Hjælpemidler til afmærkning

Sidst opdateret 18-08-2022

Kvinde laver mad - anvender afmærkning af varerGuiden henvender sig primært til dig med nedsat syn eller blindhed og præsenterer redskaber og metoder til at afmærke, fremhæve, sortere, skelne eller adskille ejendele, nøgler, dagligvarer m.v.
Der gives eksempler på specialfremstillede afmærkningsmaterialer, nyttige apps og eksempler på, hvordan du kan bruge almindelige husholdnings- og kontormaterialer til afmærkning.


Har du svært ved at kende forskel på konserves i køkkenskabet? Bliver du i tvivl, når du skal finde det rette rengøringsmiddel? Eller er du træt af ikke at kunne indstille ovnen på den rette temperatur? Så kan afmærkning være løsningen. I denne guide gennemgås både visuelle og auditive afmærkningssystemer, samt taktile afmærkninger med eller uden brug af punktskrift.

I Hjælpemiddelbasen finder du hjælpemidler til afmærkninger under Materialer og redskaber til mærkning.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Har du en synsnedsættelse eller blindhed, eller er du på anden måde udfordret i forhold til at kende forskel på genstande eller betjene apparater, kan afmærkning bidrage til at lette din hverdag. 

Der findes taktil, visuel og auditiv afmærkning.

I nogle tilfælde vil stemmestyring være et alternativ til at lette betjeningen af apparater.
Du kan læse mere herom i guiden SmartHjælpmidler til husholdning og dagligliv.

Via dit lokale kommunikationscenter kan du søge råd og vejledning i forhold til hvilke afmærkningsløsninger, der er relevante for dig. Her vil du også kunne få vejledning om, hvorvidt det vil være relevant, at få undervisning i fx punktskrift. Det er også muligt at få hjælp til opsætning af afmærkning i hjemmet.

Sammenslutningen af Danske Tale- Høre- og Synsinstitutioner (DTHS) har udarbejdet en oversigt over kommunale og regionale institutioner med rådgivningsopgaver på området.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Det rette valg af afmærkning afhænger af, hvilke synsmæssige udfordringer du oplever, og hvad det er, du har brug for at få afmærket. Har du nedsat syn, kan afmærkning med stærke farver, gode kontraster eller labels med tydelig skrift, være en god løsning. Har du ingen, eller en meget lille synsrest, kan følbar (taktil) afmærkning, afmærkning med punktskift eller afmærkning med lyd være en løsning.

Bånd i stærke farver med følbart mønster

Afmærkningsbånd er gummibånd med farve og taktilt mønster, som du kan bruge rundt om fx konservesdåser, opbevaringsglas, beholdere til sæbe eller mindre bøtter. De fås som regel i pakker med forskellige farver og tilsvarende forskellig tekstur, fx knopper, trekanter eller firkanter. Gummibåndet krænges ned over den genstand, som du vil have afmærket, så fx konservesdåser med hakket tomat markeres med et slags bånd, dåser med asparges med et andet bånd og dåser med kokosmælk med et tredje bånd. Båndene tages af, når genstanden, du har brugt, skal smides ud. Herefter har du mulighed for, at genbruge afmærkningsbåndene på andre tilsvarende genstande igen og igen.

Metoden er praktisk til ting, der er ens, som du har behov for at udskifte ofte, og hvor der er en overskuelig mængde af variationer. Der er også mulighed for at have flere bånd af samme slags, så alle dåserne med det samme indhold hurtigt kan afmærkes ens.

De stærke farver og det følbare mønster gør, at løsningen både er anvendelig for dig, der har nedsat syn, men som kan skelne mellem stærke farver og for dig, som har brug for noget taktilt, til at kunne mærke forskel.

Afmærkningsdupper med og uden farve

Der findes små afmærkningsdupper, som kan klistres på jævne overflader. De føles som en lille knop, når de er monteret. De kan bruges til at markere berøringssteder, fx på en keramisk kogeplade uden følbare knapper. En anden mulighed er at markere kanten af et berøringsfølsomt display ud for, hvor de hyppigst brugte knapper er, fx på en vaskemaskine, hvor knapperne til de mest anvendte programmer markeres.

Hvordan dupperne skal placeres for at give den bedste afmærkning, kan godt kræve et par forsøg. Det er selvfølgeligt også afhængigt af, hvordan knapperne sidder og virker på det, du skal have afmærket.

Afmærkningsdupperne er også gode til afmærkning af fx tastatur, nøgle, mikroovn, komfur og telefoner. Dupperne kan også bruges til fx at afmærke elevatorknappen, hvis du bor i en etageejendom.

Hvis du kan se farver, kan du bruge dupper i forskellige farver.

Dupperne kan ikke genanvendes, så du kan overveje at anvende andre løsninger til genstande, som ofte skiftes ud. 

Afmærkningspasta

Afmærkningspasta er afmærkning med særlig ”lim”. Afmærkningspasta kan anvendes til, at lave en fleksibel afmærkning. Pastaen ”tegnes” på en genstand, som med en tusch, hvorefter du skal lade den tørre. Når den har sat sig, kan den mærkes som en ophøjet flade.

Afmærkningspasta kan fx bruges til at tegne symboler op på forskellige produkter eller til at tegne rundt om ellers ikke følbare knapper.

Vær opmærksom på, at det tager tid for pastaen at tørre, og at det kræver øvelse, at få det rigtigt placeret.

