Guides

Læs om valg, brug og vedligeholdelse af forskellige typer hjælpemidler.


Mand sidder på arbejdsstol ved køkkenvasken

Arbejdsstole til hjemmet

Guiden giver dig et overblik over, hvor og hvordan du kan bruge en arbejdsstol til hjemmet, hvordan du vælger en arbejdsstol, og hvordan du bruger den sikkert.


Mand siddende på badetaburet i brusebad

Badetaburetter, badestole og bruseklapsæder

Har du brug for at kunne sidde ned, når du tager brusebad, findes der forskellige stole at vælge imellem. Guiden omhandler stole til brug i brusebadet for dig, der ikke er kørestolsbruger.


Par spiser. Hun bruger tykt greb og vinklet kniv.

Bestik med særlig udformning

Guiden giver et overblik over, hvilke typer bestik der findes og deres særlige egenskaber.


Kvinde og mand med trillebør

Bleer til voksne

Hvis du har problemer med at holde på urin og/eller afføring, kan en ble muligvis være en hjælp for dig. Guiden skal ses som en hjælp til at vælge et produkt, der passer bedst til dig og dine individuelle behov.


Mand med GPS-baseret orienteringshjælpemiddel

Elektroniske orienteringshjælpemidler

Mennesker med synsnedsættelse eller kognitive vanskeligheder kan opleve udfordringer i forhold til at finde vej og orientere sig. Der findes forskellige elektroniske orienteringshjælpemidler, som kan være til hjælp. I denne guide får du et overblik over de forskellige typer og deres funktioner.


Par i dobbeltseng med elevationsbunde

Elevationssenge

En elevationsseng kan være nyttig, hvis du har brug for at sidde oprejst i sengen, få støtte til at sætte dig op i sengen eller kunne indstille din seng i forskellige komfortstillinger. I guiden kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en elevationsseng.


Mand på trehjulet elscooter

Elscootere

En elscooter kan være en hjælp, hvis du har brug for at komme længere omkring, end du kan gå, og ikke har mulighed for at benytte cykel eller bil. Guiden introducerer dig til de forskellige typer af elscootere og giver råd om, hvordan du færdes på en elscooter.


Kvinde der sover med anfaldsalarm på natbord

Epilepsi anfaldsalarmer

En anfaldsalarm er med til at sikre, at et anfald ikke overses, selvom du er alene, fx når du sover. Der kan være behov for at anvende en anfaldsalarm, hvis du har brug for hjælp i forbindelse med et anfald, og du ikke selv kan tilkalde hjælp. Guiden giver et overblik over forskellige typer af anfaldsalarmer.


Mand forflytter sig m. et glidebræt

Glidebrætter, glidestykker og drejepuder

Guiden introducerer forskellige små forflytningshjælpemidler, som du kan anvende selvstændigt. Hjælpemidlerne kan fx være nyttige, hvis du har svært ved at komme ind og ud af en bil, eller du har svært ved at flytte dig mellem en kørestol og en almindelig stol.


Kvinde i kørestol samler briller op med gribetang

Gribetænger

En gribetang bruges til at forlænge din rækkevidde. Den kan være relevant for dig, hvis du har svært ved at nå ting, som du har behov for. Guiden sætter fokus på de ting, som du bør være opmærksom på, når du skal vælge en gribetang.


Dame på haveskammel og pige laver havearbejde

Havearbejde

Havearbejde kan være vanskeligt at udføre, hvis du har smerter eller har en fysisk funktionsnedsættelse. Der findes forskellige hjælpemidler, der kan hjælpe dig, når du skal i haven.


Dreng der tager bukser på med påklædningspinde

Hjælpemidler til af- og påklædning

Guiden giver dig et overblik over hjælpemidler, som du kan bruge, hvis du har svært ved at tage tøj af og på, fx på grund af nedsat bevægelighed, smerter, nedsatte kræfter osv.


Kvinde laver mad - anvender afmærkning af varer

Hjælpemidler til afmærkning

Guiden omhandler muligheder for afmærkning, primært for personer med synshandicap. Guiden informerer både om færdigproducerede afmærkninger og værktøjer, men også om materialer, så du kan lave dine egne afmærkninger.


Mand skærer brød i skiver med skærekasse

Hjælpemidler til madlavning

Der findes en lang række hjælpemidler til madlavning. Guiden introducerer et bredt udvalg af disse, som du kan have nytte af, fx hvis du har nedsat hånd- eller armfunktion eller svær synsnedsættelse.


