Havearbejde

Sidst opdateret 14-10-2021

Dame på haveskammel og pige laver havearbejdeHavearbejde kan være vanskeligt at udføre, hvis du har smerter eller har en fysisk funktionsnedsættelse. Der findes forskellige hjælpemidler, der kan hjælpe dig, når du skal i haven.

Arbejdet i haven kan være hårdt for kroppen, fordi det indebærer at skulle bukke sig ned, række op efter frugter på frugttræerne, løfte tunge ting osv.

Denne guide beskriver haveredskaber, som er særligt udformet, så de kan bruges, hvis man fx har gigt i hænderne, svært ved at bevæge sig eller er kørestolsbruger. Guiden beskriver også, hvordan du kan indrette haven, hvis du har en synsnedsættelse.

Mange af de redskaber, som nævnes i denne guide, findes i Hjælpemiddelbasen under Hjælpemidler til havearbejde.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Der findes haveredskaber, som er udformet til at hjælpe eller støtte, hvis du fx har smerter, begrænset bevægelse eller nedsat kraft i hænderne. Det kan fx være, at du har dårlige knæ eller hofter, og derfor har svært ved at nå ned til jorden eller svært ved at ligge på knæ. Det kan også være, at en dårlig ryg gør det svært for dig at bukke dig ned, eller du får ondt ved længerevarende arbejde med bøjet ryg.

Vejrtrækningsbesvær kan også gøre det svært at udholde havearbejdet.

Hvis du er kørestolsbruger, kan det være svært at udføre havearbejde uden de rette redskaber.

I denne guide er der desuden gode råd til, hvordan du indretter haven, hvis du har et synshandicap.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Her kan du læse mere om forskellige typer haveredskaber, som kan være en hjælp, når du udfører havearbejde.

Haveredskaber med teleskopskaft

Hvis du gerne vil undgå at klatre op på en stige, når æblerne eller pærerne skal plukkes om efteråret, kan du overveje at anskaffe dig en frugtplukker med teleskopskaft. Ved hjælp af teleskopskaftet er det muligt at plukke frugten højt oppe i træet, mens du står på jorden, selvom du fx har balanceproblemer eller begrænset bevægelighed i nogle led.

Der findes flere andre redskabstyper med teleskopskaft, hvor du kan justere længden på skaftet, så det passer til dig eller den situation, du skal bruge det i. Fordi teleskopskaftet kan pakkes sammen, er det lettere at medbringe redskabet, hvilket kan være en fordel, hvis du fx bevæger dig rundt i haven i kørestol.

Gribetang

En gribetang kan være et nyttigt redskab, når du skal samle haveaffald eller frugt op fra jorden. Ved hjælp af en gribetang undgår du at belaste ryggen ved foroverbøjet arbejde, fordi du kan samle op med gribetangen. Det gælder både, hvis du står op eller sidder i kørestol.

Læs mere i guiden om gribetænger

Håndredskaber med specielle greb eller forlænget skaft

Har du smerter eller nedsat kraft i hænderne, kan du bruge håndredskaber med specielle greb eller forlænget skaft. Mand i kørestol anvender håndredskab med forlænget skaftDet kan fx være en planteske med ergonomisk udformet, fortykket, og/eller vinklet greb eller en kultivator med forlænget skaft.

Med et vinklet greb kan du undgå at bøje dit håndled og dermed beskytte det mod overbelastning. Nogle af redskaberne har greb med non-slip belægning, så du ikke skal bruge så mange kræfter på at holde fast på redskabet. Et alternativ til et håndredskab med specielt greb, kan være et tilpasningsgreb som monteres på et almindeligt håndredskab.

På Hjælpemiddelbasens side med Redskaber til udendørs havearbejde kan du filtrere egenskaberne efter, om de skal være vinklede, have fortykket greb, forlænget skaft eller armstøtte.

Plantebord

Et plantebord med underhylde kan være gavnligt, når du skal arbejde med planter. Du får arbejdet op i en god arbejdshøjde, så du undgår at stå foroverbøjet. Nogle planteborde er forsynet med hjul med lås. Dermed kan du nemt flytte plantebordet og stille det stabilt og sikkert.

Planteborde fås i forskellig længde og forskellig højde. Hvis du skal stå op til plantearbejdet, vil en højde på ca. 90 cm, som et køkkenbord, som regel være passende. Hvis du skal sidde ned til arbejdet, fx på en stol eller i en kørestol, vil den optimale højde være som højden på et spisebord, omkring 70 cm.

Skammel til havearbejde

En haveskammel er praktisk i haven og kan være med til at skåne ryg og knæ under havearbejdet. Den kan også være med til, at du kan udholde havearbejdet i længere tid. Nogle haveskamler kan både bruges til at sidde på og som knæpude, når de vendes om. Disse skamler har som regel et håndgreb, som du kan støtte dig til. Nogle haveskamler kan klappes sammen, og nogle er med hjul og endelig findes der haveskamler med blot ét ben og en højde på ca. 30 cm. De étbenede haveskamler kan vippe og dreje 360 grader rundt, hvilket giver en stor og fleksibel arbejdsradius, samtidig med at du sidder ned og dermed aflaster knæ og ryg.

