Strømpepåtagere og strømpeaftagere
Sidst opdateret 07-08-2024En strømpepåtager eller -aftager kan være nyttig i mange forskellige situationer, både hjemme, ved fritidsaktiviteter og i arbejdssituationer. Den kan hjælpe dig med at tage dine strømper, strømpebukser, støttestrømper eller armstrømper af og på. Det kan fx være relevant, hvis du har vanskeligt ved at nå ned til dine fødder, hvis du har problemer med balancen, eller hvis du har nedsat kraft i dine hænder eller arme.
En strømpepåtager eller -aftager kan også gøre det lettere og mere skånsomt, hvis du skal hjælpe en anden person med strømper.
Er du er i tvivl om, hvilken strømpepåtager eller -aftager der passer bedst til dine behov, kan du kontakte din kommune for at få professionel vejledning. Det gælder også, selvom du ikke søger kommunen om at få bevilget fx en strømpepåtager.
En fagperson kan desuden hjælpe dig med at vurdere, om du evt. kan have glæde af træning - og på den måde blive bedre til at klare dig uden hjælp.
Hvilken type skal jeg vælge?
Hvilken type skal jeg vælge?
Der findes strømpepåtagere og strømpeaftagere til almindelige strømper, støttestrømper, strømpebukser og armstrømper. Der findes også kombinerede strømpepåtagere og strømpeaftagere, som både kan hjælpe dig med at få strømper af og på.
Når du skal finde en strømpepåtager eller –aftager, skal du vælge en model, som er egnet til den type strømper, som den skal anvendes til.
I Hjælpemiddelbasen kan du bruge ”Filtrer på detaljer” til at finde modeller, som kan bruges til almindelige strømper, til støttestrømper, til strømpebukser eller til armstrømper. Du kan også filtrere på størrelse eller fx produkter, som er velegnede til énhåndsbetjening.
Til almindelige strømper
Har du vanskeligt ved at nå ned til fødderne, når du skal have dine strømper på, findes der flere løsninger.
Du kan fx anvende en strømpepåtager af formet plast eller en strømpepåtager af frotté med slidser. Når strømpen er trukket på strømpepåtageren, stikker du foden i strømpen og trækker i strømpepåtagerens snore.
Hvis du ikke kan benytte en strømpepåtager med snoretræk, kan en strømpepåtager på et stativ være en god løsning. Når strømpen er sat på stativet, strækker du vristen, stikker foden i strømpen og træder ned i strømpen, som var den en støvle.
Når du skal have strømpen af igen, kan du benytte en strømpeaftager til almindelige strømper. Med strømpeaftageren kan du skubbe strømpen ned over benet, hælen og foden.
Til støttestrømper
Hvis du bruger støttestrømper, skal du vælge en strømpepåtager til støttestrømper.
Du kan anvende en strømpepåtager til støttestrømper bestående af et glidestykke, hvor du sætter glidestykket på foden og trækker strømpen ud over glidestykket. Når strømpen er kommet på foden, kan du trække glidestykket ud af strømpen.
Har du vanskeligt ved at nå ned til foden, når du skal have din støttestrømpe på, kan du anvende et stativ til støttestrømper. Du sætter støttestrømpen på stativet, placerer stativet på gulvet, stikker foden i strømpen og træder ned i strømpen, som var den en støvle. Vær sikker på, at støttestrømpen sidder glat på dit ben.
Når du skal tage din støttestrømpe af, kan du anvende et strømpeaftagerstativ til støttestrømper eller en strømpeaftager til støttestrømper bestående af et glidestykke.
Det kan ofte være en hjælp at benytte påføringshandsker, når du skal tage dine støttestrømper af og på. Påføringshandsker giver et godt greb og kan i nogle tilfælde endda erstatte en strømpepåtager eller -aftager.
Til strømpebukser
Mange kan anvende en almindelig strømpepåtager til at tage strømpebukser på, et ben ad gangen. Der findes også særlige strømpepåtagere til strømpebukser, som giver mulighed for at stikke begge ben i strømpebuksen på samme tid.
Til armstrømper
Anvender du en kompressionsstrømpe til armen, kan en strømpepåtager til armstrømper lette påtagningen. Der findes både stativer til armstrømper og glidestykker til armstrømper.
Rengøring og vedligeholdelse
Rengøring og vedligeholdelse
Din strømpepåtager/-aftager skal rengøres med vand og sæbe i hånden eller vaskes i maskine, hvis den kan tåle det. Eventuelle snore eller mekaniske dele, der kan gå i stykker, skal tjekkes med jævne mellemrum i forhold til, om de stadig virker efter hensigten, eller om de er slidte.
Læs forhandlerens brugsanvisning for at se, hvordan du bedst vedligeholder produktet.
Sikkerhed og kvalitet
Sikkerhed og kvalitet
Når du anvender en strømpepåtager/-aftager, er det en god ide at sidde ned, når du tager strømpen af og på. For at du kan bruge din strømpepåtager og -aftager på en sikker måde, er det vigtigt, at du sætter dig ind i produktets funktioner.
Læs mere om sikkerhed ved brug i brugsanvisningen.
Mærkning og prøvning
Når du skal vurdere en strømpepåtagers/-aftagers kvalitet, kan du bl.a. undersøge, om produktet er CE-mærket som medicinsk udstyr, og om det er prøvet efter relevante standarder for strømpepåtagere og strømpeaftagere.
CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at produktet er CE-mærket netop som medicinsk udstyr.