ADHD

Sidst opdateret 03-06-2024

Pige klatrer i træBørn og voksne med ADHD kan have gavn af hjælpemidler, fx til at skabe struktur i hverdagen, skærpe fokus eller opnå ro i kroppen. Læs mere om, hvilke hjælpemidler der kan være relevante for dig, som har ADHD.

Personer med ADHD (herunder ADD) kan opleve forskellige udfordringer, fx nedsat koncentration og overblik eller problemer med at planlægge.

Nogle kan også opleve uro i kroppen eller en indre uro, samt at tankerne vandrer og er svære at stoppe igen. ADHD kan også give udfordringer med at indgå i socialt samspil.

Opmærksomhed, fokus og overblikÅben

Opmærksomhed, fokus og overblikLuk

Har du ADHD, kan det være svært at fastholde opmærksomhed og holde fokus i forbindelse med nogle af de aktiviteter, som du indgår i. Du bliver måske nemt afledt af noget, der sker omkring dig, eller måske afledes du af egne tanker eller en følelse af indre uro.

Du oplever måske også, at det kan være svært at komme i gang med eller færdiggøre en opgave, hvis du bliver afledt midt i det – eller omvendt at du kan have svært ved at slippe en opgave og skifte fokus, hvis du er meget optaget af den.

Der er flere typer af hjælpemidler, som kan understøtte opmærksomhed og koncentration samt hjælpe dig med at skabe overblik i din hverdag. Fx kan skemaer, tavler, timere og ure være en hjælp til at skabe struktur i hverdagen.

Læs mere i guiden Kalendere og tidsplaner

Du kan også finde apps, som giver mulighed for at lave tidsplaner og bruge nedtællingsure/timere.

For at finde relevante apps kan du bruge Hjælpemiddelbasens app søgefunktion

Du kan også understøtte din opmærksomhed og koncentration ved at indrette omgivelserne, fx ved at lave et ”Hot Spot”. Et Hot Spot er et sted i hjemmet, hvor du lægger bestemte ting, fx nøgler, pung eller telefon.

Ved dit Hot Spot kan du have en tavle hængende med en ugeplan, og fx en skål til nøglerne eller klips til regninger, der skal betales. Ved at lave et Hot Spot har du en base, hvor du kan samle ting og informationer, som du bruger særligt meget i din hverdag.

Læs mere om Hot Spot i dit hjem i ADHD-foreningens artikel, "Skab dit eget Hot Spot i dit hjem"

Derudover findes der også hjælpemidler, som kan bruges til at skærpe dit fokus. Det kan fx være ved brug af afmærkning eller kontraster. 

Du kan desuden arbejde med at minimere distraktioner, så du ikke bliver afledt, mens du er i gang med en aktivitet. Det kan du fx gøre ved at lægge noget henover eller skjule de ting, som du ikke skal forholde dig til lige i øjeblikket, fx ved at rulle et gardin ned eller lukke en dør.

Du kan også minimere lyden omkring dig ved at bruge høreværn eller ørepropper. Disse kan du finde eksempler på i Hjælpemiddelbasen under: 

HyperaktivitetÅben

HyperaktivitetLuk

Hvis du oplever en indre uro i kroppen, kan det være, fordi der sker for meget omkring dig (at du bliver overstimuleret), eller at du måske oplever et tomrum omkring dig (at du bliver understimuleret eller føler dig rastløs). I disse situationer kan sansestimulerende hjælpemidler være en hjælp for nogle.

Der findes kugle- og tyngdeprodukter, udformet som en dyne, pude eller vest, som måske kan hjælpe til at give ro. Hvis du har svært ved at sidde stille, kan du fx sidde på en kuglepude eller en stol med mulighed for bevægelse.

Når du har fundet ro i kroppen, kan det fx være med til at bremse tankemylder eller gøre, at du nemmere kan koncentrere dig om det, som du var i gang med.

Måske kan det hjælpe på din følelse af uro at have noget i hænderne, som fx kan trykkes, masseres eller nusses. Det kan være bløde bolde, formbare figurer, tøjdyr eller andre ting. I Hjælpemiddelbasen kan du finde disse produkter under:

I andre tilfælde kan lyde eller musik virke beroligende eller støtte dig i at bevare opmærksomheden, hvis du skal koncentrere dig om en aktivitet.

I forhold til afslapning og beroligelse findes der lyd- eller musiksamlinger, som er produceret særligt med det formål at give en beroligende effekt. Det kan også være, at du selv ved hvilken type musik, der virker afslappende eller koncentrationsfremmende for lige præcis dig.

Du kan læse mere om sansestimulerende hjælpemidlers funktioner og anvendelsesmuligheder i guiden Sansestimulerende hjælpemidler

VisualiseringÅben

VisualiseringLuk

Måske oplever du indimellem, at mundtlige beskeder hurtigt kan ”forsvinde” igen, og at det kan være svært at få det hele med i en samtale, så du ikke er helt sikker på, hvad du skal gøre, selv om du lige har hørt beskeden.

Her kan visualisering være nyttig. Visualisering kan bruges i mange forskellige situationer, fx til at forstå og huske mundtlige beskeder, bearbejde følelser ved hjælp af billeder eller fx til at forstå en opskrift, hvor teksten er suppleret med billeder, som viser rækkefølgen og fremgangsmåden.

Visualisering kan ske gennem tekst, billeder, symboler, piktogrammer, figurer eller konkreter (”en konkret” kan fx være en toiletrulle som konkret for det at gå på toilettet). Teksten, figurerne, konkreterne, eller hvad du foretrækker, kan være nemmere at forstå og nemmere at huske, fordi du kan kigge på dem igen ved behov.

I Hjælpemiddelbasen kan du finde eksempler på tekst, figurer osv., som er lavet i forvejen, eller du kan lave dine egne fx på computeren og efterfølgende printe dem ud.

Du kan også finde apps, som giver mulighed for at lave visualisering. For at finde relevante apps kan du bruge Hjælpemiddelbasens app søgefunktion

HukommelseÅben

HukommelseLuk

Hvis du tit glemmer gøremål eller ting, kan du bruge hjælpemidler, som hjælper dig med at huske, fx at børste tænder, låse døren, når du går hjemmefra osv. Hvis du tager medicin, kan det være en fordel at bruge medicinæsker med påmindelsesfunktion, så du bliver mindet om at tage medicinen.

Hvis du ofte glemmer, hvor du har lagt dine nøgler, pung eller lignende, kan du med fordel bruge en nøglefinder. En nøglefinder kan både bruges til nøgler og andre mindre genstande. Nøglefinderen har typisk en sensor på tingen, som bipper, når du aktiverer den, fx ved at trykke på en knap, fløjte osv.


» Fold alle afsnit ud /