Luftrenser

14-09-2020 af Jeanette Fisk

Jeg har fået en ansøgning om en luftrenser fra en borger. Han har nedsat lungefunktion, går regelmæssig til kontrol på Glostrup hospital og er derfra blevet anbefalet at søge om en luftrenser, fordi han pga nedsat lungefunktion er særlig sårbar i fht at få Covid-19.
På Lungeforeningens hjemmeside er det velbeskrevet, at effekten af luftrensere er tvivlsom og der tilrådes udluftning, rygstop osv - så et afslag er for så vidt indlysende - men i henhold til hvilken paragraf skal der gives afslag? I henhold til afgrænsningscirkulæret, fordi det er et behandlingsredskab eller i henhold til SL 112 og 113 - på væsentlighedskriteriet - af en luftrenser ikke er en væsentlig lettelse i dagligdagen??

Svar 1 af 8 - Luftrenser virker

14-09-2020 af Tomas Lind (Nordic2Care - Lux Danmark)

Kære Jeanette
Jeg er ked af, at Lungeforeningen ikke er opdateret med effekten af en luftrenser.
Vores luftrensere står på 80 af plejecentre i Danmark - herunder også hjemmepleje samt bosteder.
Vi har rigtig gode erfaringer med, hvordan luftrensere hjælper både KOL-patienter og svære astmatikere - vi har endda erfaring fra en lungetransplanteret.
Tag endelig fat i mig, hvis jeg kan hjælpe.
mvh
Jens Ryhl, Nordic2Care - Lux Danmark.

Svar 2 af 8 - Luftrenser

14-09-2020 af udmeldt bruger

Min umiddelbare tanke er, at man må give afslag, da der er tale om et produkt, som i den konkrete situation har til formål at forebygge forringelse af et funktionsniveau.

Jeg er lidt i tvivl om det skal være efter LSS 112 eller 113, men tænker faktisk 113, for en luftrenser fremstilles og forhandles bredt med den almindelige befolkning som målgruppe.

Hermed har jeg ikke udtalt mig om effekten.

Svar 3 af 8 - Hvad er fordelen ved en luftrenser??

14-09-2020 af Marlene Olsen (AIR-TECH ApS)

Hej Jeanette

Det bedste filter der findes i hele verden, er det filter vi har i lungerne så vi ikke trækker alt muligt møg med i lungerne, når vi trækker vejret.

Hvis man har nedsat lungefunktion, så kræver det rigtig meget energi at skulle bruge dit eget filter i lungerne. MEN, hvis man befinder sig i et lokale/rum hvor indeklimaet er/bliver renset op så bliver hverdagen bare det meget nemmere da man ikke bruger sin energi på at bruge sit eget filter.

Jeg har masser af referencer fra astma og KOL-patienter mm, der har fået livskvaliteten retur igen, efter de har fået en af vores luftrenser MAC500s samt de står på mange plejehjem, daginstitutioner, private hjem osv.

Jeg tilbyder altid, at man kan prøve den i 14 dage, for at se om luftrenseren lever op til ens forventninger.

Sig til hvis jeg kan behjælpelig, hvis I har lyst til at prøve en af vores luftrenser MAC500s

Kærlig hilsen
Marlene Olsen
AIR-TECH.dk

Svar 4 af 8 - Luftrensning med HEPA-filtre

14-09-2020 af John Anderberg (Anderberg Klima A/S)

Illustration til Luftrensning med HEPA-filtreJeg kan kun tilslutte mig hvad de øvrige leverandører af luftrensere siger. Vi har også kunder som i den grad hjælpes til at trække vejret når bare luften er helt ren, som når den er renset med Hyper HEPA-filter.
Se gerne på vores IQAir HealthPro 250, som vil kunne klare opgaven.

Med venlig hilsen
Anderberg Klima A/S
John Anderberg
43 999 888

Svar 5 af 8 - Prøv at se her, der er lavet undersøgelser.

