Bestik med særlig udformning

Sidst opdateret 04-07-2016

Par spiser. Hun bruger tykt greb og vinklet kniv.Guiden giver et overblik over, hvilke typer bestik der findes og deres særlige egenskaber.

Hvilken type bestik, du skal vælge, afhænger af dit behov. Bestik kan fås i vinklet udformning, med anti-slip-overflade, ekstra tykt greb, i plastisk materiale, til fæstning på håndled m.m. Du kan bruge bestik med særlig udformning, hvis du har svært ved at spise med almindeligt bestik. Det kan fx skyldes manglende kræfter eller nedsat koordination i arme og hænder, hvis du ryster på hænderne eller kun kan bruge den ene hånd.

På Hjælpemiddelbasens oversigt over bestik kan du filtrere på de forskellige egenskaber, så du finder bestik til lige præcis det formål, du behøver. Hvis du fx filtrerer på ’Gafler’ og ’Beregnet til madning’, vil der komme en liste frem med gafler, der er beregnet til madning.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Der kan være mange årsager til, at du har behov for bestik med særlig udformning. Fælles for de forskellige typer bestik er, at du med det rette bestik opnår en højere grad af selvstændighed, når du skal spise. I denne guide finder du både eksempler på bestik, som du selv kan bruge samt bestik, der er beregnet til madning.

Det kan også være, at du kan bruge dit nuværende bestik og blot købe tilpasningsgreb til dette. Tilpasningsgrebene dækker både over fortykkede greb, der sættes uden om dit nuværende bestik, samt fæstnende greb i velcro, plastik, nylon eller lignende, som holder bestikket fast på hånden.

Der findes også alternativer, hvis du pga. nedsat styring, kraft og bevægelighed i arme og hænder har svært ved at føre bestikket fra tallerkenen op til munden ved egen hjælp. Her kan en robotarm eller spiserobot (se Madningsudstyr) være anvendelig. Mekaniske robotarme monteres på bordet, og du fører bestikket op til munden ved at bevæge robotarmen med din hånd. De elektroniske spiserobotter styres vha. en controller eller en 0/1-kontakt.

Hvis du er i tvivl om hvilken type bestik, der passer bedst til dine behov, kan du rette henvendelse til din kommune og lade en fagperson foretage en kvalificeret vurdering. Selvom du ikke søger kommunen om at få bestikket bevilget, kan de stadig vejlede dig i valg og brug af bestikket.

Hvad skal du vælge?Åben

Hvad skal du vælge?Luk

Bestikket kan som oftest både købes i samlede pakker eller enkeltvis. Det kan fx være, at du kun har behov for en vinklet ske eller et helt sæt bestik med fortykkede greb.

Fortykket greb

Du kan få bestik med ekstra tykt greb, hvis du har nedsat kraft og styring i fingre og hænder, fx pga. gigt. Det tykke greb er nemmere at gribe om og holde fast på, hvis det fx er smertefuldt at holde dine fingre i et fast greb, eller hvis du ikke har nok kræfter i fingrene til at holde fast på bestikket. Bestik med fortykket greb kan gøre, at du slapper mere af i led og muskler i hånden, armen og omkring skulderen.

Du kan også få seperate fortykkede greb (tilpasningsgreb), som du sætter på dit nuværende bestik, hvis du ønsker at beholde dette. Der findes desuden skumcylindere i mosgummi/Plastazote, som du selv kan skære til i den størrelse, der passer bestikket. Disse kan bruges til mange andre husholdningsartikler, fx tandbørster og skriveredskaber. Ved tilpasningsgreb og skumcylindere skal du være opmærksom på, hvilken indre og ydre tykkelse, de har, så de passer til tykkelsen på bestikket og den tykkelse, som du har brug for at gribe om.

Tungt bestik

Bestik med tungt greb kan kompensere for usikkerhed i hænderne. Hvis du fx har ufrivillige bevægelser, eller hvis du ryster meget på hånden, kan tyngden i bestikket i nogle tilfælde gøre, at det bliver lettere at styre. Typisk har bestik med tungt greb også et fortykket greb, som hjælper yderligere til at få et fast greb om bestikket.

Let bestik

Har du ikke så mange kræfter, kan det være en fordel at bruge let bestik. Bestikket vejer typisk mindre end 45 gram og kan derfor være nyttigt for dig, som har svært ved at løfte almindeligt bestik. Det lette bestik fås også med fortykkede greb og i vinklet udgave for at lette spisningen yderligere.

Vinklet bestik

Hvis du har nedsat bevægelighed i arme og/eller håndled, kan det være nyttigt med vinklet bestik. Du kan både få bestik, der vinkler til højre eller venstre, ligesom noget bestik har justérbart hoved (kan vinkles) således, at du selv kan bestemme vinklingen. Med det vinklede bestik undgår du at skulle dreje i håndleddet, når du skal føre gaflen eller skeen op til munden. De vinklede knive har et lodret skaft, som du derfor blot skal føre frem og tilbage med lige håndled, som når man bruger en sav, så du undgår belastning af håndleddet og rotation i underarmen. Det vinklede bestik fås typisk også med tykt greb, så du nemmere kan holde på bestikket.