Afmærkning med punktskrift

Hvis du har en meget lille synsrest eller intet restsyn, er punktskrift et følbart alternativ til almindelig trykt tekst. Der er forskellige muligheder for at afmærke med punktskrift. Du kan fx bruge en punktskriftmaskine, som er en skrivemaskine, der kan skrive punktskrift. I maskinen kan du indføre forskellige labels eller papir med klister på bagsiden, som du derefter kan skrive på, og påklistre den ønskede genstand eller overflade. Der er også mulighed for at koble en tapeholder (Huseby-ramme) på din punktskriftmaskine (dog kun perkinsmaskinen). Med en sådan tapeholder bliver det muligt, at fremstille dymotapestrimler med punktskrift.

Du kan også bruge en dymotang til at skrive punktskrift på mærkater. En dymotang er et håndholdt apparat, som kan præge punktskrift på en dymostrimmel. Du vælger bogstav ved at dreje på et hjul, hvor bogstaverne vises både med almindelig skrift og punktskrift, så både mennesker med nedsat syn og seende vil kunne bruge den. Dymostrimler er fx anvendelige til afmærkning af CD’er og krydderiglas.

Der findes også farvemærker med punktskrift, som er et lille mærke af metal til at sy fast i tøjet, så du kan skelne dit tøj. Mærket kan enten bruges til at indikere den farve tøjet har eller til at angive den temperatur, som det er anbefalet at vaske tøjet ved.

En udfordring ved at afmærke med punktskrift er, at punktskrift fylder mere end trykt tekst, og det kan derfor være svært at få plads til den tekst, du ønsker. Du kan få plads til mere tekst ved at anvende et forkortelsessystem.

Derudover skal du være opmærksom på at bruge materialer, som er beregnet til punktskrift, fx punktskriftpapir eller -plast, da fx punktskrift på for tyndt papir hurtigt vil slides og blive svært at læse.

Nogle producenter af fx mælk og medicin har påtrykt punktskrift, ligesom der også findes medicinæsker med punktskrift.

Labels med lyd

Hvis du har meget information, som du gerne vil afmærke, fx playlisten på en CD, omtalen af en film bag på en DVD, eller hvis du hverken har mulighed for at læse stor skrift eller punktskrift, er labels med lydmærkning en god løsning.

De små labels fungerer sammen med en afmærkningspen, som også er den, du bruger til at aflæse mærkerne. Systemet fungerer sådan, at du sætter en label på fx en cd. Så tænder du din lydpen, og holder spidsen hen til den blanke label. Din lydpen vil nu afspille det indhold, der er på mærket, eller sige, at mærket er tomt. Er det et tomt mærke du har sat på, kan du, ved at holde en knap på lydafmærkningspennen inde, aktivere optagefunktionen. Nu kan du indtale den information, som du ønsker, og du vil herefter kunne aflæse den med pennen. Det er muligt efterfølgende at ændre og genindlæse den indtalte besked.

Labels med lyd kan også anvendes til fx at afmærke frysevarer, krydderier og konserves. Der findes forskellige typer af etiketter også nogle som er beregnet til tøj, og som derfor kan tåle at komme i vaskemaskinen.

Sokkelåse

Det kan være en udfordring at parre strømper efter vask, hvis de har forskellig farve eller mønster. En sokkelås er en gummi- eller plastikring med et takket hul i midten, som kan krænges ud over to strømper og holde dem sammen under vask og tørring. Hvis du samler strømperne med en sokkelås, så snart du tager dem af og lægger dem til vask, vil du kunne holde styr på, hvilke strømper der passer sammen. Vær opmærksom på, at sokkelåsene ikke tåler at komme i tørretumbleren.

Farvetestere

En anden mulighed for at kunne skelne sit tøj og få det sorteret rigtigt inden vask, er ved at anvende en farvetester. På den måde kan du fx få sorteret dit vasketøj i farvet og hvidt. Farvetestere fås med forskellig detaljeringsgrad. Nogle farvetestere har større detaljeringsgrad og kan angive farvemæthed, nuance samt sammenligne flere farver, hvilket fx er nyttigt, hvis du væver og har brug for en højere detaljeringsgrad i forhold til at udvælge de rette farver.

Afmærkning af tastaturer

Der findes ark med selvklæbende mærker med tydelig skrift, som kan sættes ovenpå eksisterende tastaturer. Tastaturark findes i forskellige farver og med forskellig kontrast alt efter dit behov. Et alternativ til de selvklæbende ark kan være tastaturer med visuelt tydelige taster.

Brug af kontraster

Hvis du har en brugbar synsrest, Mand i køkken hvor skabe er markeret med kontrastfarverkan det være en fordel at tænke kontraster ind i de daglige aktiviteter.

En røreskål i en stærk farve, kan være lettere at se på et hvidt køkkenbord. 

Ligesom der findes farvet tape, som kan monteres på fronten af hylderne i køkkenskabet. Også ved spisebordet kan det være en fordel at tænke kontraster ind, da hvidt service på et hvidt bord kan være svære at få øje på. Her kan du overveje at bruge fx en dækkeserviet eller en dug i en kontrastfarve. Skal du spise ude, kan det for nogle løses ved at have en farvet serviet med i tasken, som kan placeres under tallerkenen.

Apps

Som alternativ til afmærkning kan du benytte en smartphone i kombination med udvalgte apps. Fx apps til billedgenkendelse, oplæsning af tekst eller afkodning af QR- eller stregkoder. Ved afkodning af stregkoder kan nogle apps oplæse information om produktet, fx indholdet i en konservesdåse.

Du kan søge efter en relevant app ved at bruge Hjælpemiddelbasens App søgning.

Læs mereÅben

Læs mereLuk

Hansen, Peter: Punktskrift i hverdagen - Ideer til afmærkning. Instituttet for Blinde og Svagsynede, Videncenter for Synshandicap (2010)


» Fold alle afsnit ud /