Svær overvægt
Sidst opdateret 20-09-2023Svær overvægt indebærer, at der er en stor belastning på kroppens knogler og led, særligt på knæ, hofter og ryg. Belastningen kan føre til smerter eller begrænsninger i din mobilitet, som gør det svært at færdes og at udføre dagligdagens aktiviteter uden hjælp fra andre. Hjælpemidler kan være med til at aflaste kroppen, så du stadig kan udføre aktiviteterne og have et aktivt liv, på trods af smerter eller nedsat bevægelighed.
Hvis du er svært overvægtig, skal du ofte være opmærksom på, om hjælpemidlet er beregnet til din vægt. For at hjælpemidlet er sikkert for dig at bruge, skal du forholde dig til hjælpemidlets maksimale brugervægt og belastning. Desuden er det vigtigt, at hjælpemidlets dimensioner passer til din krop.
På Hjælpemiddelbasen kan du filtrere produkterne, så du får vist de produkter, der er beregnet til din vægt og din krops dimensioner.
Mobilitet og transport
Mobilitet og transport
Det giver en følelse af frihed at kunne transportere sig derhen, hvor man gerne vil. Der findes en række hjælpemidler for dig, der har belastede led eller får åndenød under gang. Hjælpemidlerne kan fx gøre dig mere sikker under gang og give dig mulighed for et hvil undervejs. På den måde kan hjælpemidlerne gøre dig i stand til at gå længere strækninger. Det er vigtigt, at det hjælpemiddel, som du vælger, giver dig lige præcis den støtte, der er brug for – hverken mere eller mindre.
Til kortere strækninger
Der findes mange forskellige stokke, som kan yde forskellige former for støtte.
Læs mere i guiden Stokke.
En rollator eller et gangbord kan give dig støtte, når du skal bevæge dig omkring, både indendørs og udendørs. Du kan bl.a. filtrere produkterne efter vægt, om de har hvilesæde, er beregnet til indendørs eller udendørs brug m.m.
Læs mere i guiden Rollatorer.
Hvis en rollator eller et gangbord føles for usikker at bruge, fordi de kan køre, kan du overveje, om det er en gangbuk/et gangstativ, som du har brug for. En gangbuk giver fast støtte, men har ikke hjul, ligesom rollatorerne og gangbordene, og skal derfor løftes for hvert skridt, du tager. Gangbukkene er derfor også bedst egnet til korte afstande.
Til længere strækninger
Hvis du har brug for at komme længere omkring, kan en elcykel, tre- eller firehjulet cykel, elscooter eller knallert måske være løsningen for dig. Ved brug af disse hjælpemidler kan du fortsat færdes i nærmiljøet, selv klare ærinder og derved bevare dit aktivitetsniveau. Cykling er desuden en god motionsform, som giver dig mulighed for at forbedre din kondition uden at belaste kroppens led uhensigtsmæssigt.
- Tohjulede foddrevne cykler
- Tre- og firehjulede cykler
- Elscootere
- Trehjulede knallerter og motorcykler
Du kan læse mere i guiden Trehjulede cykler og guiden Elscootere.
Til lidt længere ture, eller hvis du er meget dårligt gående, kan du have brug for en kørestol. Hvis du ikke dagligt bruger kørestol, vil du sikkert have brug for, at den bliver skubbet af en hjælper. De fleste kørestole vil man kunne montere en hjælpemotor på for at aflaste. De fås både brugerstyrede og hjælperstyrede. De fleste kørestole kan klappes sammen og medbringes på tur.
Trapper
Det kan være en udfordring at gå på trapper, hvis du er svært overvægtig. Har din bolig flere niveauer eller etager, kan et greb, gelænder eller en trappelift give støtte og sikkerhed, så du kan klare turen op eller ned ad trappen selv. En trappelift består af en skinne, monteret i trappetrin eller væg, og monteret med en motor og en stol. Trappeliften kan føre dig sikkert op og ned ad trappen. Trappelifte kan monteres både ude og inde, på kurvede og lige trappeforløb.
Læs mere om gelændere og støttegreb i guiden Støttegreb, gelændere og toiletstøtter.
Hvile og aflastning
Hvile og aflastning
Siddende stilling
Har du svært ved at stå op i længere tid, fx når du laver mad, ordner vasketøj eller er på værksted, kan det være en hjælp for dig at sidde ned på en stol under arbejdet. Aktivitets- og arbejdsstole er monteret med hjul, så du kan ”gå den frem” og bevæge dig mellem arbejdsstationer. Bremse eller lås på hjulene gør det sikkert for dig at rejse og sætte dig fra stolen. Nogle stole har desuden elektrisk højdejustering, som kan hjælpe dig, når du skal rejse dig. Hvis du ikke har behov for at sidde helt ned, eller hvis arbejdsstationen er højere end fx et spisebord, kan du overveje en ståstøttestol, hvor du får støtte i en halvstående stilling. Her kan du også vælge mellem forskellige muligheder for hjul og bremser.
Du kan læse mere om aktivitets- og arbejdsstole i guiden Aktivitets- og arbejdsstole.
Hvis du sidder meget i løbet af dagen, skal du være opmærksom på, at du kan være i risiko for at udvikle tryksår. En trykaflastende pude kan være relevant for dig, da den kan være med til at forebygge tryksår ved at formindske og fordele trykket på huden. Drøft med din læge og evt. plejepersonale, om du er i risiko for at udvikle tryksår.
