Særligt bestik

Sidst opdateret 25-08-2022

Par spiser. Hun bruger tykt greb og vinklet kniv.Guiden giver et overblik over forskellige typer bestik med særlig udformning eller særlige egenskaber. I guiden gives der række eksempler på, hvornår det kan være relevant at benytte særligt bestik.

Særligt bestik omfatter fx bestik med en vinklet udformning eller en anti-slip-overflade. Særligt bestik kan også have et ekstra tykt greb, være fremstillet af et særligt tungt eller let materiale, og der findes bestik, som kan fæstnes på håndleddet. I guiden beskrives også bestik til madning.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Du kan have brug for særligt bestik, hvis du har svært ved at spise med almindeligt bestik. Det kan fx skyldes manglende kræfter eller nedsat koordination i arme og hænder, at du ryster på hænderne, eller at du kun kan bruge den ene hånd.

Måske har du mulighed for at bruge dit nuværende bestik og blot købe tilpasningsgreb til dette. Tilpasningsgreb dækker både over fortykkede greb i forskelligt materiale, der sættes uden om dit nuværende bestik, samt fæstnende greb i velcro, plastik, nylon eller lignende, som holder bestikket fast på hånden.

Der findes også alternativer, hvis du pga. nedsat styring, kraft og bevægelighed i arme og hænder har svært ved at føre bestikket fra tallerkenen op til munden ved egen hjælp. Her kan en mekanisk eller elektronisk spiserobot være anvendelig. En mekanisk spiserobot monteres på bordet, og du fører bestikket op til munden ved at bevæge robotarmen med din hånd. En elektronisk spiserobot styres vha. en controller eller en 0/1-kontakt.

Hvis du er i tvivl om hvilken type bestik, der passer bedst til dine behov, kan du rette henvendelse til din kommune og lade en fagperson foretage en kvalificeret vurdering. Selvom du ikke søger kommunen om at få bestikket bevilget, kan de stadig vejlede dig i valg og brug af bestikket.

Forskellige typer særligt bestikÅben

Forskellige typer særligt bestikLuk

Bestik kan ofte købes både i samlede pakker eller enkeltvis. Det kan fx være, at du kun har behov for en vinklet ske eller et helt sæt bestik med fortykkede greb.

Fortykket greb

Du kan have gavn af bestik med ekstra tykt greb, hvis du har nedsat kraft eller styring i fingre og hænder eller smerter, fx pga. gigt. Det tykke greb er nemmere at gribe om og holde fast på, hvis det fx er smertefuldt at holde dine fingre i et fast greb, eller hvis du ikke har nok kræfter i fingrene til at holde fast på bestikket. Bestik med fortykket greb kan gøre, at du slapper mere af i led og muskler i hånden, armen og omkring skulderen.

Du kan også bruge seperate fortykkede greb (tilpasningsgreb), som du sætter på almindeligt bestik. For tilpasning af bestik findes også skumcylindere, som du selv kan skære til i den længde, der passer bestikket. Disse kan også bruges til andre redskaber, fx tandbørster og skriveredskaber. Tilpasningsgreb og skumcylindre skal passe i størrelsen, så de både kan gribe om bestikket eller redskabet og samtidig har ydre mål, der passer til dit behov.

Tungt bestik

Bestik med tungt greb kan kompensere for usikkerhed i hænderne. Hvis du fx har ufrivillige bevægelser, eller hvis du ryster meget på hånden, kan tyngden i bestikket i nogle tilfælde gøre, at det bliver lettere at styre. Typisk har bestik med tungt greb også et fortykket greb, som hjælper yderligere til at få et fast greb om bestikket.

Let bestik

Det kan være en fordel at bruge særligt let bestik, hvis du fx ikke har så mange kræfter og har udfordringer med at løfte almindeligt bestik. Det lette bestik fås også i udgaver, der har fortykkede greb og i udgaver, der er vinklet.

Vinklet bestik

Hvis du har nedsat bevægelighed i arme og/eller håndled, kan det være nyttigt med vinklet bestik. Du kan få bestik, der vinkler til højre til venstre.
Med det vinklede bestik undgår du at skulle dreje i håndleddet, når du skal føre gaflen eller skeen op til munden. De vinklede knive har et lodret skaft, som du derfor blot skal føre frem og tilbage med lige håndled, så du undgår belastning af håndleddet og rotation i underarmen. Det vinklede bestik fås typisk også med tykt greb.
Noget bestik har et bøjeligt hoved, så du selv kan vinkle bestikket i passende grad. Du bør dog undgå at ændre vinklen for ofte, da metallet kan blive blødt.

