Gribetænger

Sidst opdateret 01-12-2020

Kvinde i kørestol samler briller op med gribetangEn gribetang bruges til at forlænge din rækkevidde. Den kan være relevant for dig, hvis du har svært ved at nå ting, som du har behov for. Guiden sætter fokus på de ting, som du bør være opmærksom på, når du skal vælge en gribetang.

Gribetænger opdeles i aktive gribetænger, hvor genstande fastholdes, når håndtaget er aktiveret og passive gribetænger, hvor genstande fastholdes, når håndtaget er sluppet.

 

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

En gribetang bruges til at samle ting op med. Den hjælper dig med at nå ting, som ellers ville være uden for din rækkevidde. Du kan have brug for en gribetang, hvis du i din hverdag har svært ved at nå op, frem eller til siden, når du skal række ud efter ting. 

Den kan også bruges som påklædningspind, og kan være en god hjælp, når du først skal have fat i tøjet og bagefter tage det på.

En gribetang er let at bruge. Den skal dog passe til din hånd og til det, den skal bruges til, og du skal have kræfter nok i arme, hånd og fingre til at kunne betjene gribetangen. Hvis du er i tvivl, om en gribetang er det rette hjælpemiddel for dig, kan du henvende dig til en fagperson, fx. hjælpemiddelafdelingen i din kommune, for at få professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få gribetangen bevilget, kan de vejlede dig i valg af gribetang eller andre hjælpemidler, der støtter dig i at klare hverdagen bedst muligt.

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Vælg en gribetang, der er CE-mærket efter direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr. CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at gribetangen er CE-mærket netop i forhold til direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr.

Du skal først og fremmest vælge, om du skal have en aktiv gribetang eller en passiv gribetang. De fleste gribetænger er aktive og fungerer ved, at man aktiverer håndtaget for at gribe om noget. Passive gribetænger fungerer derimod således, at håndtaget skal aktiveres for at åbne gribekloen, og det, man vil samle op, holdes fast, når håndtaget er sluppet.
Fordelen ved de aktive gribetænger er, at du ved betjening af håndtaget kan gribe mere eller mindre hårdt om den genstand, som skal flyttes. Ved de passive gribetænger er fordelen, at der kun skal bruges fingerkræfter, når du vil åbne gribekloen, og du kan slippe håndtaget, mens du flytter genstanden.

For at vælge den rigtige gribetang bør du også overveje følgende:

Længden og vægten

Den skal være så lang, at du kan nå tingene, men ikke så lang, at den bliver for tung.

Hvis du bruger den som affaldsopsamler i haven, er det praktisk med en lang tang, så du ikke skal bøje dig forover. I haven holder du den oftest langs med kroppen, og derfor vil den ikke føles så tung.

Sidder du derimod i kørestol og bruger tangen til at række ud efter noget, kan det være en fordel med en kortere og lettere gribetang, som kræver færre armkræfter at betjene.

Nogle gribetænger er sammenklappelige, hvilket betyder, at de kun fylder det halve, når de ikke er i brug.

Håndtaget

Der findes mange forskellige udformninger på gribetængers håndtag. Vær opmærksom på, om dine fingerkræfter rækker til at bruge den gribetang, du overvejer at anskaffe. Det skal ikke være for hårdt for fingre og hånd at lukke tangen sammen om noget.

Gribekloen

Gribekloen kan være belagt med forskelligt materiale eller forsynet med sugekopper. Det er med til at afgøre, hvor fast tangen holder om det, man gerne vil samle op. Gribekloen kan også være forsynet med kroge. På nogle gribetænger kan gribekloen drejes, så tangen kan bruges både horisontalt og vertikalt, og dermed kan man undgå at vride armen.

Alternative funktioner

Vær opmærksom på, om den skal kunne bruges til andet, end at række ud efter ting. Det kan være, du har brug for, at den er forsynet med et skohorn, eller en krog som kan være en hjælp til påklædningen. Nogle har en magnet, som kan hjælpe med at samle mønter eller nøgler op.

Hvis du har mulighed for det, så sørg for at afprøve en gribetang, inde du anskaffer den. 

Kom godt i gangÅben

Kom godt i gangLuk

En gribetang fylder ikke meget, så det handler om, at den er der, hvor du skal bruge den. Har du brug for at have din gribetang i nærheden hele tiden, kan det være en fordel, hvis gribetangen er forsynet med en krog eller en clips, så den kan hænges op. Du kan overveje at have et møbel eller andet tæt på der, hvor du sidder, således at du kan hænge din gribetang der. På den måde slipper du for at bukke dig ned eller strække dig efter den.

Du kan eventuelt bruge en stokkeholder til ophængning af din gribetang.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

En gribetang skal rengøres og vedligeholdes, som forskrevet i brugsanvisningen. Ved lang tids brug kan gribekloen blive slidt. Det kan vise sig ved, at den bliver ”slap”, så den ikke længere kan fastholde det, man griber om. Hvis den er belagt med gummi, kan dette blive slidt og porøst. 

Sikkerhed ved brug Åben

Sikkerhed ved brug Luk

En gribetang kan være en stor hjælp i hverdagen, men du skal være opmærksom på, at du kan risikere at tabe det, som du vil gribe om. Det kan ske, hvis arm-, hånd- og fingerkræfter svigter under løftet, enten fordi gribetangen ikke har ordentligt fat, eller fordi det er for svært at fastholde grebet omkring genstanden.


» Fold alle afsnit ud /