Par uden tøj på seng

Hjælpemidler til seksuelle aktiviteter

Hvis du oplever begrænsninger ved seksuelle aktiviteter, kan du i denne guide få mere viden om mulighederne for at anvende et hjælpemiddel til at kompensere for funktionsnedsættelse, som begrænser mulighederne for seksuel aktivitet.


Mand sidder i hvilestol og læser en bog

Hvilestole

Hvilestole fås med mange forskellige funktioner, i forskellige størrelser, med tilbehørsmuligheder, med og uden elektrisk indstilling osv. I guiden kan du læse om, hvordan du vælger en hvilestol, der passer til dine behov.


Kvinde med håndledsortose scanner papkasser

Håndleds-, tommel- og fingerortoser

Denne guide giver dig et overblik over forskellige typer af håndleds-, tommel- og fingerortoser. Guiden hjælper dig med at skelne mellem de forskellige produkters funktioner og virkninger.


Mand der bruger tidsplan på tablet

Kalendere og tidsplaner

Kalendere og tidsplaner kan være med til at understøtte hukommelsen og skabe struktur i din hverdag. Læs mere i denne guide om særligt udformede kalendere samt redskaber og produkter til at udarbejde tidsplaner fx et skema med piktogrammer.


Mand med støttekorset, der plukker æbler

Kropsbårne hjælpemidler til støtte af ryggen

Har du rygproblemer (bækken, lænd eller nakke) i form af smerter, manglende kræfter eller skæv ryg, kan du have gavn af et støttende hjælpemiddel (en ortose). Guiden giver et overblik over forskellige typer af kropsbårne hjælpemidler til støtte af ryggen, fx korsetter og bandager, samt et indblik i de forskellige anvendelsesmuligheder.


Legetøj og spil

Legetøj og spil med særlig udformning har stor betydning, da det er med til at sikre muligheden for at deltage i leg og spil for alle, uanset funktionsniveau. Guiden handler om forskellige typer legetøj og spil, som er særligt udformet til mennesker med nedsat funktionsevne.


Ældre mand på bænk. Har armbånds med GPS-sender.

Lokaliserings- og sporingssystemer

Med et lokaliserings- og sporingssystem kan du eller dine pårørende få hjælp til at finde ud af, hvor du er, hvis du mister orienteringen og ikke kan finde tilbage, mens du er på tur. Læs i guiden om forskellige typer af Lokaliserings- og sporingssystemer.


Kvinde læser prisskilt på kjole og anvender en lup

Lupper

Har du en synsnedsættelse, kan du have brug for en lup, fx til at læse prismærker og køreplaner. Guiden giver dig et overblik over de forskellige typer lupper, der findes og et indblik i de mange forskellige luppers anvendelsesmuligheder.


2 kvinder ser på en computerskærm, bøger på bordet

Læse- og skriveteknologi

Har du udfordringer med at læse eller skrive, kan læse- og skriveteknologi (LST) være relevant for dig. LST er applikationer, som du kan anvende på din computer, tablet eller smartphone. Læs mere om, hvilke LST applikationer der findes, og hvordan deres funktioner kan støtte dig dér, hvor du møder udfordringer i forbindelse med læsning eller skrivning.


Mobiltelefoner og smartphones med særlige egenskaber

Mobiltelefoner og smartphones kan have særlige egenskaber, der kan være relevante for dig, hvis du har særlige behov i forhold til udformning eller funktionalitet, fx på grund af nedsat syn, hørelse eller kognitive vanskeligheder. Guiden giver en introduktion til nogle af de muligheder, der i dag findes på det danske marked.


Kvinde får oplæst tekst fra computer

Oplæsningsprogrammer og skærmlæsere

I guiden kan du læse mere om, hvad oplæsningsprogrammer og skærmlæsere kan hjælpe med. Du kan også læse om de forskellige programtyper og deres funktioner.


Kvinde siddende i plejeseng mens hun spiser

Plejesenge

En plejeseng kan være relevant for dig, hvis du har behov for pleje i sengen eller behov for at afhjælpe en funktionsnedsættelse. Guiden giver dig gode råd og forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en plejeseng.


Barn i tremmeseng

Plejesenge til børn

En plejeseng til børn kan være relevant, hvis dit barn har behov for pleje i sengen, eller hvis der er behov for at afhjælpe en funktionsnedsættelse. Guiden giver dig gode råd og forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en plejeseng til et barn.


Kvinde gående udendørs med rollator

Rollatorer

En rollator kan give dig støtte, hvis du har svært ved at gå, fx på grund af svage muskler, smerter i led eller nedsat balance. I guiden kan du blandt andet læse mere om, hvordan du vælger en rollator, der passer til dine behov.


