Rollatorer

Sidst opdateret 08-05-2024

Kvinde gående udendørs med rollatorEn rollator kan give dig støtte, hvis du har svært ved at gå, fx på grund af svage muskler, smerter i led eller nedsat balance. I guiden kan du blandt andet læse mere om, hvordan du vælger en rollator, der passer til dine behov.

Har du svært ved at gå, fx på grund af svage muskler i benene, smerter i ben eller ryg, nedsat balance eller svimmelhed, kan en rollator være et relevant hjælpemiddel for dig. Den kan give dig en større tryghed, når du bevæger dig indenfor og udenfor, og den vil også kunne gøre dig i stand til at gå længere strækninger og fx ordne indkøb eller komme omkring i haven.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Det er vigtigt, at det hjælpemiddel, du vælger, giver dig lige præcis den støtte, som du har brug for, til at klare dagen bedst muligt. Har du nedsat balance eller oplever smerter i fødder, ben, hofter eller ryg, når du går, kan du vælge en rollator. Rollatoren kan være med til at give dig en større tryghed – og dermed give dig mod på at komme mere omkring, både indenfor og udenfor hjemmet. Det øgede aktivitetsniveau vil styrke dine muskler og led, så du kan klare flere opgaver. Du skal dog ikke vælge en rollator, hvis du i virkeligheden kan klare dig med fx en albuestok.

Giver rollatoren dig for megen støtte, eller bruger du den i situationer, hvor du faktisk ikke har brug for den, kan du risikere, at din evne til at gå forringes, fordi du ikke får den rette træning eller udfordring. Fx forhindrer en rollator de normale armsving og bevægelser i ryggen. Modsat, hvis du er meget dårligt gående, eller du ikke kan støtte på rollatoren med dine hænder, kan du have brug for et hjælpemiddel, som giver dig mere støtte, fx et gangbord ("talerstol"), en arbejdsstol eller en kørestol.

Er du er i tvivl, om en rollator er det rette hjælpemiddel for dig, kan du henvende dig til en fagperson, fx hjælpemiddelafdelingen i din kommune, for at få professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få rollatoren bevilget, kan de vejlede i valget af rollator eller andre hjælpemidler, der støtter dig bedst muligt i at klare hverdagen.

Hvilken type skal jeg vælge? Åben

Hvilken type skal jeg vælge? Luk

Der findes rollatorer med 3 hjulrollatorer med 4 hjul, som skubbes og rollatorer med 4 hjul, som trækkes. Rollatorer med 4 hjul, som skubbes, er de mest almindelige.

Rollatorens egenskaber skal passe til dine behov. Du kan overveje: 

  • Om rollatoren hovedsageligt skal benyttes inden- eller udendørs.
  • Om den skal benyttes til indkøb.
  • Om du skal kunne have rollatoren med i bilen.
  • Om du har begrænsninger i hænder, arme eller skuldre, der har betydning for dit valg af rollator.

Rollator til indendørs brug

Har du ikke meget plads i dit hjem, kan det være en god idé at vælge en rollator med små hjul. Nogle rollatorer fås med en kurv eller en bakke, så du lettere kan tage forskellige ting med rundt i hjemmet. Hvis du kun skal bruge rollatoren lejlighedsvis, kan det være en fordel at vælge en rollator, som kan "stå selv", når den er foldet sammen.

Rollator til udendørs brug

Når du bruger rollatoren udendørs, skal den have store hjul for at kunne klare forskellige forhindringer, som fx kantsten, græs og grus. Skal rollatoren bruges både indenfor og udendørs, skal du vælge en mellemting. Det kan være en god ide at vælge en rollator med hvilesæde, så du har mulighed for at sidde ned undervejs.

3 eller 4 hjul?

De fleste rollatorer er rollatorer med 4 hjul, som skubbes, men findes også rollatorer med 4 hjul, som trækkes. Den type bliver oftest brugt af unge mennesker, som har brug for frirummet foran sig, så de lettere kan have kontakt med kammeraterne. Når rollatoren er bag personen, er det desuden lettere at komme ind til fx et bord. Rollatorer, som skubbes, kan ikke benyttes på denne måde.

Deltaformede rollatorer, Rollatorer med 3 hjul, kan være et alternativ til rollatorer med 4 hjul, som skubbes. Denne type fylder lidt mindre og kommer lettere omkring hjørner, men er også lidt mindre stabil.

Rollatoren i bilen

Har du brug for, at rollatoren kan være med i en bil, skal du eller en hjælper kunne håndtere den ind og ud af bagagerummet. Nogle rollatorer har en lille strop eller låsemekanisme, som kan holde sammen på den, når den er foldet sammen. Det gør det lettere at løfte den ind i bilen. Vær opmærksom på, hvordan den bliver foldet sammen, og hvordan kurv, taske eller andet løst monteret udstyr skal af- og påmonteres.

