenskaber

Sidst opdateret 02-03-2018

Illustration til Mobiltelefoner og smartphones med særlige egenskaberMobiltelefoner og smartphones kan have særlige egenskaber, der kan være relevante for dig, hvis du har særlige behov i forhold til udformning eller funktionalitet, fx på grund af nedsat syn, hørelse eller kognitive vanskeligheder. Guiden giver en introduktion til nogle af de muligheder, der i dag findes på det danske marked.

I dag bruges de traditionelle mobiltelefoner oftest til telefoni og til at sende eller modtage SMS-beskeder. Mange af disse mobiltelefoner kan også sættes op til at kunne modtage e-mails. De mere avancerede smartphones er mobiltelefoner med berøringsfølsom skærm, og de fungerer nærmest som en slags mini-computer med adgang til fjernsynsfunktion, kamera og meget andet. Smartphones kan afvikle apps, og der findes en lang række apps, der er udviklet særligt til mennesker med forskellige funktionsnedsættelser.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Der er mobiltelefoner og smartphones på markedet, der på forskellig vis tager hensyn til forskellige funktionsnedsættelser, enten i form af fysisk udformning, funktionalitet eller muligheder for særlige indstillinger.

Hvis du har funktionsnedsættelse i fingre/hænder, kan det fx være en udfordring at håndtere en telefon med meget små taster. I de tilfælde kan du måske anvende en telefon med store taster.

Har du et hørehandicap, kan det være en udfordring, hvis du ikke kan høre telefonens ringetoner og advarselslyde eller den, du taler med, i telefonen. Der kan være særlige funktioner indbygget i telefonen, eller det kan være, at den understøtter apps, som kan være gavnlige for dig.

Er du svagsynet eller blind, kan nogle skærme være svære at se på grund af størrelse, baggrundslys eller farvevalg. Hvis du er blind eller ikke kan benytte skærmen, er en telefon med et indbygget taleprogram eller muligheden for at installere tale nødvendig. En lang række indbyggede funktioner kan også være gode at efterspørge, og flere apps er særligt udviklet til at lette hverdagen for svagsynede og blinde, hvorfor en smartphone kan være en fordel for nogle.

Hvad findes der? Åben

Hvad findes der? Luk


Inden du anskaffer dig en mobiltelefon eller smartphone, bør du overveje dine behov, og hvilke ønsker du har til særlige funktioner. De fleste modeller har nogle praktiske valgbare funktioner, såsom vibrator ved opkald, lys ved opkald og kortnummervalg, hvor selvvalgte telefonnumre kan ringes op ved brug af en enkelt eller kun få taster.

Mobiltelefoner kan også fås som klaptelefon, der fungerer med ”tag røret – læg på”-funktion. Når klappen er åben, svarer det til at tage røret af, og når klappen er lukket, svarer det til, at røret er lagt på.

Endelig så leveres de fleste telefoner med indbygget kamera, og det kan derfor være vigtigt at spørge ind til kamerafunktion og kvalitet (opløsning). Vælger du en smartphone, så får du samtidigt en lille computer til lommen. Der findes mange hjælpeprogrammer til disse smartphones. Det kan være forstørrelses-, navigation-, kalender-, påmindelses- eller kommunikationsapps med symboler. Du kan også se film og fjernsyn på en smartphone.

Mange modeller giver mulighed for håndfri betjening, hvilket kan være en fordel, hvis du har svært ved at gribe om genstande.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type mobiltelefon eller funktioner der passer bedst til dine behov, kan du henvende dig til din kommune og få en vurdering fra en fagperson. Selvom du ikke søger kommunen om at få mobiltelefonen bevilget, kan de stadig vejlede dig i valg og brug af den.

Der findes forskellige mobiltelefoner og smartphones med særlige egenskaber og funktioner:

Teleslynge
Har du høreapparat med indbygget telespole (T-funktion), kan en mobiltelefon med indbygget teleslynge eller en smartphone med indbygget teleslynge fungere sammen med det. Højtaleren i telefonen behøver derfor ikke sættes helt op til øret, men mobiltelefonen kan holdes foran ansigtet, så telefonens højtaler er maksimum 10-15 cm fra høreapparatet. Du kan tale direkte i den indbyggede mikrofon, og lyden høres gennem høreapparatet. Ofte fås disse telefoner også med mulighed for at indstille ringetonen og lydstyrken i røret til ekstra højt niveau.

