Trehjulede cykler

Sidst opdateret 01-02-2017

2 cyklister på trehjulede cykler hilser mødesEn trehjulet cykel kan være relevant for dig, hvis du har svært ved at holde balancen, når du cykler på en almindelig cykel. Guiden giver dig gode råd og forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en trehjulet cykel.

Du kan enten vælge en foddrevet trehjulet cykel eller en hånddrevet trehjulet cykel. Hvis du fx også har brug for at transportere større mængder varer eller en passager fx i kørestol, bør du kigge efter en specialudformet trehjulet cykel.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Hvis du har svært ved at holde balancen, når du stiger på og af cyklen eller når du cykler, eller du føler dig utryg ved en tohjulet cykel, så kan en trehjulet cykel være en løsning. En trehjulet cykel kan også være en hjælp, hvis du ønsker at cykle langsomt.

Hvis du ikke har kræfter eller bevægelighed nok til at cykle ved hjælp af pedaler, kan en hånddreven trehjulet cykel være en mulighed for dig. De eksisterende almindelige hånddrevne trehjulede cykler i Hjælpemiddelbasen er dog beregnet til børn. Der findes også de såkaldte trehjulede racercykler til voksne, hvor man ikke sidder ned, men ligger/halvvejs ligger ned på et sæde med ryglæn. De findes både foddrevne og hånddrevne.

Nogle trehjulede cykler har to forhjul og et baghjul, andre har to baghjul og et forhjul. Hvilken type, der passer dig bedst, kan først afgøres efter en egentlig afprøvning.

Du kan også anskaffe en trehjulet cykel, der er forsynet med en hjælpemotor. Det er en god idé, hvis du ikke har så mange kræfter i benene, eller hvis din kondition ikke er god.

Kontakt gerne din kommunes hjælpemiddelafdeling, før du anskaffer dig en trehjulet cykel. Kommunen kan rådgive dig og eventuelt vurdere, om træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau. Ofte er det muligt at afprøve de forskellige typer trehjulede cykler, da det kan være svært at vurdere, hvilken model der passer bedst til dig.

Vær opmærksom på, at det kræver øvelse at bruge en trehjulet cykel, inden du begiver dig ud på offentlig vej. 

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Før du vælger en trehjulet cykel, er det vigtigt at vurdere, hvilke behov den trehjulede cykel skal opfylde. Er det en foddreven trehjulet cykel, eller en hånddreven trehjulet cykel, du har brug for? Kan du sidde oprejst, eller skal du ligge/halvvejs ligge ned? Og har du brug for en hjælpemotor? Inden du anskaffer dig en trehjulet cykel, skal du tage stilling til mulighederne beskrevet i de følgende afsnit:

Placering af de tre hjul


To forhjul
Fordelen ved at have to forhjul er, at du er opmærksom på, hvor bred cyklen er. Samtidig er cyklen meget stabil. Den opfører sig næsten som en tohjulet cykel, når du skal svinge.

Det er også let at trække med denne type trehjulet cykel, da du kan gå helt tæt ind til sadlen og styre cyklen med én hånd på sadlen og én hånd på styret. Med kun ét baghjul undgår du også at blive kørt ned af baghjulet.

Cyklens to ulemper er, at den skal bruge en del plads for at vende, og du skal også have normale kræfter i arme og hænder, når du foretager et sving.

Ét forhjul
Fordelen ved cyklen med ét forhjul er, at du ikke behøver gode kræfter i arme og hænder for at manøvrere med cyklen. Men det kan være svært at manøvrere med cyklen, da man ikke har overblik over de to bagerste hjul. Det er desuden svært at gå tæt på cyklen, når du trækker den, da baghjulene ofte vil være i vejen.

Siddende eller liggende/halvvejs liggende kørestilling?

Både foddrevne og hånddrevne cykler kan fås i modeller, hvor du sidder oprejst som på en almindelig tohjulet cykel, eller i en model hvor du ligger ned eller halvvejs ligger ned.

