Boligændring i midlertidig bolig

04-10-2024 af Louise Hansen

Hvis borger har gjort opmærksom på, at han har sat sin ejerbolig til salg/ han aktivt er i gang med at finde en anden lejebolig, kan der så fortsat ydes støtte efter SEL §116 i nuværende bolig?
Har det nogen betydning, at boligen er at betragte som midlertidig uanset at hussalg og boligsøgning kan tage et år eller mere?
Jeg synes ikke, jeg kan finde noget i lovgivningen herom. Det tætteste jeg kommer på et lignende eksempel er principafgørelse 72-10.

Svar 1 af 2 - boligændring/merudgift

04-10-2024 af Lena Michelsen

Hvis borgeren skal fraflytte sin bolig - fx. hvis den er uegnet - er der vist noget med at omkostningerne i den forbindelse kan dækkes via §100 merudgifter, hvis borgeren er i målgruppen.

Jf. vejledningspligten bør borgeren vel oplyses omkring dette -)

Hvad er alternativet, i forhold til at han kan være i egen bolig indtil da?

Svar 2 af 2 - Boligændring

05-10-2024 af Maria R.M Vogt

Der kan som udgangspunkt ikke ydes hjælp til boligændringer i en midlertidig bolig efter servicelovens §116.
Det skal dog siges, at der kan ydes hjælp til mindre ændringer, hvis udgifter modsvarer nytteværdien.
Hvis en borger Feks har sat sit hus til salg og det i det pågældende område i gennemsnit tager Feks 2 år, at få det solgt, kan man i særligt tilfælde yde hjælp til mindre ændringer. Det kan feks være fjernelse af dørtrin, rampe (mur og nagelfast) eller en dør automatisk. En boligændring skal være nødvendig, og her må man se på, hvad der skal til for at borger kan klare sig. Større og omfattende boligændringer kan der ikke ydes hjælp til.
Der er flere parametre som skal undersøges /tages i betragtning
Hvis borger har sat sit hus til salg, og aktivt søger en lejebolig, skal man kigge på hvor lang ventetid der er på en egnet lejebolig.




Man skal så vurdere på hvilke boligændringer der er tale om i eksisterende bolig, om de står mål med nytteværdien (udgifter skal modsvare tiden borger kan bruge dem)

Da merudgifter efter Servicelovens §100 er subsidiær til alle andre lovgivninger, og til alle andre bestemmelser i Serviceloven, kan der ikke ydes hjælp til boligændringer, hverken i den nye eller den gamle bolig.
Det fremgår af Vejledningen til Merudgifter, at der ikke kan ydes støtte til merudgifter, hvis det, som er søges om, er reguleret i anden lovgivning.
Da boligændringer, og boligbegrebet er reguleret i §116 og vejledning dertil, kan der derfor ikke ydes hjælp til boligændringer, som merudgifter.

Til gengæld kan borger få dækket merudgifter til dobbelt husleje og varmeudgifter mv, hvis borgers flytning er nødvendig pga funktionsnedsættelsen. Dvs hvis borger fraflytter sin bolig, pga der 1. Ikke kan laves de nødvendige boligændringer i eksisterende bolig 2. Hvis borger anvises til en anden bolig, fordi udgifterne til boligændringer ikke står mål med nytteværdien.
3
Hvis borger rådes til at finde en anden bolig, fordi nuværende bolig er uegnet til boligændringer menyen pga det fysisk ikke er muligt at lave ændringerne, eller udgifterne til ændringen ikke står mål med nytteværdien
Det kan feks være ombygging af et badeværelse, udvidelse af et badeværelse, eller etablering af et nyt badeværelse i et andet rum.

Ønsker borger blot at flytte, pga vedkommende hellere vil bo et andet sted osv, kan der ikke ydes støtte til merudgifter..

Bemærkninger at personkredsen efter Servicelovens §100 ikke er den samme som efter §116. For at være omfattet af personkredsen efter Servicelovens §100, skal funktionsnedsættelser også være betydelig nedsat og der er flere forskellige andre kriterier som skal være opdrift.

Som sagsbehandler har vi en udvidet rådgivning og vejledningsforpligtigelse, og det er derfor vigtigt at vejlede borgerne, når de søger efter §116, samt under en verserende ansøgning. Hvilke muligheder der er, hvis de vælger at flytte /sælge boligen

Man man derfor aldrig sige aldrig, men der er nogle udgangspunkter og det er vigtigt at betragte hver sag individuel.
-, hvilke ændringer er der tale om
-, pris
-udgifter vs nytteværdi
-årsag til flytning (frivillig, rådgivet til at flytte, eller anvist en anden bolig)
-vejledning til borger ifht de valg borger træffer
-andre foranstaltninger, for at borger kan opholde sig i sin bolig inden en flytning

Louise du er velkommen til at sende mig en mail hvis du ønsket mere hjælp


Skriv/besvar indlæg


Log ind for at skrive eller besvare indlæg. Tilmeld dig idé- og debatforum, hvis ikke du har en adgangskode.

Emner
Servicelovens § 116 - Hjælp til indretning af bolig