Ved bestik, hvor du selv kan justere hovedet, bør du undgå at justere det for ofte (max. 3-4 gange), da metallet kan blive blødt. Dog vil du som oftest kun have brug for at justere det en enkel gang – typisk første gang du bruger bestikket – så du beholder den vinkel, der passer til dig.

Anti-slip-overflade

Bestik med anti-slip-overflade på håndtaget gør det lettere for dig at holde fast på bestikket. Typisk har bestikket både tykt greb samt anti-slip-overflade for at give et ekstra fast greb, så du undgår at overbelaste hånden. Anti-slip-overfladen kan både have en ensartet overflade eller have riller.

Bestik der fæstnes på hånden

Hvis du har svært ved at holde fast på bestikket, kan det være en fordel at bruge bestik, der sættes fast på hånden. Holderen kan justeres, så den passer til din hånd, og findes i nylon, med velcro eller som en plastikskinne. Disse holdere findes også som separate tilpasningsgreb med fæstnende greb, der kan sættes på dit eget bestik.

Bestikket kan også være udformet med et ekstra langt skaft i et blødt materiale, således at selve skaftet vikles omkring håndleddet for at sikre, at du ikke taber bestikket.

Bestik til fæstning på hånd eller håndled bruges kun til skeer og gafler, da de ikke er stabile nok til at give en effektiv støtte til brugen af kniv.

Bestik i plastisk materiale

Hvis du ikke bryder dig om berøring ved ansigt og mund, eller du har særligt kraftige bidereflekser, kan et bestikhoved i plastisk materiale, fx Plastisol, silikone eller gummi, være brugbart for dig. Det bløde materiale føles ikke så ubehageligt mod ansigtet og sikrer, at du ikke ødelægger mund eller tænder, hvis du bider kraftigt i det.

Bestik ved håndrystelser

Hvis du ryster meget på hånden, kan du få elektrisk bestik, der modvirker disse rystelser. Det elektriske bestik har sensorer i håndtaget, som opfanger dine rystelser og stabiliserer bestikket i din hånd. Bestikket bruger batterier og skal derfor altid være opladet for at kunne bruges.

Der findes desuden skeer med høje kanter, som kan holde både fast og flydende mad på skeen, hvis du ryster på hænderne.

Kombinationsbestik

Der findes også bestik, der kombinerer fx gaffel og kniv i et. Dette kaldes kombinationsbestik og er velegnet personer, der kun kan bruge den ene hånd, og som har gode kræfter i hånden. Der findes desuden knive med buet knivblad, der kan bruges som rokkekniv, så du ikke behøver en gaffel til at holde maden fast med. Her skal du have kræfter og styring nok til at kunne presse knivbladet ned samt bevæge kniven i den rokkende bevægelse for at kunne manøvrere kniven sikkert.

Bestik til madning

Der findes bestik beregnet til madning, som er udformet med særligt henblik på, at du skal have hjælp til at blive madet. Bestikket er ofte fremstillet i plastisk materiale og med runde kanter, så du undgår at beskadige munden. Denne type bestik kan også have et skjold, som forhindrer, at bestikket kommer for langt ind i munden.

Gode råd hvis du skal hjælpe andre med at spise
  • Den, du hjælper, skal sidde i en komfortabel og oprejst stilling.
  • Som hjælper skal du placere dig, så du er synlig for den, du hjælper.
  • Den, du hjælper, skal have mest mulig kontrol og medindflydelse på måltidet i form af tempo for måltidet samt rækkefølge af maden.
  • Lad den, du hjælper, være så selvhjulpen så muligt under måltidet.
  • Overfyld ikke skeen eller gaflen, så du undgår at spilde.

Andre relevante hjælpemidlerÅben

Andre relevante hjælpemidlerLuk

Når du har valgt den type bestik, der passer dine behov, kan du desuden overveje, om det vil være brugbart med en hagesmæk, hvis du ofte kommer til at spilde maden, når du spiser.

Du kan desuden få tallerkener med høj kant eller løse kanter til at sætte på almindelige tallerkner, der gør det nemmere at få maden op på gaflen eller skeen samt tallerkener med skridsikker bund, så tallerkenen ikke flytter sig, mens du spiser.

Læs mere i guiden Tallerkener og krus med særlig udformning.

Se eventuelt også guiden om Madlavningshjælpemidler.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Vær særlig opmærksom på, om bestikket kan tåle opvask, hvis du ønsker dette. Når du filtrere på produkterne, kan du vælge ’Tåler opvaskemaskine’, så det kun er bestik, der tåler opvask i opvaskemaskine, der bliver søgt frem.

Desuden kan du opleve, at bestik i metalliske materialer kan ruste efter nogen tid, ligesom greb i gummimateriale kan mørne efter lang tids brug. Ved greb med riller, er der risiko for, at bakterier gemmer sig i rillerne. Sørg derfor også for at vaske grebene grundigt.

Læs forhandlerens brugsanvisning for at se, hvordan du bedst vedligeholder dit bestik.


» Fold alle afsnit ud /