Hvilestole

Sidst opdateret 22-06-2021

Mand sidder i hvilestol og læser en bogHvilestole fås med mange forskellige funktioner, i forskellige størrelser, med tilbehørsmuligheder, med og uden elektrisk indstilling osv. I guiden kan du læse om, hvordan du vælger en hvilestol, der passer til dine behov.

En hvilestol kan anvendes af de fleste personer, som har behov for at hvile sig. Der findes dog hvilestole, der specielt er udviklet til personer med funktionsnedsættelser og til personer, der anvender hvilestolen i længere tid ad gangen. Der findes hvilestole uden elektrisk indstilling og hvilestole med elektrisk indstilling. Et alternativ til en hvilestol kan være en komfortkørestol. Selvom hvilestolen evt. har hjul, er den ikke beregnet til transport. Det er kørestolen derimod.

Hvilke behov skal hvilestolen kunne dække? Åben

Hvilke behov skal hvilestolen kunne dække? Luk

Inden du vælger en hvilestol, er det en god ide at få en fagperson med på råd. Kommunen kan rådgive dig, også selvom hvilestolen ikke bevilges som et hjælpemiddel. Det kan fx være, at en fagperson vurderer, at træning vil kunne bidrage til at bedre dit funktionsniveau.

Har du svært ved at rejse dig fra og sætte dig i hvilestolen?

Har du svært ved at rejse dig fra din nuværende hvilestol, kan det være tilstrækkeligt blot at forsyne hvilestolen med forhøjerklodser, hvis man vil gøre hvilestolen højere.

Hvis du har svært ved at rejse dig fra og sætte dig i en hvilestol, og forhøjerklodser ikke kan afhjælpe problemet, kan du have gavn af elektrisk højdeindstilling af hvilestolen. Herved kan du vælge netop den højde, der passer bedst til situationen og til en eventuel hjælper.

Hvis en hvilestol kan indstilles i højden, vil den typisk tilte sædets forkant fremover (katapult funktion) samtidig med, at den bliver højere. Dette gør det lettere at komme ud af hvilestolen, men kan også indebære en risiko for at glide ud, hvis man ikke er i stand til at holde balancen.

Har du brug for at hvile dig i en tilbagelænet stilling?

Hvis du har brug for at hvile dig i en mere tilbagelænet stilling eller har brug for at forandre trykket på kroppen med jævne mellemrum for at forebygge tryksår, er det en god idé at vælge en hvilestol, hvor ryglænet kan fældes ned. Nogle hvilestole fældes ned ved hjælp af en mekanisk indstillingsmulighed, mens andre har fjernbetjening og motor.

De fleste modeller med mekanisk indstilling kan justeres og afbalanceres efter din vægt. Det betyder, at ryglænet let kan slås ned, mens du sidder i hvilestolen. Hvis du vil rette stillingen op igen, mens du sidder i hvilestolen, kræves der gode mavemuskler. Ellers må du ud af hvilestolen for at slå ryglænet op igen.

Hvis du vælger en hvilestol med motor, kan du betjene hvilestolen, mens du sidder i den.

Har du brug for at få benene op?

For mange giver det en god hvilestilling, hvis der er mulighed for at sætte benene op på en fodskammel. Det er især vigtigt, hvis ryglænet kan fældes ned. En fodskammel medvirker til at fordele trykket på kroppen, og kan også være med til at forebygge eller afhjælpe hævede ben. Der findes løse fodskamler, der kan indstilles i højden og skråstilles, mens andre skamler har en vippefunktion.

Flere hvilestole har en indbygget fodskammel (lægstøtte og evt. fodhviler). På nogle af disse modeller indstilles højden på hvilestolens underbensdel mekanisk. På andre modeller foregår det ved hjælp af en motor. Man skal være opmærksom på, om en indbygget fodskammel er i vejen, når man skal rejse sig op. Det er lettere at komme op fra en hvilestol, når der er plads til, at man kan sætte fødderne lidt ind under sædet, når man rejser sig op.

Har du brug for særlig kropsstøtte?

Det er muligt at vælge forskellige former for kropsstøtte, hvis man har svært ved at holde balancen i hvilestolen. Der findes også hvilestole med en indbygget justerbar lændestøtte.

Har du behov for en gyngestol?

Nogle hvilestole har en indbygget gyngefunktion, der på nogle mennesker kan have en beroligende effekt. På nogle hvilestole er det muligt at fastlåse den stilling, som du finder behagelig.

Har du behov for særligt betræk?

Mange hvilestole kan leveres med betræk som er:

  • Brandhæmmende
  • Uigennemtrængelig for væske (inkontinensbetræk)
  • Aftageligt og vaskbart.

Har du behov for et stolebord?