Selvvandingssystem

Har du en have, der kræver meget vanding, og kniber det med at bære vandet ud til planterne eller komme omkring i haven, kan du overveje et selvvandingssystem. Hvis det drejer sig om potter, kan en omvendt plastikflaske fungere som selvvanding. Der findes også systemer, hvor en slange forbinder potteplanterne og forsyner planterne med vand, fx fra en regnvandsbeholder. Skal et større areal forsynes med vand, kan en siveslange være en løsning. Man lægger siveslangen ud i sit bed og slutter den til en vandhane. Vandhanen kan tilkobles et ur, så du kan styre hvor ofte og hvor længe, der skal vandes i dit bed.

Brug af maskiner/motoriserede redskaber

Nogle opgaver kræver mere kraft eller strækker sig over et større areal. Her kan det være en fordel at bruge motoriserede redskaber. Det kan fx være en elektrisk havesaks eller en robotplæneklipper. Der findes ikke så mange motoriserede redskaber til havearbejde i Hjælpemiddelbasen, men du kan finde inspiration i den internationale database for hjælpemidler, EASTIN:

Maskiner til anlæg og byggeri - i den internationale database for hjælpemidler, EASTIN

På Hjælpemiddelbasen findes der et enkelt produkt (en minilæsser), som understøtter havearbejde til dig, der sidder i kørestol eller har en mobilitetsrelateret funktionsnedsættelse, som medfører behov for tilpasning af betjeningen.

Maskiner til anlæg og byggeri

Indretning af havenÅben

Indretning af havenLuk

Få arbejdet op i højden med højbede

Hvis havearbejde i jordhøjde er en udfordring, kan du vælge at anskaffe dig højbede eller hegn og plantetårne. Så får du arbejdet op i en god arbejdshøjde og aflaster dermed både knæ og ryg. Vær opmærksom på, at et højbed skal passe til, at du kan nå at arbejde i det, enten fra stående eller siddende stilling, det vil sige ofte mellem 50 og 70 cm i højden. Lav ikke dit højbed bredere, end du kan nå ind til midten af det fra begge sider.

Indret haven til kørestols-/rollatorbrug

Du kan gøre haven nemmere at bruge med kørestol eller rollator ved at etablere praktiske flisestier rundt i haven. Stierne skal være tilpas brede ift. kørestolens/rollatorens bredde og have bløde sving og ingen forhindringer. I nogle tilfælde kan det være en fordel at lave højbede, som beskrevet ovenover, men du skal her være opmærksom på, om du kan bibeholde den gode arbejdsstilling særligt fra kørestolen, hvis du arbejder fra siden af højbedet. Alternativt kan højbedet være formet som en vugge eller med ben under, så du kan komme ind under med kørestolen.

Indret haven til nedsat syn

Hvis du har meget nedsat syn, kan du sørge for at etablere et enkelt stisystem med pejlemærker. Det kan fx være planter og blomster med genkendelige dufte, kraftige farver, strukturer eller lyde, når de bevæger sig i vinden. Det kan også være ændringer i stiens struktur, fx når stien drejer. Hvis du ikke har problemer med at arbejde i jordhøjde, kan det kan være en fordel at bruge haveredskaber med kort skaft, så du kan have håndredskabet i den ene hånd og stadig orientere dig med den frie hånd.

Gode råd til arbejde i havenÅben

Gode råd til arbejde i havenLuk

Udover at anskaffe sig de rette havredskaber til arbejdet i haven og indrette haven til sine behov, så er det også vigtigt at være opmærksom på, hvordan du bruger kroppen i arbejdet, og hvordan du tilrettelægger arbejdet.

  1. Begynd stille og roligt: Start stille og roligt ud med havearbejdet, så kroppens muskler og led bliver varmet op, fx ved at starte med de mindst belastende opgaver først.
  2. Variér opgaverne: Skift mellem opgaver, fx i skulderhøjde og jordhøjde, så du ikke belaster de samme dele af kroppen for længe ad gangen.
  3. Skift stilling: Hvis du ikke kan skifte mellem opgaver, kan du sørge for at skifte mellem stillingerne, fx ved at skifte mellem at luge stående og knæsiddende.
  4. Hæng redskaberne op: Hæng dine haveredskaber op i en god højde, så de er lette at få fat i.
  5. Vedligehold redskaberne: Når redskaberne begynder at blive slidte, kan de blive sværere at bruge. Sørg for at slibe skær på sakse og knive, smøre bevægelige dele, holde redskaberne rene og pumpe redskaber med luftfyldte dæk, fx din trillebør, så den kører lettere.

 

» Fold alle afsnit ud /