Epilepsi-alarm til 108 - bosted

23-10-2020 af Camilla Fog

Jeg har fået en ansøgning om en epilpsialarm til en ung kvinde som bor på et 108-institution.

Dilemmaet er om det er noget man kan forvente at et bosted har?
Eller om en epilepsialarm er så speciel at den skal bevilges af kommunen.

Kvinden er 22 år og svært psykisk og socialt udfordret af autisme og udviklingshæmning. Hun bor på bosted med kun 2 andre personer. I dagtiden er der 1/1 personale, om natten er der 2 beboere til 1 nattevagt.
Hun har kun natlige krampeanfald, men disse kræver øjeblikkelig intervention, da hun ellers kan gå/går i status.. Hun er meget sensitiv og hun vågner hver gang der kommer en personale ind og ser til hende.

Jeg mener at hun ville være berettiget til epilepsialarmen, som hjælpemiddel HVIS hun boede hjemme (jfr principafgørelse 77-15)

MEN jeg bliver udfordret når hun bor på bosted/institution.
Her gælder det jo, at basisinventar skal stilles til rådighed af den pågældende institution. Hjælpemidler som er individuelt tilpassede skal ikke stilles til rådighed af bostedet men bevilges af kommunen-

En epilepsialarm er jo IKKE individuelt tilpasset. Den vil jo kunne bruges til hvem som helst på et bosted?. Men da hun skal bruge den alle nætter, vil den jo ikke kunne bruges af alle på bostedet?

Vejledning til 112: siger at hjælpemidler, der er til fælles brug for beboere i et botilbud for voksne, stilles til rådighed det pågældende sted

Bekendtgørelsens 8 siger at hjælpemidler der er personlige, idet de alene anvendes af den pågældende og fx medtages under ophold udenfor bostedet stilles til rådighed af af kommunen
Principafgørelse C-4-99 har behandlet 3 sager ift basisinventar på døgninst.

Her afgør de, at en kommunen skal bevilge en standard manuel kørestol til en borger, som sidder i kørestol 8-10 timer dagligt, selvom kørestolen slet ikke er individuelt tilpasset.

ER DER NOGLE DER HAR HAFT EN LIGNENDE SAG? OG EVT HAFT DEN I ANKESTYRELSEN?

I håb om input :-)
De bedste hilsner
Camilla Fog
Allerød kommune
Skriv/besvar indlæg


Log ind for at skrive eller besvare indlæg. Tilmeld dig idé- og debatforum, hvis ikke du har en adgangskode.

Relaterede produktgrupper
Personlige nødalarmsystemer