Liggende stilling
En elevationsseng kan løfte hovedenden af sengen og kan indstilles i forskellige komfortstillinger. Det kan være relevant for dig, hvis du får åndenød, når du ligger ned. Elevation af hovedenden kan også hjælpe dig op i siddende stilling. Det kan være nyttigt, hvis du har svært ved at komme ud af sengen.
Du kan eventuelt læse mere i guiden Elevationssenge.
Hvis du opholder dig meget i sengen, kan du være i risiko for at udvikle tryksår. En trykaflastende/tryksårsforebyggende madras kan være med til at forebygge tryksår ved at formindske og fordele trykket på huden. Trykaflastende madrasser findes i forskellige udgaver og materialer. Drøft med din læge, om du er i risiko for at udvikle tryksår, og hvilke risici der kan være forbundet med at bruge trykaflastende madrasser.
Bad og toilet
Bad og toilet
Bad
En skridsikker måtte kan gøre det mere sikkert at stå i badet, hvor fliserne er våde og glatte. Opsætning af greb i brusenichen giver ekstra støtte og kan gøre det mere trygt at gå i bad.
Hvis du foretrækker at sidde ned, når du tager bad, findes der flere forskellige muligheder for dig, fx badetaburetter, badestole og bruseklapsæder. Nogle badestole er kombinerede bade-toiletstole, som kan bruges både til bad og ved toiletbesøg. På et badeværelse med begrænset plads kan et bruseklapsæde være relevant. Af sikkerhedshensyn vil mange bruseklapsæder, beregnet til høj brugervægt, have et støtteben, som klappes ned sammen med sædet. Desuden kan et badekarsbræt være relevant, hvis du har badekar, men har svært ved at rejse dig fra det. En lang bruseslange, evt. med tænd og sluk på brusehovedet, kan række længere, og du behøver ikke rejse eller flytte dig under badet.
Du kan eventuelt læse mere i guiden Badetaburetter, badestole og bruseklapsæder.
En udfordring i forbindelse med svær overvægt kan være at vaske sig på ryggen og at nå ned og vaske og tørre sine fødder. Der findes flere hjælpemidler, som kan være relevante for dig i den situation, fx badebørster, tåvaskere og fodbørster. Nogle af hjælpemidlerne kan desuden bruges til at tørre med.
Toilet
Hvis du har svært ved at rejse dig eller sætte dig på toilettet, kan en toiletforhøjer eller et forhøjet toilet gøre det lettere for dig. Nogle toiletforhøjere kan monteres med armlæn, som kan støtte dig, når du skal rejse dig eller sætte dig. Der findes også elektrisk højdeindstillelige toiletsædeløftere.
- Toiletforhøjere (du finder dem under Hjælpemidler til toiletbesøg)
- Toiletarmstøtter og toiletrygstøtter, fritstående
- Toiletsædeløftere
Du kan eventuelt læse mere i guiden Toiletforhøjere.
En udfordring i forbindelse med svær overvægt kan være at tørre sig efter toiletbesøg. Skylle-tørretoiletter er hjælpemidler, som kan lette hygiejnen efter toiletbesøg. Skylle-tørrefunktionen findes både som indbygget funktion i toiletsæder og som en indbygget funktion i et specieldesignet toilet. Vær opmærksom på, at hullet i toiletsædet kan være mindre, hvis skylle-tørrefunktionen er indbygget. Derfor er det en god ide at afprøve toilettet eller toiletsædet, for at sikre at du kan bruge det.
Hvis du ikke kan bruge skylle-tørrefunktionen, så kan en toiletparpirtang også være en mulighed.
Du kan eventuelt læse mere i guiden Toiletsæder med skylle-tørrefunktion.
Af- og påklædning
Af- og påklædning
Hvis du oplever udfordringer ved at nå dine fødder, når tøj, strømper og sko skal tages af eller på, findes der hjælpemidler, der kan hjælpe dig i de situationer. Det kan fx være påklædningspinde, strømpeaftagere og strømpepåtagere, lange skohorn og fodtøj med elastik fremfor snørebånd.
Du kan læse mere i guiden Hjælpemidler til af- og påklædning og guiden Strømpepåtagere og strømpeaftagere.
Forflytning
Forflytning
Når du anvender disse forflytningshjælpemidler, skal du være sikker på, at du er i stand til at bære din egen vægt ved hjælp af dine arme og ben.
Du kan læse mere i guiden Glidebrætter, glidestykker og drejepuder.
Hvis du har svært ved at vende dig, når du ligger i sengen, kan et glidelagen eller silkelagen være et relevant hjælpemiddel for dig. Den glatte overflade gør det lettere for dig at vende dig i sengen.
Træning
Træning
Som svært overvægtig kan belastningen på kroppens knogler og led føre til smerter eller begrænsning i bevægelser. Mange oplever, at motion og træning bliver en for stor udfordring. Motionsformer, hvor kroppens led ikke belastes af egen vægt, kan derfor være mere egnede for dig. Svømning er fx meget skånsomt for leddene, fordi du ikke skal bære din egen vægt i så høj grad. Derudover giver cykling dig også mulighed for at forbedre din kondition uden at belaste kroppens led uhensigtsmæssigt. Kontakt evt. kommunens konsulent på området for at høre om lokale muligheder.