Elevationssenge
Sidst opdateret 22-04-2024Hvis du har brug for at sidde oprejst i sengen i længere tid, brug for støtte til at sætte dig op i sengen eller brug for at kunne indstille sengen i varierende komfortstillinger, så kan en elevationsseng være en løsning.
Har du en funktionsnedsættelse og ser på elevationsseng på den baggrund, er det en god ide at få en fagperson med på råd. Selvom du ikke søger kommunen om at få bevilliget en elevationsseng, kan kommunen vejlede dig. Det kan også være, at en fagperson vurderer, at træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau.
Hvordan vælger du?
Hvordan vælger du?
Når du skal vælge en elevationsseng, kan løsningen enten være en indstillelig seng eller sengebund, der lægges i en almindelig seng, og som erstatter den eksisterende lamelbund.
I Hjælpemiddelbasen findes fx:
Bemærk, at disse 2 produktgrupper også indeholder plejesenge. De adskiller sig væsentligt fra elevationssenge, både hvad angår funktionalitet og krav til sikkerhed.
En plejeseng er relevant, hvis du har behov for pleje i sengen, højdeindstilling, eller hvis du har behov for tilbehør til sengen, som fx en sengehest eller en sengegalge.
Læs evt. mere om plejesenge i guiden "Plejesenge"
Før du vælger en elevationsseng eller -sengebund, er det vigtigt at vurdere, hvilke behov sengen skal opfylde. Tænk, så vidt muligt, frem i tiden, så du vælger en seng, der passer på længere sigt, og overvej evt. følgende, inden du vælger:
Sengens længde
Som en tommelfingerregel siger man, at liggefladen skal være mindst 25 cm længere end din højde. Noget af sengens liggeflade vil forsvinde, når sengen eleveres pga. madrassens bøjninger.
Du skal også være opmærksom på, at ryglænet på nogle elevationssenge kan være meget kort i forhold til den samlede længde, når sengen indstilles. Prøv derfor altid flere senge, inden du køber, så du er sikker på, at den passer til din højde, også når den er eleveret.
Ønsker du at placere en elevationssengebund i din nuværende seng, skal den passe til sengens længde.
Sengens højde
En elevationseng kan ofte leveres med ben eller meder i flere højder. Det kan være svært at rejse sig fra en lav seng, men den må heller ikke blive for høj, da du skal have et godt fodfæste, når du stiger ud af den. Det er også muligt at anvende forhøjerklodser til sengen, hvis den er for lav.
Sengebunden
Du får størst gavn af at vælge en sengebund med mindst 4 inddelinger:
- Ryglæn
- Sædedel
- Øvre bendel/lårdel
- Nedre bendel.
Det sikrer, at du får de mest hensigtsmæssige siddestillinger i sengen.
Sengebunden består ofte af trælameller, som kan være ophængt, så de fjedrer i flere retninger. Men der findes også sengebunde med fast bund eller trådnetværk. Det er kombinationen af sengebund og typen af madras, der afgør din liggekomfort.
1) Nakkestøtte, 2) Ryglæn, 3) Sædedel, 4) Øvre bendel/lårdel, 5) Nedre bendel, 6) Sengebundens ramme.
Følgende opmærksomhedspunkter vedr. indstillingsmuligheder kan hjælpe dig til at vælge det rigtige produkt:
- Ryglænet skal kunne komme op i min. 70° over vandret (vinkel A). Det kan være en hjælp, når du skal ud af sengen.
- Nedre bendel skal kunne indstilles min. 20° under vandret (vinkel D) med ”knæ-knæk”, da det aflaster hælene og mindsker risikoen for tryksår. Desuden sidder du mere afslappet i sengen med ”knæ-knæk”, når ryglænet slås op (lændesvajet bevares, da hasemusklerne ikke udspændes).
- Lårdelen skal kunne eleveres min. 12° (vinkel B). Det hjælper dig til ikke at glide ned i sengen, når ryglænet slås op.
- Der må ikke være klemningspunkter for fingre mellem liggefladens bevægelige dele og sengerammen/sengebunden (dvs. mindst 25 mm mellem bevægelige dele, fx mellem ryglænets sider og sengerammen).
- Der er krav til størrelse og trykkraft for knapper på håndbetjeningen, så sengen kan betjenes af personer med nedsat kraft og problemer med at styre bevægelserne i hænderne.
Madrassen
Nogle elevationssenge har den indstillelige sengebund bygget ind i selve madrassen, fx boxelevationssenge. Andre har en separat madras oven på en indstillelig sengebund. Fordelen ved en separat madras er, at du kan skifte madrassen uden at skulle udskifte den indstillelige sengebund. Som en tommelfingerregel har en skummadras en levetid på 5-7 år, og en springmadras en levetid på 8-10 år.
Vælg altid en madras, der er fleksibel. Madrasser med posefjedre og forskellige typer skummadrasser kan fx opfylde det krav. Vælg også gerne en forhandler, der tilbyder ombytning i 1-2 måneder, så du kan afprøve madrassen hjemme og vurdere den ordentligt.
Ligger du i sengen i mange timer og har svært ved at bevæge dig, vil det være relevant, at madrassen er tryksårsforebyggende. Her bør du få en sundhedsfaglig vurdering, inden du vælger madras.
Indstillingsmuligheder
De fleste elevationssenge/sengebunde på markedet indstilles ved hjælp af motorer og trådløs fjernbetjening. Nogle fabrikater tilbyder styring via en app til en smartphone.
Gør dit hjem klar
Gør dit hjem klar
Hvis du vælger en elevationsseng/-sengebund med motorer, skal du tænke over sengens placering i rummet. Den bør placeres i nærheden af en stikkontakt, så der ikke skal trækkes ledninger hen over gulvet, og så intet kommer i klemme, når sengen eleveres.
Du skal også sikre dig, at der er plads til, at sengen kan indstilles, der hvor den står, fx at der ikke er en væglampe, der kommer i klemme, når ryglænet slås op.
Rengøring og vedligeholdelse
Rengøring og vedligeholdelse
Du bør følge leverandørens anvisninger med hensyn til rengøring, vedligeholdelse og evt. eftersyn.
Hvis der er aftageligt betræk, skal leverandørens anvisninger følges ved rengøringen og vask.
Hvis elevationssengen/-sengebunden har motorer, kan der være behov for regelmæssige eftersyn. Det vil stå i brugsanvisningen. Disse retningslinjer skal følges, for at fabrikanten kan stå inde for sikkerheden.
Sikkerhed
Sikkerhed
Følg altid leverandørens anvisninger omkring sikkerheden. Hvis du anvender en eller to indstillelige sengebunde i en dobbeltseng, kan der opstå farlige klemningssituationer for den person, der ligger ved siden af, når du bevæger sengebundens dele. Det samme gælder, hvis du placerer to enkeltsenge ved siden af hinanden. Tænk på, at børn mange gange lægger sig på tværs i en voksenseng.