Strømpepåtagere og strømpeaftagere

Sidst opdateret 23-12-2016

Mand tager strømpe  på vha. en strømpepåtagerDu kan have gavn af en strømpepåtager og en strømpeaftager, hvis det kniber med at nå ned til fødderne eller med kræfterne i arme og hænder. Guiden giver dig et overblik over, hvilke typer der findes, og hjælper dig til at vælge den type, der passer bedst til dit behov.

Strømpepåtagere og strømpeaftagere kan inddeles i fire grupper efter deres funktion: dem til almindelige strømper, dem til støttestrømper, dem til strømpebukser og dem til armstrømper. Der findes også kombinerede strømpepåtagere og strømpeaftagere med samme funktioner.
Strømpepåtagere er udformet på forskellige måder, og der kan skelnes mellem stativer, glidestykker, formet plast og frotté med slidser.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Har du svært ved at bøje dig langt nok forover til at kunne tage strømper på og af på grund af overvægt? Er din bevægelighed nedsat i hofte, knæ, fodled, skuldre eller i ryg? Rækker kræfterne i arme, hænder og fingre ikke til at trække strømperne op over fod og hæl og af igen? Bliver du svimmel, når du bukker dig ned for at tage strømper af og på? Så kan en strømpepåtager og -aftager måske være en hjælp for dig, og måske gøre dig uafhængig af hjælp fra pårørende eller hjemmeplejen til at tage dine strømper, strømpebukser, støttestrømper eller armstrømper på og af.

Strømpepåtageren eller strømpeaftageren kan bruges af dig selv eller af en hjælper, som fx har svært ved at få en stram støttestrømpe på din fod. Får du hjælp af hjemmeplejen til at anvende strømpepåtageren og/eller strømpeaftageren, vælger hjemmeplejen typisk den, der passer til dig.

En fagperson fra kommunen kan hjælpe dig med at vurdere, om træning kan gøre dig i stand til igen at tage strømper på og af uden at bruge hjælpemidler.

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Når du skal vælge den rette strømpepåtager og strømpeaftager, skal du gøre dig klart hvilken type strømpe, du ønsker hjælp til at få på eller af. Er det almindelige strømper, strømpebukser, støttestrømper eller en armstrømpe? Du kan også søge råd og vejledning hos din kommune, og de kan muligvis låne dig forskellige modeller, så du kan afprøve, hvad der fungerer bedst.

Til almindelige strømper

Hvis du har brug for hjælp til at tage almindelige strømper på, og dit problem er, at du ikke kan nå ned til gulvet, skal du lede efter en strømpepåtager af formet plast eller en strømpepåtager af frotté med slidser. Når strømpen er trukket på påtageren kan du, mens du sidder på en stol, stikke foden i strømpen, trække i strømpepåtagerens snore og få strømpen på.Stativ til påtagning af strømper

Har du for få kræfter i fingrene til at få strømpen på påtageren, eller kan du ikke bøje dig så meget forover, kan et stativ virke bedre.Mange stativer fungerer ved, at du trækker strømpen på stativet, sætter stativet ned på gulvet, stikker foden i strømpen og derved får den på. Kan du ikke strække vristen helt ud, findes der også strømpepåtagere, hvor du ikke behøver at strække fodleddet så meget. 

Når du skal have strømpen af igen, kan du benytte en strømpeaftager til almindelige strømper. Strømpeaftagen er en slags forlænget arm, som hjælper med at få strømpen ned over benet, hælen og foden. Ofte kan den også bruges som skohorn.

Til støttestrømper

Skal du hver dag have en stramtsiddende støttestrømpe på, og er det vanskeligt for dig, så findes der forskellige strømpepåtagere til støttestrømper. Selvom de er udviklet til at kunne det samme, ser de meget forskellige ud. Nogle har dog særlige egenskaber. Fx findes en model som er velegnet, hvis du kun kan bruge den ene hånd, og en anden model som kan anvendes, hvis du har en forbinding på benet, som støttestrømpen skal op over.

Støttestrømper bestående af et glidestykke til at sætte på foden, skal trækkes af foden, når strømpen er kommet på. Hvis du kan nå dine fødder, og hvis støttestrømpen er uden tå, kan en let løsning være at trække strømpepåtageren ned og ud, når strømpen er på plads. Hvis du har vanskeligt ved at nå dine fødder eller støttestrømpen er med tå skal du vælge en strømpepåtager, der kan trækkes ovenud af strømpen. Foretrækker du en anden måde at få støttestrømper på, findes der også stativer til støttestrømper, hvor du typisk trækker strømpen på stativet, sætter stativet ned på gulvet, stikker foden i strømpen og derved får den på.Strømpepåtager bestående af glidestykke bruges til påtagning af støttestrømpe

Nogle strømpepåtagere til støttestrømper fås i forskellige størrelser. Den rigtige størrelse er afgørende for, om strømpepåtageren kommer til at fungere efter hensigten.

Til aftagning af støttestrømper kan du anvende et strømpeaftager stativ eller en strømpeaftager bestående af et glidestykke. Glidestykket sætter du op over strømpen, og så ruller du strømpen ned over glidestykket og får den derved lettere af. 

Det kan ofte være en hjælp at bruge særlige handsker i forbindelse med at tage støttestrømper på og af. Handskerne giver et godt greb og letter derved på- og aftagningen. Handskerne kan i nogle tilfælde bruges alene og derved erstatte en strømpepåtager og –aftager.

Til strømpebukser

Strømpepåtagere til strømpebukser ligner strømpepåtagere til almindelige strømper og støttestrømper. Hvis du foretrækker at stikke begge ben i strømpebuksen på samme tid, skal du vælge en dobbelt strømpepåtager. Foretrækker du at tage ét ben ad gangen, kan du bruge en enkelt strømpepåtager til dine strømpebukser.

Til armstrømper

En kompressionsstrømpe til armen kan være svær at få på ligesom en støttestrømpe. En strømpepåtager til armstrømper kan lette påtagningen, hvad enten du vælger et stativ eller et glidestykke.

 

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Alt efter hvilket materiale din strømpepåtager eller strømpeaftager er fremstillet af, skal den rengøres med vand og sæbe i hånden eller vaskes i maskine, hvis den kan tåle det. Eventuelle snore eller mekaniske dele, der kan gå i stykker, skal tjekkes med jævne mellemrum i forhold til, om de er slidte og stadig virker efter hensigten.

Læs forhandlerens brugsanvisning for at se, hvordan du bedst vedligeholder.

Sikkerhed ved brug Åben

Sikkerhed ved brug Luk

For at undgå at falde kan det være en god idé altid at sidde ned, når du tager strømper på og af - også når du bruger en strømpepåtager eller -aftager.

For at du kan bruge din strømpepåtager og -aftager på en sikker måde, bør du sætte dig grundigt ind i, hvordan den fungerer og øve dig i brugen.

Læs i øvrigt om sikkerhed ved brug i strømpepåtagerens/strømpeaftagerens brugsanvisning.


» Fold alle afsnit ud /