14-09-2020 af Claus Skov Caspersen

Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet har undersøgt 3 forskellige teknologier til luftrensning

https://www.bolius.dk/luftrensere-17245

dog er svaret ikke lige til, ryger man, har man en brændeovn.
er man Pollen allergier, er hjemmet meget rent.
og hvor bor man henne.
fx. naboere har brændeovne, og lufter man ud i den kolde tid kan der komme en del forurening derfra, om sommeren er der pollen, har man tæpper, dyr.
alt hvad der kan irriterer dine lunger som fremmede partikler, er ikke godt.
hvis du har et rent hjem, der bliver luftet ud 2-3 gang om dagen, vil det virke bedre, dog vil man med en luftrenser med fx. hepa filter kunne tage partikler ud af luften, men kun hvis der er nogen.
Jeg har en søn der har mange allergiker, vi kikkede på det, og havde også selv pengene til det, men valgte den rene linje og grundig rengøring, skifter lagen betræk tit, det kræver meget arbejde og tid er penge og kan man ikke selv gøre rent har jeg set at der hellere vil bevilliges et apparat til luftrensning end timer til extra rengøring, da det er billigst og Borgere føler at de har fået det de har brug for.
Jeg er ikke Expert, bare en far der har sat sig ind i hvad der er fakta og bevist.
jeg siger ikke at luft renser ikke har nogen effect, men hvis urenheden ikke er i luften, men ligger på gulvet, vil en støvsuger med fx. hepa filter virke meget bedre samt vand og sæbe, med mindre der er luft gennemgang hele tiden vil det meste urenheder sætte sig på overflader, så når der først er gjort rent, og løbende holdes vil der ikke komme så meget nyt.

Svar 6 af 8 - Nyeste undersøgelser

15-09-2020 af Tomas Lind (Nordic2Care - Lux Danmark)

Claus Skov Caspersen - du har helt ret, at man generelt kommer langt med rengøring, ventillation/udluftning og ved at undgå forurenings kilder som brændeovne, stearinlys m.m.
Men husk, at udluftning også er indluftning. De partikler, der er i udemiljøet (pollen, dieselpartikler etc) vil så komme ind. Og ikke alle har dine muligheder for grundig rengøring m.m.
Undersøgelsen, du refererer til, mener jeg er tilbage fra 2013/14? Der er sket en hel del siden da. Du kan for eksempel se vores dokumentation fra Teknologik Institut, TÜV, Gui-Lab m.fl. på www.nordic2care.dk.

Svar 7 af 8 - Luftrenser, afgørelsesgrundlag

15-09-2020 af udmeldt bruger

Hej igen,

Måske jeg ikke var tydelig nok i mit første indlæg.

Jeg ville give afslag på baggrund af 112 eller 113 (men tænker faktisk, at der er en forbrugsgodefordel af en luftrenser, så nok 113), og med henvisning til afgrænsning mellem hjælpemidler og behandlingsredskaber, hvor en luftrenser har til formål at forebygge en forringelse af borgers funktionsevne, og ikke er et produkt der er fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

I Sorø kommune finder vi megen god inspiration i publikationen Ankestyrelsens praksisbeskrivelse om Hjælpemidler og behandlingsredskaber fra november 2017.

Det ville være interessant hvis andre kommuner ville byde ind med en faglig betragtning over emnet :)

Svar 8 af 8 - Forslag til argument vedr. luftrenser

15-09-2020 af Karen Tychsen

Hej Jeanette
Jeg tænker heller ikke at der er hjemmel efter hverken 112 eller 113.
Formål for borger handler om at forebygge Covid 19, som jeg forstod dig.
Du kan i Prasisbeskrivelse hjælpemidler og behandlingsredsaber side 28-29 se argumenter for at vi ikke har mulighed for at bevillige til forebyggelse. Der bliver bl.a henvist til 4-15.
Dog tror jeg det vil være hensigtsmæssigt at der foretages en vurdering om hvorvidt der kan bevilliges efter regler om mer-udgifter.
Derudover ser det ud til at luftrensere bliver forhandlet meget bredt online og i fysiske butikker.
Det ligner et produkt som er rigtig tæt på at være et sædvanligt indbo.
Venlig hilsen
Karen

Skriv/besvar indlæg


Log ind for at skrive eller besvare indlæg. Tilmeld dig idé- og debatforum, hvis ikke du har en adgangskode.

Relaterede produktgrupper
Hjælpemidler til forbedring af indendørs luftkvalitet