Hvis du ønsker en hvilestol med et bord, er det vigtigt at bordet er beregnet til den specifikke hvilestol. Ellers er der risiko for at hvilestolen vælter. Det kan også være en god ide at anvende et fritstående bord. Hvis bordet skal trækkes ind over hvilestolen, bør man være opmærksom på, om konstruktionen af bordet tillader det.

Hvordan vælger du en hvilestol? Åben

Hvordan vælger du en hvilestol? Luk

Hvis du vælger en elektrisk indstillelig hvilestol, så tænk over hvilestolens placering i rummet. Tænk også på, at der skal være plads til, at hvilestolen kan stilles i yderstillinger, fx med ryglænet slået ned. Den bør placeres i nærheden af en stikkontakt, så der ikke trækkes ledninger henover gulvet. Der skal også tages hensyn til placering af en evt. læselampe.

Hvilestolens dimensioner

Det er vigtigt, at hvilestolen passer til dine kropsmål og vægt både af hensyn til siddekomforten og af hensyn til sikkerheden. Hvilestole findes i flere størrelser, og nogle hvilestole bygges op i moduler, så du kan få nøjagtig de mål, der passer dig bedst.

Sædets højde over gulv

Som en tommelfingerregel, skal sædet ikke være højere, end at du kan støtte med hele foden på gulvet.Skitse af hvilestol med visning af målepunkter
I den forbindelse bør du tage højde for evt. fodtøj og behovet for ekstra siddepuder i hvilestolen. Har du brug for ekstra trykaflastning for at forebygge tryksår, og dette ikke kan opnås ved en passende polstring, så skal højden på puden medregnes. En ekstra siddepude vil også få indflydelse på højden af armlænene, ryglænets støttepunkter og hvor meget af ryg, nakke og hoved, der understøttes. Det er især vigtigt, hvis ryglænet kan fældes langt ned. Hvis hvilestolen kan højdeindstilles, behøver man ikke tænke over sædets højde over gulv.

Sædets længde

Længden på sædet skal passe dig, så forkanten ikke trykker op under dine lår. Der skal være ca. en håndsbreddes afstand mellem dine knæhaser og sædets forkant. Forkanten skal være afrundet og blød, så blodcirkulationen i benene ikke hæmmes.

Ryglænets højde

Højden på ryglænet skal kunne give dig støtte langs hele rygsøjlen. Hvis ryglænet kan fældes ned, er det vigtigt, at der er nakkestøtte.

Armlæn

De fleste hvilestole er forsynet med armlæn, som kan være åbne eller lukkede. Hvis man skal flyttes fra hvilestolen med en personløfter, bør man vælge en hvilestol med åbne armlæn. Også højden på armlænene er vigtig. Både hvis du skal udføre aktiviteter fra hvilestolen, og hvis du skal støtte dig til dem, når du rejser dig. Enkelte modeller har armlæn, der kan indstilles i højden, tages helt af eller svinges væk. Det kan være nyttigt for personer, der fx skal flytte sig over i en kørestol.

Din vægt

Fabrikanten skal oplyse, hvor stor en belastning hvilestolen må udsættes for.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

Du bør følge leverandørens anvisninger med hensyn til rengøring, vedligeholdelse og evt. eftersyn af hvilestolen. Hvis din hvilestol er forsynet med hjul, bør de renses regelmæssigt, da det ellers kan være svært at manøvrere med hvilestolen.

Hvis der er aftageligt betræk, så skal leverandørens anvisninger følges ved rengøring og vask. Hvis hvilestolen har motorer, kan der være behov for regelmæssige eftersyn af hvilestolen. Det vil fremgå af leverandørens brugsanvisning. Disse retningslinjer skal følges, for at fabrikanten kan stå inde for sikkerheden.

Sikkerhed Åben

Sikkerhed Luk

Følg altid leverandørens anvisninger med hensyn til vedligeholdelse og evt. eftersyn af hvilestolen. Vær særlig opmærksom på ikke at belaste hvilestolen med en større vægt, end den er beregnet til.

Nogle hvilestole markedsføres af fabrikanten som specielt beregnet til personer med funktionsnedsættelser bl.a. for at kompensere for disse. Er det tilfældet, så skal hvilestolen være forsynet med et CE-mærke, der sikrer, at den lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr.

Der findes en overordnet standard for alle hjælpemidler, som fabrikanter kan anvende som baggrund for CE-mærkningen. Selvom en fabrikant ikke markedsfører en hvilestol, der er forsynet med motorer som et medicinsk udstyr, så skal hvilestolen alligevel være forsynet med et CE-mærke i forhold til Maskindirektivet.

CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, hvilket direktiv CE-mærket forholder sig til. Der findes en standard for siddemøblers styrke og holdbarhed og en standard for stabilitet, som fabrikanten kan anvende for at godtgøre, at han lever op til disse aspekter. Og der findes standarder, der stiller krav til polstrede møblers evne til at modstå brand. Spørg evt. leverandøren om dokumentation herfor.


» Fold alle afsnit ud /