En fordel ved den liggende/halvvejs liggende kørestilling er, at du ikke belaster arme, skuldre og ryg som ved cykling i almindelig oprejst stilling. Desuden kan du overføre mere kraft til benene, når du kan stemme imod ryglænet. Modellens lave tyngdepunkt giver også en bedre stabilitet.

Du får dog et begrænset udsyn og dermed et begrænset overblik over trafikken, når du sidder lavt. Derfor kan de andre trafikanter nemt overse dig. Du kan desuden få svært ved at orientere dig bagud uden bakspejl på cyklen. Endelig kan cyklen være svær at komme på og af igen.

Skridtlængden

For at opnå den bedste kraftoverføring til en foddreven cykel, er det vigtigt, at afstanden fra pedal til sæde passer til dine individuelle mål. Det måles i skridtlængde.

Når du indstiller sadlens højde, så vær opmærksom på at den ikke bliver for høj, så du vrider ryggen fra side til side og overstrækker knæene. Dette hindrer en god kraftoverførsel til pedalerne.

Indstigningshøjden

På en cykel, hvor man sidder oprejst, er det lettest at stige af og på, når cyklen har en lav indstigningshøjde. Indstigningshøjden varierer fra cykel til cykel. Der findes enkelte modeller, hvor man kan sætte sig direkte op på sadlen uden at skulle løfte benene op over stellet først.

For cykler, hvor man ligger/halvvejs ligger ned, kan det være svært at komme på og af dem, hvis man har svært ved at rejse sig op. Det kræver også god bevægelighed i led og god koordinationsevne.

Sædetype

Der findes som regel flere valgmuligheder, når du skal vælge saddel eller sæde. Sæder anvendes ofte, hvis du sidder lavt på cyklen og træder fremad. En saddel anvendes typisk, hvis du sidder højt på cyklen og træder nedefter.

Sæder er forsynet eller kan forsynes med et ryglæn, der kan støtte ryggen og give en bedre kropsstabilitet. Ryglænet kan også medvirke til, at du bedre kan lægge belastning på pedalerne, fordi du stemmer imod med ryggen. Ligesom ryglænet også bevirker, at du vil komme til at trække mindre i håndtagene. Nogle sadler kan også forsynes med ryglæn.

Nogle sæder og sadler har indbygget affjedring, der gør det mere behageligt at køre på ujævnt terræn, da affjedringen mindsker stød fra underlaget. Nogle cykler har også en indbygget fjedringsmekanisme i forgaflen, der virker stødabsorberende.

Er du meget tynd, har tryksår, eller er i risiko for at få tryksår, så kan det være en god idé, at du anskaffer dig en trehjulet cykel med et blødt sæde/saddel, fx med luftpuder eller gelé. Et alternativ er at benytte et blødt ”overtræk” til sædet/sadlen, fx i gelé materiale.

For at få det bedst egnede sæde eller den bedst egnede saddel vil en afprøvning ofte være nødvendig.

Hjælpemotor

Det kan være en god idé at vælge en trehjulet cykel med hjælpemotor, hvis du ikke har så mange kræfter i benene eller dårlig kondition. Med en hjælpemotor kan du komme længere omkring. 

Der findes to typer hjælpemotorer. Den ene type er i stand til at fornemme, hvornår der er brug for hjælp via en kraftsensor. På den anden type skal du selv vælge, hvor meget motorkraft, der skal sættes til på et givent tidspunkt.

Tænk på dit kørselsbehov, hvis du overvejer en trehjulet cykel med hjælpemotor. Mange cykler har en rækkevidde på ca. 30-70 kilometer på én fuld opladning ved moderat brug af motorkraft. Opladningstiden for motorerne kan variere, men ligger typisk mellem 3 og 8 timer.

Batteri
Nogle hjælpemotorers batteri kan tages af og oplades indendørs. Et aftageligt batteri kan typisk låses fast til cyklen, så andre ikke kan fjerne det.

