Transportkørestole

Sidst opdateret 01-12-2020

Mand kører kvinde i transportkørestol med drivhjulEn transportkørestol er en kørestol, der kan transportere dig over kortere afstande. Den er beregnet til at blive kørt af en hjælper. I guiden kan du læse mere om transportkørestolenes muligheder og begrænsninger.

Transportkørestole findes i Hjælpemiddelbasen under produktgruppen manuelle kørestole, sideværts sammenklappelige, som dog også indeholder kørestole med flere indstillingsmuligheder end transportkørestole. Transportkørestole vil typisk være sideværts sammenklappelige kørestole uden mulighed for indstilling af sædevinkel og balancepunkt.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Du kan have glæde af en transportkørestol, hvis du går langsomt og usikkert og ikke kan klare at gå ret langt. Den kan bruges i de tilfælde, hvor en stok, en rollator eller et gangbord ikke giver støtte nok, når du skal omkring. Transportkørestolen er beregnet til at sidde i kort tid ad gangen og har ingen eller kun få indstillingsmuligheder.

Hvis du skal på restaurant eller i teatret, hvor der er meget trangt, kan du i stedet for en transportkørestol vælge en transitkørestol, som ofte er mere kompakt og lettere at medbringe i fx en bil. Til gengæld kan siddekomforten være reduceret.
Hvis du ikke er kørestolsbruger til dagligt, og du kan sidde i en almindelig stol, men har brug for hjælp til fx at komme hen til en restaurant, fordi du har svært ved at gå langt, kan en transitkørestol også opfylde dit behov.

Er du i tvivl, om en transportkørestol er det rette hjælpemiddel for dig, bør du henvende dig til en fagperson, fx hjælpemiddelafdelingen i din kommune, for at få en professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få transportkørestolen bevilget, kan de vurdere dit behov og vejlede dig i valg af transportkørestol eller andre hjælpemidler, der støtter dig bedst muligt i at klare hverdagen.

Hvordan vælger jeg? Åben

Hvordan vælger jeg? Luk

En transportkørestol har kun få indstillingsmuligheder. Vær derfor opmærksom på, at stolen passer til dig – vælg en, der passer så godt som muligt.

Det er vigtigt, at den passer i sædedybde og -bredde. Husk der skal være plads til overtøjet om vinteren. Kvinde i transportkørestol med små hjul bagpåRyggen skal støtte dig og benene skal hvile godt og stabilt på fodstøtterne.

Hvis du altid har en hjælper, der skubber stolen, og du ikke skal køre på ujævnt terræn, kan du vælge en transportkørestol med små hjul bagpå. Så fylder stolen også mindre, når den skal med i bilen eller opbevares. Hvis du selv vil have mulighed for at flytte stolen, fx hvis du er blevet placeret lidt forkert et sted, skal du vælge en stol, der har store drivhjul bagpå med drivringe.

Sæt dig ind i, hvordan transportkørestolen kan klappes sammen, så den så let som muligt kan tages med, fx i bilen. Måske kan armlæn, fodstøtter og evt. drivhjul fjernes, så stolen bliver lettere og fylder mindre.

Hvordan vurderer jeg kvaliteten? Åben

Hvordan vurderer jeg kvaliteten? Luk

Når du skal vurdere en transportkørestols kvalitet, kan du bl.a. undersøge om transportkørestolen er CE-mærket og om den er prøvet efter relevante standarder for manuelle kørestole, sideværts sammenklappelige

For så vidt angår CE-mærkning skal du vælge en transportkørestole, der er CE-mærket som medicinsk udstyr. CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at transportkørestolen er CE-mærket netop som medicinsk udstyr.

Brug Hjælpemiddelbasen til at finde oplysninger om CE-mærkning og prøvning

Når du bruger Hjælpemiddelbasen, kan du filtrere produktoversigterne, således at du kun får vist produkter, som, ifølge forhandlerens oplysninger, er CE-mærket og/eller prøvet efter relevante standarder. Gå fx til oversigten over manuelle hjælpermanøvrerede transitkørestole uden sædetilt og filtrer listen af produkter ved at angive at produktet skal være CE-mærket som medicinsk udstyr og prøvet efter en eller flere af de relevante standarder.

Kom godt i gang Åben

Kom godt i gang Luk

Husk altid at læse brugsvejledningen grundigt inden du tager din transportkørestol i brug.

Her er nogle gode råd til at komme godt i gang med din nye transportkørestol.

Indstilling

Hvis du har fået din transportkørestol fra kommunen, er det sandsynligt, at den er samlet og eventuelt også indstillet til dig, når du modtager den. Hvis du selv har anskaffet den, vil den i nogle tilfælde blive leveret usamlet, og du skal så selv sørge for, at den bliver samlet efter anvisningerne og indstillet korrekt til dig.

Kan fodstøtterne eller ryggen indstilles, er det godt at have det fodtøj på, som du oftest vil bruge, når du sidder i stolen. Det er vigtigt, at du sidder godt, når du har fødderne på fodstøtterne. Derudover skal du kunne nå jorden med dine fødder, når du skal rejse dig fra stolen. Hjulene på stolen skal være pumpede efter anvisningen, da flade hjul giver en forkert højde og stolen bliver meget tung af skubbe.

Bremser

Det er vigtigt, at du kan betjene bremserne på din kørestol. Når du rejser dig, skal stolen være låst.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

En transportkørestol bliver oftest brugt udendørs. Derfor vil der være behov for almindelig rengøring efter brug. Rengøringen er en forudsætning for, at transportkørestolen kan fungere. I brugsanvisningen vil det fremgå, hvordan stolen skal rengøres og vedligeholdes, hvor ofte den skal efterses og hvem, der er kvalificeret til at gøre det.

Sikkerhed ved brug Åben

Sikkerhed ved brug Luk

Kør altid lige op over fortovskanter og andre forhindringer. Transportkørestolen kan have en tendens til at tippe til siden, hvis man kører skråt over en forhindring.

Nogle transportkørestole kan forsynes med tipsikringer, der kan forhindre, at stolen tipper bagover, når den kører op over en fortovskant.
Det er muligt at få monteret en trædepedal, som gør det lettere for hjælperen at vippe stolen op over fortovskanter og andre forhindringer.

Hvis der ikke er korrekt lufttryk i dækkene, kan det påvirke transportkørestolens bremseevne. Derved kan der opstå farlige situationer, når du fx skal ind i og ud af stolen, eller hvis stolen står på et sted, der skråner, og du regner med, at den er bremset. Når du skal fra transportkørestolen og over i en anden stol, er det vigtigt, at du bremser hjulene og fjerner fodstøtterne. Fodstøtterne kan ofte drejes til siden eller fjernes, for at lette adgangen til og fra kørestolen.


» Fold alle afsnit ind /