Anti-slip-overflade

Bestik med anti-slip-overflade på håndtaget gør det lettere for dig at holde fast på bestikket. Anti-slip-overfladen kan både have en ensartet overflade eller have riller. Ofte vil bestikket både have et tykt greb samt anti-slip-overflade for at give et ekstra fast greb.

Bestik der fæstnes på hånden

Hvis du har svært ved at holde fast på bestikket, kan det være en fordel at bruge bestik, der sættes fast på hånden. Holderen kan justeres, så den passer til din hånd, og findes i nylon, med velcro eller som en plastikskinne. Disse holdere findes også som separate tilpasningsgreb med fæstnende greb, der kan sættes på dit eget bestik.

Bestikket kan også være udformet med et ekstra langt skaft i et blødt materiale, således at selve skaftet vikles omkring håndleddet for at sikre, at du ikke taber bestikket.

Bestik til fæstning på hånd eller håndled bruges kun til skeer og gafler, da de ikke er stabile nok til at give en effektiv støtte til brugen af kniv.

Bestik i plastisk materiale

Hvis du sansemæssigt ikke bryder dig om følelsen af bestik fremstillet af metal, kan bestik i plastisk materiale være et alternativ. Har du særligt kraftige bidereflekser, kan bestik fremstillet af silikone eller gummi være hensigtsmæssigt.

Bestik ved håndrystelser

Hvis du ryster meget på hånden, kan du få bestik, der modvirker disse rystelser. Denne type bestik har almindeligvis sensorer i håndtaget, som opfanger dine rystelser og stabiliserer bestikket i din hånd.

Der findes desuden skeer med høje kanter, som kan holde både fast og flydende mad på skeen.

Kombinationsbestik og rokkeknive

Der findes bestik, der kombinerer fx gaffel og kniv i et. Dette kaldes kombinationsbestik og er velegnet personer, der kun kan bruge den ene hånd, og som har gode kræfter i hånden.
Der findes desuden knive med buet knivblad, der kan bruges som rokkekniv, så du ikke behøver en gaffel til at holde maden fast med, når du skal skære maden i mindre stykker. For at kunne manøvrere kniven sikkert skal du have kræfter og styring nok til at kunne presse knivsbladet ned samt bevæge kniven i den rokkende bevægelse.

Bestik til madning

Hvis du har brug for hjælp til at blive madet, findes der bestik beregnet til madning. Bestik til madning er ofte fremstillet i et blødt materiale og med afrundede kanter, så du undgår at beskadige munden. Denne type bestik kan også have et skjold, som forhindrer, at bestikket kommer for langt ind i munden.

Gode råd hvis du skal hjælpe andre med at spise

  • Den, du hjælper, skal sidde oprejst og så komfortabelt som muligt.
  • Som hjælper skal du placere dig, så du har godt kontakt til den, du hjælper.
  • Lad den, du hjælper, være så selvhjulpen som muligt under måltidet.
  • Den, du hjælper, skal have mest mulig kontrol og medindflydelse på måltidet, fx i forhold til tempo, mængder og rækkefølger.

Andre relevante hjælpemidlerÅben

Andre relevante hjælpemidlerLuk

Du kan anvende tallerkener med høj kant eller løse kanter til at sætte på almindelige tallerkner, der gør det nemmere at få maden op på gaflen eller skeen samt tallerkener med skridsikker bund, så tallerkenen ikke flytter sig, mens du spiser.

Læs mere i guiden Tallerkener og krus med særlig udformning.

I forhold til tilberedelse af mad, se guiden Madlavningshjælpemidler.

Når du har valgt den type bestik, der passer dine behov, kan du desuden overveje, om det vil være brugbart med en hagesmæk, hvis du ofte kommer til at spilde maden, når du spiser.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Vær særlig opmærksom på, om bestikket kan tåle opvask i opvaskemaskine, hvis du ønsker dette.

Du kan opleve, at bestik i metalliske materialer kan ruste efter nogen tid, ligesom greb i gummimateriale kan mørne efter lang tids brug. Ved greb med riller, er der risiko for, at bakterier gemmer sig i rillerne. Sørg derfor også for at vaske grebene grundigt.


» Fold alle afsnit ud /