Nogle batterier kan tåle at stå til opladning hele tiden, andre skal slukkes, når de er fuldt opladet. Hvis du ikke bruger cyklen i en periode, skal du være opmærksom på, at nogle batterier skal oplades regelmæssigt, fx hver 14. dag. Desuden må nogle batterier kun opbevares og oplades ved stuetemperatur, mens andre kan tåle at blive opladet ved 0 – 40°.

Vægten af batteriet kan have betydning, hvis du ikke har så mange kræfter. Så kig gerne på forhandlerens vægtangivelser.

Bremser

Ifølge Færdselsloven skal en cykel være forsynet med mindst to uafhængige bremsesystemer, der virker på henholdsvis for- og baghjulene.

En cykel med mere end to hjul, der er udstyret med lad, kasse eller lignende, skal desuden være forsynet med parkeringsbremse på de hjul, som bærer ladet. Denne bremse skal kunne holde cyklen stationær på hældende grund og skal kunne fastholdes i bremsestilling ad rent mekanisk vej.

En parkeringsbremse sikrer, at cyklen står stille, når du stiger af og på. Og den sikrer, at cyklen bliver stående, hvor du parkerer den. Det er især vigtigt på et skrånende underlag.

Type af gear

De fleste trehjulede cykler har gear, der gør det lettere at forcere stigninger eller generelt tilpasse tråddet til dine kræfter. Samtidig tillader det, at du kan vælge den modstand ved tråddet, som passer dig bedst på et givent underlag. Der findes flere forskellige typer gear, fx indvendigt eller udvendigt gear med 3, 7 eller 21 indstillingsmuligheder. Her afhænger valget af dine konkrete behov. Selvom en cykel har mange gear er det væsentligt, at gearingen også passer til dig, for at du kan udnytte alle gear. Gearet betjenes ved hjælp af en omskifter på styret.

Vær opmærksom på, at et udvendigt gear kræver mere vedligeholdelse.

Type af nav for foddrevne trehjulede cykler

For de hånddrevne cykler veksler typen af nav meget, og derfor beskrives kun de forskellige typer af nav for foddrevne trehjulede cykler i dette afsnit.

Fast nav
På en cykel med fast nav kan du både træde fremad og bagud på pedalerne, så cyklen enten kører fremefter eller baglæns. Det indebærer også, at fødderne skal følge pedalernes rotation hele tiden, hvilket kan være en ulempe, da du ikke kan ”holde hvil” på pedalerne, fx ned ad bakke. Fast nav er velegnet til børn, der skal lære at cykle, eller til personer der har svært ved at lave en cirkulær bevægelse med et eller begge ben, idet benene bliver ført rundt, når cyklen ruller.

Frit nav (friløb) uden fodbremse
Hvis cyklen har frit nav uden fodbremse, kan du træde baglæns, uden at cyklen reagerer. På grund af friløbet kan du så ”holde hvil” på pedalerne ned ad bakke.

Frit nav (friløb) med fodbremse
Har din cykel frit nav med fodbremse, vil cyklen bremse, når du træder baglæns. Det giver dig mulighed for at ”holde hvil” på pedalerne ned ad bakke.

Frit nav (friløb) med fodbremse og bakgear
Hvis cyklen har frit nav med fodbremse, vil cyklen bremse, når du træder baglæns, som på en almindelig cykel med fodbremse. Du kan så ”holde hvil” på pedalerne ned ad bakke. Har den også bakgear, vil cyklen begynde at køre baglæns, hvis cyklen holder helt stille og du træder baglæns.

Differentialetræk

Med differentialetræk vil din cykel trække på begge baghjul, og disse kan rotere med forskellig hastighed på samme tid. Dette har kun betydning for trehjulede cykler med to baghjul. Differentialetræk gør cyklen lettere at manøvrere med.

Brugervægt

Fabrikanten skal oplyse, hvor stor en brugervægt den trehjulede cykel er beregnet til. Det skal fremgå af mærkningen og i brugsanvisningen. Det er vigtigt ikke at overskride denne vægt, da cyklen ellers kan brase sammen.

Kan den klappes sammen?

Nogle cykler kan klappes sammen. Det kan være en fordel, hvis du ikke har meget plads til opbevaring af cyklen. Andre cykler kan skilles ad ved bagakslen, uden at kæden skal fjernes.