Store taster og stor skærm
Hvis du har en funktionsnedsættelse i fingre/hænder, kan det være en udfordring at håndtere en telefon med meget små taster. I de tilfælde kan du anvende en telefon med store taster eller vælge en telefon med taktile knapper fremfor knapper på en berøringsfølsom skærm, da disse kan være lidt sværere at bruge. Mange modeller giver mulighed for håndfri betjening, hvilket kan være en fordel, hvis du har svært ved at gribe om genstande. Det kan også være gavnligt for dig at bruge en klaptelefon. En stor skærm er god, hvis du har en synsnedsættelse. De store tydelige taster gør det meget lettere for svagtseende at skrive på tastaturet. Flere af disse typer telefoner har indbygget baggrundsbelysning i både skærm og taster.

Nødkaldsknap og GPS-sporingsenhed
Mobiltelefonen med nødkaldsknap er til dig, der gerne vil have muligheden for at foretage et nødkald, hvis du bliver utryg eller på anden måde får et behov for at foretage et sådant. Nødkaldet kan enten sende en SMS eller ringe op til et forudbestemt telefonnummer, fx en pårørende, eller foretage opkald til et call-center, hvor du kan komme i kontakt med fagpersonale. Nogle telefoner med nødkaldsknap har også en GPS-sporingsenhed, så der samtidig gives besked til modtageren om, hvor du befinder dig, når du benytter nødkaldsknappen. Denne type mobiltelefon kaldes også i nogle tilfælde for en tryghedstelefon.

Smartphones og apps
Det, der kendetegner smartphones i forhold til de mere traditionelle mobiltelefoner, er, at de kan afvikle apps (applikationer). Apps er programmer, der downloades til din smartphone, og der findes i dag mange apps særligt udviklet til at afhjælpe forskellige funktionsnedsættelser. Fx kan du få apps, som giver mulighed for at benytte en smartphone som forstørrelsesglas, som medicinpåminder osv. Der findes også apps til læse- og skrivestøtte, apps målrettet personer med hørenedsættelse, apps til strukturering af hverdagsaktiviteter og meget mere. Med Hjælpemiddelbasens app søgefunktion kan du søge efter apps til dit behov. Her er der desuden oprettet en række søgeord, der er relateret til Hjælpemiddelbasens produktområder, som kan hjælpe dig på vej i søgningen.

Når du vil downloade apps, skal du være opmærksom på, at smartphones fungerer med et bestemt operativsystem (OS).

I operativsystemet findes der mange muligheder for at opsætte telefonens indbyggede tilgængelighedsfunktioner, der bl.a. kan omfatte oplæsning, talegenkendelse og alternativ betjening. Operativsystemet vil oftest være enten iOS fra Apple eller Android.

Vedligeholdelse Åben

Vedligeholdelse Luk

Til forskel fra fastnettelefoner er mobiltelefoner og smartphones beregnet til at have med på farten. Det kan derfor være fornuftigt at vælge en telefon, der kan tåle transport i en jakkelomme, en taske, lignende steder eller i hånden, hvor den kan blive udsat for stød. Spørg forhandleren om, hvor robust telefonen er. Er telefonen stødsikker, vandtæt med mere?

Rengøring
Sørg for at kontrollere batteriet, og hold mobiltelefonen fri for støv og smuds omkring knapper, tastatur og skærm.

Simkort og abonnement
Der er et abonnement forbundet med brugen af mobiltelefoner, og der følger et simkort med, når der tegnes et abonnement. SIM-kortet sættes i telefonen. Få evt. en fagperson fra leverandøren til at hjælpe med at sætte simkortet i. Det er vigtigt at holde øje med fornyelse og tidsfrister i forbindelse med et abonnement.

Batteri og opladning
Oplader, stik og batterier skal kontrolleres en gang imellem. Batterier kan miste strømstyrke, når de bliver kolde, fx ved udendørsbrug i frostvejr, eller hvis telefonen konstant er tilkoblet opladeren.


» Fold alle afsnit ud /