Hvilestole

Sidst opdateret 01-08-2024

Mand sidder i hvilestol og læser en bogHvilestole fås med mange forskellige funktioner, i forskellige størrelser, med tilbehørsmuligheder, med og uden elektrisk indstilling osv. I guiden kan du læse om, hvordan du vælger en hvilestol, der passer til dine behov.

En hvilestol er nok en del af møblementet i de fleste hjem, men der findes også hvilestole, som er specielt udviklet til personer med funktionsnedsættelser, og til personer, der anvender hvilestolen i længere tid ad gangen.

Her i Hjælpemiddelbasen findes  hvilestole uden elektrisk indstilling og hvilestole med elektrisk indstilling. Et alternativ til en hvilestol kan være en komfortkørestol. Selvom hvilestolen evt. har hjul, er den ikke beregnet til transport. Det er kørestolen derimod.

Hvilke behov skal hvilestolen kunne dække? Åben

Hvilke behov skal hvilestolen kunne dække? Luk

Inden du vælger en hvilestol, er det en god ide at få en fagperson med på råd. Kommunen kan rådgive dig, også selvom hvilestolen ikke bevilges som et hjælpemiddel. 

Har du svært ved at rejse dig fra og sætte dig i hvilestolen?

Har du svært ved at rejse dig fra din nuværende hvilestol, kan det måske være nok bare at sætte forhøjerklodser på stolen, så den bliver lidt højere.

Hvis du har svært ved at rejse dig fra og sætte dig i en hvilestol, og forhøjerklodser ikke løser det, kan elektrisk højdeindstilling af hvilestolen være en løsning. Med elektrisk højdeindstilling kan du vælge netop den højde, der passer bedst til situationen.

Kan en hvilestol indstilles i højden, vil den typisk tilte sædets forkant fremover (katapultfunktion) samtidig med, at den bliver højere. Det gør det lettere at komme ud af hvilestolen, men du kan også risikere at glide ud, hvis du ikke er i stand til at støtte nok på benene eller holde balancen.

Har du brug for at hvile dig i en tilbagelænet stilling?

Hvis du har brug for at hvile dig i en mere tilbagelænet stilling, eller du har brug for at forandre trykket på kroppen med jævne mellemrum for at forebygge tryksår, er det en god idé at vælge en hvilestol, hvor ryglænet kan lægges ned. På nogle hvilestole lægges ryglænet ned ved hjælp af en mekanisk indstillingsmulighed, mens andre har fjernbetjening og motor.

De fleste modeller med mekanisk indstilling kan justeres og afbalanceres efter din vægt. Det betyder, at ryglænet let kan slås ned, mens du sidder i hvilestolen. Hvis du vil rette stillingen op igen, mens du sidder i hvilestolen, skal du have tilstrækkelig styrke i mavemusklerne.

Hvis du vælger en hvilestol med motor, kan du betjene hvilestolen med en fjernbetjening eller et knappanel, mens du sidder i den. Her vil det ikke kræve styrke at vippe stolen, men betjeningspanelet skal være brugervenligt for dig. 

Har du brug for at få benene op?

For mange giver det en god hvilestilling, hvis der er mulighed for at sætte benene op på en fodskammel. Det er især vigtigt, hvis ryglænet kan lægges ned. En fodskammel medvirker til at fordele trykket på kroppen, og kan også være med til at forebygge eller afhjælpe hævede ben. Der findes løse fodskamler (ikke indbygget i hvilestolen), der kan indstilles i højden og skråtstilles, mens andre skamler har en vippefunktion.

Flere hvilestole har en indbygget fodskammel (lægstøtte og evt. fodhviler). På nogle af disse modeller indstilles højden på hvilestolens underbensdel mekanisk. På andre modeller foregår det ved hjælp af en motor. Du skal være opmærksom på, om en indbygget fodskammel er i vejen, når du skal rejse dig op. Det er lettere at komme op fra en hvilestol, når der er plads til, at du kan sætte fødderne lidt ind under sædet, når du skal rejse dig op.

Har du brug for særlig kropsstøtte?

Det er muligt at vælge forskellige former for kropsstøtte, hvis du har svært ved at holde balancen i hvilestolen. Der findes også hvilestole med en indbygget, justerbar lændestøtte.

Har du behov for en gyngestol?

Nogle hvilestole har en indbygget gyngefunktion, der på nogle kan have en beroligende effekt. På nogle hvilestole er det muligt at fastlåse den stilling, som du finder behagelig.

