Transportkørestole

Sidst opdateret 31-05-2024

Mand kører kvinde i transportkørestol med drivhjulEn transportkørestol er en kørestol, der lejlighedsvis kan transportere dig over kortere afstande. Den er beregnet til at blive skubbet af en hjælper. I guiden kan du læse mere om transportkørestolens muligheder og begrænsninger.

Du kan have glæde af en transportkørestol, hvis du går langsomt og usikkert og ikke kan klare at gå ret langt. Den kan bruges i de tilfælde, hvor en stok eller en rollator ikke giver støtte nok, når du skal omkring. Transportkørestolen er beregnet til at sidde i kort tid ad gangen og har ingen eller kun få indstillingsmuligheder.

I Hjælpemiddelbasen vil transportkørestole typisk være sideværts sammenklappelige kørestole uden mulighed for indstilling af ryglæn, sædevinkel og balancepunkt

Hvis dit transportbehov typisk er til restaurant eller i teatret, hvor der er meget trangt, kan du i stedet for en transportkørestol vælge en transitkørestol, som typisk ikke har hjul med drivringe, men ofte er mere kompakt og lettere at medbringe i fx en bil. Til gengæld sidder du måske knap så behageligt, og uden drivringe kan du ikke selv manøvrere kørestolen. 

Er du i tvivl, om en transportkørestol er det rette hjælpemiddel for dig, kan du henvende dig til hjælpemiddelafdelingen i din kommune for at få en professionel vejledning.

Hvordan vælger jeg? Åben

Hvordan vælger jeg? Luk

En transportkørestol har kun få indstillingsmuligheder. Vær derfor opmærksom på, om stolen passer til dig – vælg en, der passer så godt som muligt.

Det er vigtigt, at den passer i sædedybde og -bredde. Husk, at der skal være plads til overtøjet om vinteren. Ryggen skal støtte dig, og fødderne skal hvile godt og stabilt på fodstøtterne.

Har du altid en hjælper, der skubber stolen, og skal du ikke køre på ujævnt terræn, kan du vælge en transitkørestol med små hjul bagpå. En sådan stol fylder også mindre, når den skal med i bilen eller opbevares.

Vil du selv have mulighed for at flytte stolen, fx hvis du er blevet placeret lidt forkert et sted, skal du vælge en stol, der har drivhjul bagpå med drivringe.

Det er en god idé at lære, hvordan transportkørestolen kan klappes sammen, så den så let som muligt kan tages med i fx bilen. Måske kan armlæn, fodstøtter og evt. drivhjul fjernes, så stolen bliver lettere og fylder mindre.

Hvordan vurderer jeg kvaliteten? Åben

Hvordan vurderer jeg kvaliteten? Luk

Når du skal vurdere en transportkørestols kvalitet, kan du bl.a. undersøge, om kørestolen er CE-mærket som medicinsk udstyr, og om den er prøvet efter relevante standarder for manuelle kørestole

Brug Hjælpemiddelbasen til at finde oplysninger om CE-mærkning og prøvning

Når du bruger Hjælpemiddelbasen, kan du filtrere produktoversigterne, så du kun får vist produkter, som, ifølge forhandlerens oplysninger, er CE-mærket og/eller prøvet efter relevante standarder. 

Kom godt i gang Åben

Kom godt i gang Luk

Husk altid at læse brugsvejledningen grundigt, inden du tager din transportkørestol i brug.

Her er nogle gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din nye transportkørestol:

Indstilling

Hvis du har fået din transportkørestol fra kommunen, er det sandsynligt, at den er samlet og eventuelt også indstillet til dig, når du modtager den. Hvis du selv har anskaffet den, vil den i nogle tilfælde blive leveret usamlet, og du skal så selv sørge for, at den bliver samlet efter anvisningerne og indstillet korrekt til dig.

Kan fodstøtterne eller ryggen indstilles, er det godt at have det fodtøj på, som du oftest vil bruge, når du sidder i stolen. Det er vigtigt, at du sidder godt, når du har fødderne på fodstøtterne. Derudover skal du kunne komme frem og nå jorden med dine fødder, når du skal rejse dig fra stolen.

Hjulene på stolen skal være pumpede efter anvisningen, da flade hjul giver en forkert højde, og stolen bliver meget tung af skubbe.

Bremser

Det er vigtigt, at du kan betjene bremserne på din kørestol. Når du sætter dig og rejser dig, skal stolen være låst.

Rengøring og vedligehold Åben

Rengøring og vedligehold Luk

En transportkørestol bliver oftest brugt udendørs. Derfor vil der være behov for almindelig rengøring efter brug. I brugsanvisningen vil det fremgå, hvordan stolen skal gøres rent og vedligeholdes, hvor ofte den skal efterses, og hvem der er kvalificeret til at gøre det.

Vedligeholdelse er en forudsætning for, at transportkørestolen kan fungere.

Sikkerhed ved brug Åben

Sikkerhed ved brug Luk

Kør altid lige op og ned over fortovskanter og andre forhindringer. Transportkørestolen kan have en tendens til at tippe til siden, hvis du kører skråt over en forhindring.

Nogle transportkørestole kan forsynes med tipsikringer, der kan forhindre, at stolen tipper bagover, når den kører op over en fortovskant. Det er ofte også muligt at få monteret en trædepedal, som gør det lettere for hjælperen at vippe stolen op over fortovskanter og andre forhindringer.

Hvis der ikke er korrekt lufttryk i dækkene, kan det påvirke transportkørestolens bremseevne, så der kan opstå farlige situationer, når du fx skal ind i og ud af stolen, eller hvis stolen står på et sted, der skråner, og du regner med, at den er bremset.

Når du skal fra transportkørestolen og over i en anden stol, er det vigtigt, at du bremser hjulene og fjerner fodstøtterne. Fodstøtterne kan ofte drejes til siden, eller fjernes helt, for at lette adgangen til og fra kørestolen.


» Fold alle afsnit ud /