Badetaburetter, badestole og bruseklapsæder

Sidst opdateret 18-12-2020

Mand siddende på badetaburet i brusebadHar du brug for at kunne sidde ned, når du tager brusebad, findes der forskellige stole at vælge imellem. Guiden omhandler stole til brug i brusebadet for dig, der ikke er kørestolsbruger.

Der findes tre forskellige slags stole, som kan være relevante, nemlig badetaburetter, badestole samt bruseklapsæder. I Hjælpemiddelbasen finder du disse produkter under produktgruppen bade- og brusestole.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Er din gangfunktion forringet og din balance usikker, når du står op, kan det være væsentligt for dig at sidde ned, når du tager et bad. At sidde ned i badet kan give dig en større tryghed, og du kan prioritere dine kræfter til at vaske og tørre dig og til at tage tøj på. Det er vigtigt, at den løsning du vælger, giver dig lige præcis den støtte, du har brug for.

Hvis du er i tvivl om hvilket hjælpemiddel, der passer bedst til dine behov, kan du rette henvendelse til en fagperson i din kommune, for at få professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få bevilget en stol til badet, kan de vejlede dig i valg af stol eller andre hjælpemidler, der kan støtte dig bedst muligt i at klare badet. En fagperson vil også kunne hjælpe dig med at vurdere, om træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau.

Hvilken type skal du vælge?Åben

Hvilken type skal du vælge?Luk

Stolens egenskaber skal passe til dine behov. Derfor kan du overveje, om stolen skal kunne foldes sammen og stilles væk, om den skal have armlæn og rygstøtte, eller om den skal være fastmonteret på en væg og kunne klappes sammen. 

En badetaburet fylder kun lidt i badet og er den mest enkle stol til brusebadet. Den er uden ryglæn, men har eventuelt et lille armlæn/håndtag. Den er god, hvis du kan sidde sikkert på en stol uden ryglæn. De fleste badetaburetter har fire ben, som er det mest stabile, men de kan også fås med tre ben, hvilket kan være hensigtsmæssigt under trange pladsforhold. Nogle få badetaburetter kan klappes sammen, men de fleste kan ikke. Hvis I er flere om at bruge badet, kan det være en god løsning at vælge en badetaburet, der kan klappes sammen og sættes til side.

Hvis du har brug for mere støtte, når du sidder ned i badet, kan du vælge en badetaburet med mulighed for ryglæn eller en badestol uden hjul. Et ryglæn og eventuelle armlæn kan hjælpe dig med at sidde mere sikkert i brusebadet. Sørg for at bredden passer til dig, og at armlæn ikke er i vejen. Armlæn kan anvendes som støttegreb, når du skal rejse og sætte dig. Et alternativ eller et supplement til armlæn kan være et støttegreb på væggen.

Hvis du ønsker en pladsbesparende løsning, kan du vælge et bruseklapsæde, som monteres på væggen. Det kan være med eller uden ryglæn, armlæn og støtteben, og det kan være højderegulerbart. Sædet er lidt mindre end på badetaburetter og badestole, og du skal være opmærksom på, at den godkendte belastning kan være lavere. Derudover skal du være omhyggelig med at vælge den ideelle placering på væggen, da du skal kunne nå bruseren og fx hylden til sæben og den knage, som håndklædet hænger på.

Du kan vælge stole med huller i sædet, så vandet let kan løbe af og stole med afrundede kanter, så du reducerer risikoen for at komme til skade på stolen.

Kom godt i gangÅben

Kom godt i gangLuk

Benene på en badetaburet eller badestol er som regel højdeindstillelige og skal indstilles, så du kan rejse dig og sætte dig med mindst muligt besvær. Benene skal indstilles således, at stolen står stabilt på gulvet.

Det er en god ide at overveje, om du har brug for en skridsikker bademåtte eller skridsikker gulvbelægning. Desuden skal brusenichen indrettes således, at du siddende kan nå de ting, du skal bruge, og at du kan betjene vandhanen, mens du bader. Støttegreb monteret i brusenichen kan være et udmærket supplement, der kan øge din sikkerhed i badet.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Du kan læse i brugsanvisningen, hvordan din badestol skal vedligeholdes. Der kan være forskel på, hvilke rengøringsmidler man må anvende på de forskellige modeller, men ofte kan rengøringen klares med en fugtig klud og almindeligt rengøringsmiddel.

Kontrollér regelmæssigt sæde, låseclips, teleskopben og gummidupper for skader og slid og udskift om nødvendigt.

Sikkerhed og kvalitetÅben

Sikkerhed og kvalitetLuk

Indstil din stol i korrekt højde, inden du sætter dig på den. Sørg for at alle ben er indstillet sådan, at stolen ikke vipper.

Gulvet i en brusekabine kan ofte være glat, når det bliver vådt. Derfor er det vigtigt, at badestolen står godt fast, når du benytter den. Selv om badestolen har skridsikre dupper på benene, kan den rykke sig, når du sætter dig på den. Hvis der er en skridsikker bademåtte, eller hvis gulvet har skridsikker belægning, er risikoen mindre.

Du skal være varsom med at støtte dig til stolens sidehåndtag eller ryglæn, når du står ved siden af stolen, da du kan risikere, at den tipper.

Vær opmærksom på, om stolen er beregnet til din vægt. Har du valgt et vægmonteret bruseklapsæde, skal det være monteret med de skruer, rawlplugs og bolte, som fabrikanten anbefaler, og væggen skal være egnet til formålet. På Hjælpemiddelbasen kan du filtrere produktoversigterne ved at angive den vægt, stolen skal kunne bære.

Hvis der er behov for støttegreb sammen med stolen, skal disse monteres forsvarligt i væggen i den afstand, der passer til dit behov.

Mærkning og prøvning

Når du skal vurdere kvaliteten af en badetaburet, badestol eller et bruseklapsæde, kan du bl.a. undersøge, om den er CE-mærket efter direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr, og om den er prøvet efter relevante standarder for bade- og brusestole. CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at stolen er CE-mærket netop i forhold til direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr.

I Hjælpemiddelbasen kan du filtrere produktoversigterne, således at du kun får vist produkter, som, ifølge forhandlerens oplysninger, er CE-mærket og/eller prøvet efter relevante standarder.


» Fold alle afsnit ud /