Kvinde siddende i en kuglestol

Sansestimulerende hjælpemidler

Guiden giver et overblik over forskellige typer af sansestimulerende hjælpemidler og deres funktioner og hjælper dig med at vælge den type, der passer bedst til dit behov.


Dame med skoovertræk

Skridsikring af fodtøj

Hvis du har brug for at kunne stå godt fast, når det er glat udenfor, kan skridsikre beslag eller overtræk på dine sko og støvler være en løsning. Under danske vejrforhold kan det dog være vanskeligt at finde en ideel løsning, da der ofte kun er pletvist glat. Løsninger, som er gode på is eller sne, kan være uhensigtsmæssige på is- og snefri overflader. Denne guide handler om, hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig produkter til skridsikring af fodtøj.


Småhjælpemidler til personlig pleje

Småhjælpemidler til personlig pleje kan være en hjælp for dig, hvis det fx kniber med kræfterne og bevægeligheden i hænder, arme, skuldre eller ryg. Denne guide giver dig en række ideer til valg og brug af disse hjælpemidler.


et ældre ægtepar og en stok

Stokke

En stok kan give dig støtte, hvis du har svært ved at gå, fx på grund af svage muskler eller nedsat balance. I guiden kan du blandt andet læse om, hvad du bør overveje, når du skal vælge en stok, der passer til dig og dine behov.


Mand tager strømpe  på vha. en strømpepåtager

Strømpepåtagere og strømpeaftagere

Du kan have gavn af en strømpepåtager eller en strømpeaftager, hvis du har vanskeligheder med at tage dine strømper af eller på. Guiden giver dig et overblik over, hvilke typer der findes, og hjælper dig til at vælge den type, der passer bedst til dit behov.


Dame på et toilet holder i et støttegreb

Støttegreb, gelændere og toiletstøtter

Har du svært ved at holde balancen, kan opsætning af et støttegreb, et gelænder eller en toiletstøtte være en hjælp. Guiden handler om, hvad du skal være opmærksom på, når disse typer hjælpemidler skal vælges og monteres hjemme hos dig.


Køkkenarbejde med direkte lys på arbejdsområdet

Særlig belysning

Guiden har fokus på særlig belysning til personer med nedsat syn. I guiden kan du blandt andet få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge hvilken type af belysning, der passer til dine behov.


Kvinde og mand ved et måltid

Tallerkener og krus med særlig udformning

Tallerkener og krus med særlig udformning kan være en hjælp, hvis det er svært for dig at få maden op fra tallerkenen, eller hvis du har besvær med at drikke af et almindelige krus. Denne guide giver dig en række idéer til valg og brug af disse hjælpemidler.


Mand som benytter toiletforhøjer

Toiletforhøjere

Hvis du har svært ved at rejse/sætte dig på toilettet, kan en toiletforhøjer være nyttig. Guiden handler om forskellige typer toiletforhøjere og forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en toiletforhøjer.


Dame på et toiletsæde med skylle- og tørrefunktion

Toiletsæder med skylle- og tørrefunktion

Denne guide handler om toiletsæder med skylle- og tørrefunktion fx til dig, der ikke selvstændigt kan klare den nedre hygiejne, og som gerne vil undgå at skulle have hjælp til dette.


Mand kører kvinde i transportkørestol med drivhjul

Transportkørestole

En transportkørestol er en kørestol, der kan transportere dig over kortere afstande. Den er beregnet til at blive kørt af en hjælper. I guiden kan du læse mere om transportkørestolenes muligheder og begrænsninger.


2 cyklister på trehjulede cykler hilser mødes

Trehjulede cykler

En trehjulet cykel kan være relevant for dig, hvis du har svært ved at holde balancen, når du cykler på en almindelig cykel. Guiden giver dig gode råd og forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en trehjulet cykel.


Kvinde i kørestol rækker en mand et slips

Tøj og sko

I guiden kan du læse om nogle af de muligheder, der findes for særligt udformet tøj og fodtøj.


Sovende mand med urinkolbe fæstnet på sengekanten

Urinopsamlere

Har du problemer med blæren, urininkontinens eller vanskeligt ved at benytte et toilet, fx under rejser, så kan du måske have gavn af hjælpemidler til opsamling af urin. I denne guide kan du læse mere om urinopsamlere.


Ung mand i kørestol

Vedligehold din kørestol og mobilitet

Guiden er målrettet dig, som sidder i en individuelt tilpasset manuel kørestol og kommer omkring, primært ved egen hjælp, både inde og ude.Viser 1-43 af 43