Problemer med hænder, arme eller skuldre

Har du så svære problemer med hænder, arme eller skuldre, at du dårligt kan støtte dig til rollatoren, kan du overveje en rollator med underarmsstøtte. Du skal være opmærksom på, at den type er større, end en almindelig rollator. Nogle gange er det muligt at vælge mere komfortable håndtag, end de der følger med. Hvis du kun kan bruge den ene hånd til at støtte med, skal du vælge en rollator, som er særligt udviklet/velegnet til enhåndsbetjening.

Der kan desuden være forskel på, hvor meget du skal kunne åbne hånden for at gribe om bremsegrebet, og der kan også være forskel på, hvor mange kræfter du skal bruge for at aktivere bremsen. Prøv forskellige modeller, så du er sikker på, at du kan bruge bremserne og manøvrere rollatoren. 

Kom godt i gang Åben

Kom godt i gang Luk

Læs altid brugsanvisningen, inden du tager din rollator i brug. Det kan også være en god idé at øve sig i at folde den sammen og af- og påmontere en eventuel kurv eller bakke.

Her er nogle gode råd til at komme godt i gang med en ny rollator:

Indstilling

Har du fået din rollator fra kommunen, er den sandsynligvis samlet og evt. også indstillet til dig, når du modtager den. Har du selv anskaffet den, vil den i nogle tilfælde blive leveret usamlet, og du skal så selv samle den efter anvisningerne og få den indstillet korrekt til dig.                                      Illustration af rollatorens optimale håndtagshøjde i forhold til person

En rollator skal indstilles i den rigtige højde inden brug. Det er vigtigt, både for at undgå unødige smerter og for at opnå den bedste holdning, når du går. Indstil den, mens du har det fodtøj på, som du oftest vil bruge sammen med rollatoren. 

En tommelfingerregel for højdeindstillingen er, at når du står ret op med løst hængende arme ned langs siderne, skal overkanten af rollatorens håndgreb nå til håndleddene. Der kan selvfølgelig være individuelle hensyn, som gør, at du må vælge en anden indstilling. Hvis der er luftfyldte hjul på rollatoren, skal de være pumpede efter anvisningen, da flade hjul giver en forkert højde.

Hvis der er hvilesæde på rollatoren, og du har tænkt dig at bruge det, skal højden på sædet passe til dig. Når du sidder på sædet, skal du kunne nå jorden med dine fødder. Hvis sædet ikke passer i højden, bliver det risikabelt at sætte sig på det og rejse sig igen. Det er vigtigt, at du låser rollatoren, når du sætter dig på sædet, og først låser den op, når du har rejst dig igen.

Gå så rankt, du kan, med rollatoren. Du skal tilstræbe at gå "inde i" rollatoren (ikke bag baghjulene). På nogle af rollatorerne kan sædet vippes op, uden at rollatoren slås sammen. På den måde får du mere plads til at gå "inde i" den. Få evt. en anden person til at se, om du går rankt.

Bremser

Det er meget vigtigt, at du kan betjene bremserne, både for at tage farten af rollatoren, når du går, og for at parkere den, når du skal sætte dig på den.

Folde sammen og folde ud

Du skal vide, hvordan rollatoren foldes sammen og foldes ud igen. Nogle rollatorer har en lille strop, som kan holde sammen på den, når den er foldet sammen. Det gør det lettere at håndtere den, når den skal opbevares eller fx lægges i et bagagerum. Når de skal foldes ud, er der nogle rollatorer, som skal "falde i hak" med en form for låsemekanisme, og det er vigtigt, at dette bliver gjort rigtigt hver gang, så rollatoren ikke pludselig folder sammen, mens du går med den.

Kurv

Ofte skal kurven eller bakken tages af, når rollatoren skal foldes sammen. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvordan det skal gøres. Vær også opmærksom på, at det er anderledes at manøvrere med rollatoren, når kurven er lastet med varer. Bemærk, at det ved de fleste rollatorer anbefales ikke at have mere end 5 kg varer i kurven.

Afprøvning

Du bør prøve rollatoren i dine hjemlige eller tilsvarende omgivelser. Bl.a. kræver det lidt øvelse at komme omkring på trange steder, op og ned ad kantsten og at køre på ujævnt eller skævt underlag (de fleste fortove skråner lidt). 

Du skal regne med, at du i den første tid, efter du er begyndt at bruge rollatoren, vil kunne blive træt eller øm i hænder, arme og skuldre. Det er, fordi du nu belaster din krop på en ny måde. Det skulle gerne fortage sig efter kort tid.