Udstyr til din cykel Åben

Udstyr til din cykel Luk

Cykelkurv

De fleste trehjulede cykler med oprejst kørestilling kan forsynes med en cykelkurv. Her skal du være opmærksom på fabrikantens angivelser af den tilladte vægt i kurven. Hvis du ikke overholder den, kan cyklen blive ustabil og vanskelig at manøvrere.

Hvis du har brug for at transportere større mængder eller en passager, bør du kigge efter en trehjulet cykel med lad.

Øvrigt tilbehør

Der findes meget udstyr til at tilpasse din trehjulede cykel. Det kunne fx være fodbespændinger, kropsbespændinger og tilpassede pedalarme. Du kan også få ekstraudstyr, som fx stokkeholdere, bagagebokse og garager.

Gør dit hjem klarÅben

Gør dit hjem klarLuk

Det er vigtigt at tænke på henstillingsmuligheder, da en trehjulet cykel kræver mere plads end en tohjulet cykel. En fordel er dog, at den kan stå frit uden et cykelstativ eller støttefod.

Hvis du har valgt en cykel med hjælpemotor, så skal der findes et stik, der hvor du ønsker at oplade den, medmindre den har et aftageligt batteri.

Hvis du ikke har mulighed for at opbevare cyklen under tag, så kan du få et overtræk eller en ”garage” hertil.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

Det er vigtigt, at din cykel er velpumpet, så du kan cykle med mindst mulig rullemodstand.

Du bør følge leverandørens anvisninger med hensyn til rengøring og vedligeholdelse. Du skal med regelmæssige mellemrum sikre dig, at cyklen er fuldt funktionsdygtig ved fx at smøre kæder og kabler, efterspænde skruer, tjekke at bremserne virker og efterse øvrige dele. Du kan evt. indgå en serviceaftale med din cykelleverandør eller en cykelhandler.

Sikkerhed ved brug Åben

Sikkerhed ved brug Luk

Sikkerhed ved kørsel

Vær opmærksom på, at du altid skal køre lige op ad og ned over nedkørsler og andre forhindringer med en trehjulet cykel. Sørg for at de to parallelle hjul, hvad enten de er placeret foran eller bagpå cyklen, forcerer forhindringen samtidigt. Og når du skal svinge med cyklen, skal du tage farten af cyklen. De fleste underlag, fx cykelstier, skråner også lidt, for at vandet ikke samler sig på vejbanen, og det skal man vænne sig til at korrigere for.

Begiv dig aldrig ud på en offentlig vej, før du føler dig sikker på, at du mestrer det.

Teknisk sikkerhed

Alle trehjulede cykler til personer med en funktionsnedsættelse, som markedsføres og sælges i Danmark, skal være CE-mærkede. Med CE-mærket står leverandøren inde for, at cyklen opfylder kravene i direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr.

Den trehjulede cykel skal leve op til en række krav inden for fx sikkerhed, herunder stabilitet, holdbarhed og funktionalitet, der specielt sikrer, at den trehjulede cykel kan anvendes af personer med funktionsnedsættelser. Disse krav fremgår bl.a. af standarden

Hvis produktet lever op til standarden, og du følger fabrikantens anvisninger, så er den trehjulede cykel sikker at bruge.

Derudover skal du sørge for, at cyklen lever op til kravene i Færdselsloven (se nærmere under opslaget ”Vil du vide mere”).

Overbelast ikke en trehjulet cykel, men følg nøje fabrikantens anvisninger. Sikr dig, at cyklen er velpumpet og alle mekaniske dele fungerer sikkert, inden du sætter dig op på cyklen.

Vil du vide mere? Åben

Vil du vide mere? Luk

Hvis du vil vide hvilke krav, Færdselsloven har til cyklens udstyr, kan du læse nærmere herom på Cyklistforbundets hjemmeside. På samme hjemmeside kan du også læse om Færdselslovens særlige afsnit for cyklister (kapitel 7).


» Fold alle afsnit ud /