Har du behov for særligt betræk?

Mange hvilestole kan leveres med betræk, som er:

  • Brandhæmmende
  • Uigennemtrængelig for væske (inkontinensbetræk)
  • Aftageligt og vaskbart.

Har du behov for et stolebord?

Hvis du ønsker en hvilestol med et bord, er det vigtigt, at bordet er beregnet til den specifikke hvilestol. Ellers er der risiko for, at hvilestolen vælter. Det kan også være en god idé at anvende et fritstående bord. Hvis bordet skal trækkes ind over hvilestolen, skal du være opmærksom på, om konstruktionen af bordets understel tillader det.

Hvilestolens mål og egenskaber Åben

Hvilestolens mål og egenskaber Luk

Det er vigtigt, at hvilestolen passer til dine kropsmål og vægt, både af hensyn til siddekomforten og af hensyn til sikkerheden. Hvilestole findes i flere størrelser, og nogle hvilestole bygges op i moduler, så du kan få nøjagtig de mål, der passer dig bedst.

Sædets højde over gulv

Som en tommelfingerregel skal sædet ikke være højere, end du kan støtte med hele foden på gulvet.

Skitse af hvilestol med visning af målepunkter

I den forbindelse bør du tage højde for evt. fodtøj og behovet for ekstra siddepuder i hvilestolen. Har du brug for ekstra trykaflastning for at forebygge tryksår, og dette ikke kan opnås ved en passende polstring, så skal højden på puden medregnes.

En ekstra siddepude vil også få indflydelse på højden af armlænene, ryglænets støttepunkter og hvor meget af ryg, nakke og hoved, der understøttes. Det er især vigtigt, hvis ryglænet kan lægges langt ned.

Sædets længde

Længden/dybden på sædet skal passe dig, så forkanten ikke trykker op under dine lår. Der skal være ca. en håndsbreddes afstand mellem dine knæhaser og sædets forkant. Forkanten skal være afrundet og blød, så blodcirkulationen i benene ikke bliver hæmmet.

Ryglænets højde

Højden på ryglænet skal kunne give dig støtte langs hele rygsøjlen. Hvis ryglænet kan lægges tilbage, er det vigtigt, at der er nakkestøtte.

Armlæn

De fleste hvilestole er forsynet med armlæn, som kan være åbne eller lukkede. Hvis du skal flyttes fra hvilestolen med en personløfter, bør du vælge en hvilestol med åbne armlæn, så en hjælper kan give dig liftsejl på.

Også højden på armlænene er vigtig. Både hvis du skal udføre aktiviteter fra hvilestolen, og hvis du skal støtte dig til dem, når du rejser dig. Enkelte modeller har armlæn, der kan indstilles i højden, tages helt af eller svinges væk. Det kan være nyttigt for personer, der fx skal flytte sig fra hvilestolen over i en kørestol.

Din vægt

Fabrikanten skal oplyse, hvor stor en belastning hvilestolen må udsættes for.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

Du bør følge leverandørens anvisninger med hensyn til rengøring, vedligeholdelse og evt. eftersyn af hvilestolen. Hvis din hvilestol er forsynet med hjul, bør de renses for støv og fnuller regelmæssigt, da det ellers kan være svært at manøvrere med hvilestolen.

Hvis der er aftageligt betræk, så skal leverandørens anvisninger følges ved rengøring og vask. Har hvilestolen motorer, kan der være behov for regelmæssige eftersyn af hvilestolen. Det vil fremgå af leverandørens brugsanvisning. Disse retningslinjer skal følges, for at fabrikanten kan stå inde for sikkerheden.

Sikkerhed Åben

Sikkerhed Luk

Følg altid leverandørens anvisninger med hensyn til vedligeholdelse og evt. eftersyn af hvilestolen. Vær særligt opmærksom på ikke at belaste hvilestolen med en større vægt, end den er beregnet til.

Nogle hvilestole markedsføres som beregnet til personer med funktionsnedsættelser, bl.a. for at kompensere for disse. Er det tilfældet, så skal hvilestolen være CE-mærket som medicinsk udstyr.

Der findes en overordnet standard for alle hjælpemidler, som fabrikanter kan anvende som baggrund for CE-mærkningen. Der findes også en standard for siddemøblers styrke og holdbarhed og en standard for stabilitet, som fabrikanten kan anvende for at godtgøre, at han lever op til disse aspekter. Og der findes standarder, der stiller krav til polstrede møblers evne til at modstå brand.


» Fold alle afsnit ud /