Gør dit hjem klarÅben

Gør dit hjem klarLuk

Indendørs

Skal du bruge rollatoren indendørs, skal du sørge for, at den fungerer i dit hjem. Hvis du har smalle døre, skal rollatorens bredde ikke være større, end at du kan passere dørene.
Dørtrin vil besværliggøre din gang med rollator hjemme. Du kan derfor overveje at udligne dørtrinnene med små dørtrinsramper eller helt fjerne dem.

Det kan være en god idé at fjerne eller fastgøre løse tæpper, som rollatoren kan hænge fast i. Derudover vil god plads mellem møblerne gøre det nemmere for dig at komme omkring. Vær opmærksom på, om der er plads til at parkere rollatoren, så du har den inden for rækkevidde, når du sidder eller ligger ned.

Udendørs

Skal du bruge rollatoren både inde og ude, skal adgangsforholdene være i orden, dvs. passende bredde på yderdøren, ingen tunge dørpumper, ingen trapper osv. Alternativt kan du overveje, om du hellere skal have to rollatorer: én til brug indendørs og én til brug udendørs. Bruger du ikke din rollator indendørs, kan det være en god idé at parkere den overdækket udendørs. Du kan fx finde et dækken til rollatorer under andet tilbehør til ganghjælpemidler.

Rengøring og vedligeholdÅben

Rengøring og vedligeholdLuk

I brugsanvisningen kan du læse, hvordan lige præcis din rollator skal vedligeholdes. Der kan være forskel på, hvilke rengørings- og smøremidler du må anvende på de forskellige rollatorer.

En rollator skal, ligesom en cykel, jævnligt efterspændes, da den med tiden kan blive løs og ustabil. Især er det vigtigt, at bremserne ofte bliver efterset.

Rollatorens hjul kan tiltrække meget støv, snavs og hår fra gulvet, hvilket kan forringe dens køreegenskaber. Det er også vigtigt at sørge for, at slidbanerne på hjulene er i orden, og at dækkene har det korrekte lufttryk, især på rollatorer, hvor bremserne virker ved at klemme på dækkene. Hvis slidbanerne er slidte, eller dækkene er flade, vil rollatoren ikke bremse effektivt. Til flere rollatorer er det muligt at købe nye hjul som reservedele.

Bruger du ofte din rollator, vil håndgrebene med tiden blive slidt, og det kan gå ud over både komfort og hygiejne. Mange håndgreb har en "lukket" overflade, som er smuds- og svedafvisende, men overfladen kan blive ødelagt ved slid eller stød.

Det kan også ske, at håndgrebene løsner sig. I nogle tilfælde kan de strammes til igen, i andre tilfælde må de udskiftes.

Du kan altid kontakte hjælpemiddelafdelingen i din kommune, hvis du er i tvivl om, hvordan du vedligeholder din rollator, eller hvis der skal udskiftes reservedele på den. 
 

Sikkerhed og kvalitet Åben

Sikkerhed og kvalitet Luk

Rollatoren skal passe til dig i størrelsen, være indstillet korrekt og dens egenskaber skal passe til dine behov (se afsnittet "Kom godt i gang med en rollator"). 

Rollatoren skal vedligeholdes efter forskrifterne i brugsanvisningen.

Kontakt hjælpemiddelafdelingen i kommunen, hvis du føler dig utryg ved din rollator, eller du oplever, at din rollator ikke fungerer optimalt. 

Sikkerhed ved brug

Sid ikke på rollatoren, mens du samtidig skubber dig rundt med fødderne, eller mens en anden skubber dig, med mindre det er udtrykkeligt angivet i brugsanvisningen, at rollatoren må anvendes på denne måde.

Vær også opmærksom på ikke at fylde mere vægt i rollatorens kurv, end den er beregnet til (oftest 5 kg). Rollatoren kan vælte, hvis der er for meget i kurven, når du skal op og ned ad kantsten eller trin.

Kan du kun bruge den ene hånd til at bremse, er det vigtigt at vælge en rollator, hvor bremserne er udviklet til enhåndsbetjening. 

De fleste rollatorer, især dem til udendørs brug, har et hvilesæde. Inden du sætter dig eller rejser dig fra sædet, skal du tjekke, at rollatoren er låst med parkeringsbremsen i begge sider. Når du sidder på sædet, er det vigtigt, at du kan nå jorden med dine fødder.

Skal rollatoren foldes ud, skal du sørge for, at stellets låsemekanisme er aktiveret, så rollatoren ikke folder sammen, mens du går med den.

Mærkning og prøvning

Når du vurderer en rollators kvalitet, kan du bl.a. undersøge, om rollatoren er CE-mærket som medicinsk udstyr, og om den er prøvet efter relevante standarder for rollatorer. CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at rollatoren er CE-mærket netop som medicinsk udstyr.

Læs mere om sikkerhed og kvalitet i rollatorens brugsanvisning.


» Fold alle afsnit ud