Gribetænger

Sidst opdateret 31-05-2024

Kvinde i kørestol samler briller op med gribetangMed en gribetang kan du forlænge din rækkevidde. Den kan derfor være relevant, hvis du har svært ved at nå ting, som du har behov for. Guiden sætter fokus på ting, som du kan være opmærksom på, når du skal vælge en gribetang.

En gribetang bliver brugt til at samle ting op med. Den kan hjælpe dig med at nå ting, som ellers ville være uden for din rækkevidde. Du kan have brug for en gribetang, hvis du har svært ved at nå op, frem eller til siden, når du skal række ud efter ting i din hverdag. 

En gribetang er let at bruge. Den skal dog passe til din hånd og til dét, den skal bruges til. Du skal desuden have kræfter nok i arme, hånd og fingre til at kunne betjene gribetangen. 

Gribetænger opdeles i: 

Er du i tvivl, om en gribetang er det rette hjælpemiddel for dig, kan du henvende dig til en fagperson, fx i Hjælpemiddelafdelingen i din kommune, for at få professionel vejledning.

Selvom du ikke søger kommunen om at få gribetangen bevilget, kan de vejlede dig i valg af gribetang eller andre hjælpemidler, der kan støtte dig i at klare hverdagen bedst muligt.

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Der findes flere former for gribetænger. Du skal først og fremmest vælge, om du skal have en aktiv gribetang eller en passiv gribetang.

Aktive gribetænger

De fleste gribetænger er aktive og fungerer ved, at du aktiverer håndtaget for at gribe om noget. Fordelen ved de aktive gribetænger er, at du, ved betjening af håndtaget, kan gribe mere eller mindre hårdt om den genstand, som skal flyttes.

Passive gribetænger

Passive gribetænger fungerer derimod på den måde, at håndtaget skal aktiveres for at åbne gribekloen, og det, du vil samle op, bliver holdt fast, når håndtaget er sluppet.

Ved de passive gribetænger er fordelen, at der kun skal bruges fingerkræfter, når du vil åbne gribekloen, og du kan slippe håndtaget, mens du flytter genstanden.

Egenskaber

For at vælge den rigtige gribetang bør du også overveje følgende:

  • Længden og vægten – gribetangen skal være så lang, at du kan nå tingene, men ikke så lang, at den bliver for tung. Bruger du bruger den som affaldsopsamler i haven, er det praktisk med en lang tang, så du ikke skal bøje dig forover.
    I haven holder du den oftest langs med kroppen, og derfor vil den ikke føles så tung. Sidder du derimod i kørestol og bruger tangen til at række ud efter noget, kan det være en fordel med en kortere og lettere gribetang, som kræver færre armkræfter at betjene. Nogle gribetænger kan klappes sammen, så de kun fylder det halve, når de ikke er i brug.

  • Håndtaget – der findes mange forskellige udformninger på gribetængers håndtag. Undersøg, om du har fingerkræfter nok til at bruge den gribetang, du overvejer at anskaffe. Det skal ikke være for hårdt for fingrene og hånden at lukke tangen sammen om en ting. 

  • Gribekloen – den kan være belagt med forskelligt materiale eller forsynet med sugekopper. Det har betydning for, hvor fast tangen holder om det, du gerne vil samle op. Gribekloen kan også være forsynet med kroge. På nogle gribetænger kan gribekloen dreje, så tangen kan bruges både horisontalt og vertikalt, så du undgår at vride armen.

  • Alternative funktioner – overvej, om du har brug for en gribetang, som skal kunne bruges til andet, end at række ud efter ting. Der fås gribetænger, som er forsynet med et skohorn eller en krog, som kan være en hjælp til påklædningen. Nogle har en magnet, som kan hjælpe med at samle mønter eller nøgler op.

Hvis du har mulighed for det, så sørg for at afprøve en gribetang, inden du anskaffer den.

Brug og opbevaringÅben

Brug og opbevaringLuk

En gribetang kan være en stor hjælp i hverdagen, men afhængig af din funktionsevne kan det kan kræve øvelse og træning at benytte en gribetang.

En gribetang fylder ikke meget, og det er godt at have den der, hvor du skal bruge den. Har du brug for at have din gribetang i nærheden hele tiden, kan det være en fordel, hvis den er forsynet med en krog eller en clips, så den kan hænges op.

Du kan overveje at have et møbel eller andet tæt på, hvor du sidder, så du kan hænge din gribetang der. På den måde slipper du for at bukke dig ned eller strække dig efter den.

Rengøring og vedligehold Åben

Rengøring og vedligehold Luk

En gribetang skal gøres rent og holdes ved lige, som forskrevet i brugsanvisningen. Gribekloen kan blive slidt efter lang tids brug. Det kan vise sig ved, at den bliver ”slap”, så den ikke længere kan fastholde det, du griber om.

Er den belagt med gummi, kan dette blive slidt og porøst. 


» Fold alle afsnit ud /