Kalendere og tidsplaner
Sidst opdateret 29-06-2021De fleste mennesker bruger kalendere eller tidsplaner til daglig, fx et skoleskema, til at skabe overblik over hverdagen. Der findes kalendere og tidsplaner, som er udformet særligt med henblik på at støtte mennesker, med udfordringer relateret til tidsforståelse, overblik, struktur eller kommunikation.
Du kan finde denne type produkter på Hjælpemiddelbasen under Kalendere og tidsplaner og Hjælpemidler til strukturering af forløb, aktiviteter og personlige mål.
Relevant for dig?
Relevant for dig?
Særligt udformede kalendere og tidsplaner kan være nyttige, hvis de kan bidrage til at give dig bedre overblik over ugens eller dagens program, bedre overblik over rækkefølger i enkelte aktiviteter eller hjælpe til at tidsstyre aktiviteter. Produkterne kan også lette kommunikationen med andre mennesker eller hjælpe dig og dine medmennesker i jeres samvær.
Det kan være, at du finder ro i at kende til ugens eller dagens program i detaljer. Afhængig af hvad du foretrækker, kan du bruge symboler, tegninger og tekst til at beskrive aktiviteterne.
Nogle kalendere eller tidsplaner har påmindelsesfunktion, hvilket bl.a. kan hjælpe med at understøtte din hukommelse i løbet af dagen, så du ikke skal bruge unødig energi på at huske aftaler, gøremål mm.
Nogle af de elektroniske kalendere kan også bruges til at vise, om det er dag eller nat.
Hvad findes der?
Hvad findes der?
Kalendere og tidsplaner findes i forskellige formater som fx software, elektroniske apparater og i papirformat.
Software og elektroniske apparater
De mest avancerede hjælpemidler i Kalendere og tidsplaner kan inddeles i to grupper:
Den ene gruppe består af software, som er programmer eller apps, der kan fungere på en smartphone, tablet, smartwatch eller computer.
Den anden gruppe er elektroniske apparater, der har specielle programmer indbygget. De elektroniske apparater kan have forskellige udformninger, fx en tavle på væggen eller en skærm, der står på bordet. Det kan også være et mindre hjælpemiddel med kalender og tidsplan, der har form som en smartphone.
Der findes også tidsplaner/skemaer, som er fysiske tavler. Du kan sætte symboler på tavlen med magneter eller klister, og samtidig kan der være mulighed for at vise tiden digitalt. Tiden kan også vises på en lysskala med prikker. Denne type produkter finder du på Hjælpemiddelbasen under Hjælpemidler til strukturering af forløb, aktiviteter og personlige mål.
Funktioner
Hvad enten du vælger at bruge en smartphone, tablet, elektronisk apparat eller lignende til at hjælpe dig med at strukturere din hverdag, så er mange af funktionerne de samme:
- Struktur og overblik. Med kalenderen/tidsplanen får du et overblik over de aktiviteter, som du har i løbet af en dag, uge eller en længere periode. Overblikket kan inkludere detaljer om enkelte aktiviteter, så du fx får vist rækkefølgen i din morgenrutine: starte med at gå i bad, spise morgenmad, børste tænder, pakke tasken osv.
- Tydelig visning af tid og dato. Der er typisk en tydelig elektronisk kalender, hvor du kan se, hvilken dag det er, hvad klokken er, og om det er dag eller nat. Dette kan også vises med symboler eller med en tidslinje (lysskala).
- Visualisering af tid. Nogle tidsplaner har en tidslinje eller et nedtællingsur, så du kan se, hvor længe din aktivitet varer, og om den lige er startet eller snart slutter.
- Påmindelsesfunktion. Kalenderen/tidsplanen kan også indeholde en påmindelsesfunktion, som hjælper dig til at vide, at nu er tiden kommet til, at du skal gøre noget bestemt, eller at aktiviteten er færdig. Det kan fx være i form af en lyd, et blink eller en vibration, eller det kan være en stemme, som fortæller dig, hvad der skal ske.
- Symboler, billeder, tekst. Du kan typisk bruge både symboler, billeder og tekst til at beskrive dine aktiviteter, alt efter hvad du bedst kan lide, eller hvad der fungerer bedst for dig.
- Administratorkonto. Med en administratorkonto knyttet til hjælpemidlet kan andre gå ind og se og ændre i din kalender/tidsplan. Det kan fx bruges af pårørende eller personale, som skal hjælpe dig med at tilføje aktiviteter og aftaler, eller som skal kunne se, hvad du har planlagt.
Analoge kalendere og tidsplaner
Nogle gange kan kalendere og tidsplaner i papirformat eller en tavle til planlægning være at foretrække frem for elektroniske apparater og software. Det kan fx være, hvis du bedre kan lide at have materialerne ”mellem hænderne”, eller hvis du ikke er vant til eller ikke ønsker at bruge computer, tablet og lignende.
Med analoge kalendere og tidsplaner kan du bruge billeder, piktogrammer og tekst, og hvis du har en tidsplan hængende på væggen, kan du desuden sætte små figurer og andre fysiske ting på planen for at illustrere dine aktiviteter. Du kan også bruge en whiteboard-tavle, som du både kan skrive på og sætte symboler/billeder/ting fast på. Hvis du har brug for hurtigt overblik over, hvilken aktivitet du er i gang med, kan du bruge pile eller andre symboler, der placeres ud for den aktivitet du er i gang med. Når aktiviteten er afsluttet flyttes symbolet til den næste aktivitet på tidsplanen.
Hvis du bruger et nedtællingsur, kan du fx få vist, hvor længe en aktivitet varer, eller hvor lang tid der er tilbage af aktiviteten.
Ajourføring og opdatering
Ajourføring og opdatering
Det er fælles for de fleste af de nævnte hjælpemidler, at de skal holdes ajour med dine aktiviteter og aftaler. Det kan du som bruger selv gøre, eller dine hjælpere eller pårørende kan gøre det. Nogle hjælpemidler kan ajourføres via en app eller en computer, hvor også pårørende eller personale evt. kan følge med i indholdet, oprette begivenheder og modtage beskeder.
Nogle vil have behov for en meget detaljeret planlægning, mens andre vil have behov for få detaljer. Du kan også opleve, at det er i nogle sammenhænge, at du har behov for mange detaljer, mens du i andre sammenhænge vil foretrække et mere enkelt overblik.
Apps og software skal jævnligt opdateres, og nogle apps vil med tiden ophøre med at fungere på ældre enheder eller helt ophøre med at eksistere. Der vil også være apps som ændrer design og brugergrænseflade over tid.