Hjælpemidler til madlavning

Sidst opdateret 03-02-2017

Mand skærer brød i skiver med skærekasseDu kan have brug for hjælpemidler til madlavning, hvis du fx har nedsat kraft i fingre og hænder, smerter, synsnedsættelse eller kun kan bruge den ene hånd.

Denne guide introducerer madlavningshjælpemidler til at måle og veje med, til at skære, hakke og dele med, til at rense og skrælle med, til at koge og stege med, og endelig til at åbne emballage med. Derudover hjælper guiden dig med at vælge det hjælpemiddel, der passer til dit behov.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Når du laver mad, bruger du ofte mange forskellige ting i et køkken – uden at tænke over det. Imidlertid kræver næsten alle almindelige køkkenredskaber en vis mængde kræfter i hænder og arme.   

Når man tilbereder mad, foretager man mange små bevægelser, som udføres af de små muskler i fingre, hænder og arme. Har du nedsat kraft i fingre, arme eller hænder, fejlstillinger i leddene, nedsat bevægelighed fx på grund af gigt, kan du kun bruge den ene hånd, eller har du en synsnedsættelse, så kan du med fordel se på de mange kompenserende hjælpemidler, der findes.

Mange af hjælpemidlerne til madlavning er designet, sådan at du skal bruge de store muskelgrupper og skåner de små. På den måde bliver det muligt for dig at udføre bevægelserne på trods af få kræfter eller nedsat bevægelighed.

Har du også problemer med at spise maden, kan du måske have nytte af at læse guiden Bestik med særlig udformning.

Nogle madlavningshjælpemidler kan bevilges gennem serviceloven, andre må du selv anskaffe. Du kan få råd og vejledning af fagpersoner i din kommune om, hvad der vil kunne afhjælpe netop dine funktionsnedsættelser. De kan også være med til at vurdere, om du kan have gavn af træning, så du eventuelt kan lave mad uden brug af hjælpemidler.

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Før du anskaffer dig madlavningshjælpemidler, skal du først finde ud af, hvad der volder dig problemer. I det følgende gives eksempler på hjælpemidler til madlavning, alt efter hvilken problemstilling du har.

Få kræfter i fingre og hænder

Det kan være svært at åbne fx et glas med sennep, hvis du har nedsat styrke i fingre og hænder. Med skruelågsåbnere er opgaven noget nemmere, da du kan bruge hele hånden til arbejdet i stedet for kun fingrene.Kvinde åbner glas med skruelågsåbner

Ud over de mange skruelågsåbnere, findes der mange andre embalageåbnere til forskellige formål:

  • specielle dåseåbnere der har større greb, eller som anvendes med elektricitet
  • flaskeåbnere til flasker med skruelåg eller til medicinglas
  • universalåbnere der kan bruges til lidt af hvert, herunder at dreje knapper fx på komfuret, fjerne vakuum fra et marmeladeglas eller dreje en nøgle i en lås
  • dåseholdere, der holder en dåse fast for dig, mens du åbner den
  • kartonåbnere til mælkekartoner
  • blisterpakningsåbnere til at hjælpe dig med at få pillerne ud af blisterpakningen

Rækker kræfterne i dine fingre ikke til at holde fast om din kartoffelskræller, kan du bruge en kartoffelskræller med et stort håndtag, som giver et sikkert greb, eller en elektrisk kartoffelskræller.

Har du besvær med at hælde af fx en mælkekarton, så findes der holdere, der gør det lettere at hælde af kartonen.

Tag også et kig på andre køkkenredskaber til at skære, hakke og dele med i forbindelse med madlavning.

Smerter i fingre og håndled

Har du både få kræfter og ondt i fingre og hænder fx på grund af gigt, er det vigtigt, at du forsøger at bruge leddene i deres midterstilling – ikke i yderstillinger. Vælg derfor køkkenknive med vinklede greb, så håndleddet altid forbliver i midterstilling, når du arbejder. Der findes både brødknive, urteknive, og allround køkkenknive, der har tykke, vinklede og ofte ergonomiske greb. De ligger godt i hånden og kræver få kræfter at bruge.

Der findes også specielle sakse. Nogle har et specielt udformet greb, der gør det lettere at holde saksen. Nogle har en indbygget fjedermekanisme eller en bøjle, der bevirker, at saksen åbner af sig selv. Det betyder, at du skal bruge færre kræfter, når du klipper.

Se under afsnittet ”Enhåndet” hvor specielle skærebrætter, er omtalt – sådan et kan du også have brug for, hvis dine hænder gør ondt, når du skal lave mad.

Ryster på hænderne

Skæregreb er særligt velegnede til dig, der ryster på hænderne.Mand benytter skæregreb til at snitte skiver Skæregreb gør det nemt og ufarligt at skære frugt, grønt og andet. Du lægger emnet i skæregrebet, holder i skæregrebets håndtag med den ene hånd og fører med den anden hånd kniven gennem rillerne for at skære skiverne.

Du kan måske også have glæde af at anvende et skærebræt med fiksering, hvor maden fastholdes på brættet, inden du skal skære.

Enhåndet

Kan du kun bruge den ene hånd i dit køkken, kan du have brug for hjælpemidler, som hjælper med at holde redskaber eller madvarer fast. Under skærekasser og skæregreb finder du fx en skærekasse, hvor du kan lægge brød fast, bestemme skivernes tykkelse og skære det med én hånd med en kniv med ergonomisk greb.

Under skærebrætter kan du finde skærebrætter med særlige funktioner, så du fx kan fastholde det, du skal skære i stykker, eller det du rører i. Skærebrætterne står ofte også godt fast på bordet fx ved hjælp af sugekopper.Mand rører i skål fastholdt på skærebræt

Kan du kun bruge den ene hånd og skal have skrællet dine kartofler, kan du anskaffe dig en kartoffelskræller med sugekopper, så du kan sætte den fast på dit køkkenbord eller vask. Der findes forskellige modeller under kartoffel-, frugt og grønsagsskrællere. Du kan også have brug for en grønsagsbørste, som er forsynet med sugekopper, så den kan sidde fast på bordet eller i vasken.

Under køkkengrej finder du flere forskellige hjælpemidler til enhåndede, fx en pande- og kasserolleholder, som sættes fast på komfuret ved hjælp af sugekopper.
Så kan pandens eller grydens håndtag fastholdes, og du kan røre i maden med én hånd.

Synsnedsættelse

Er dit syn nedsat, findes der en række hjælpemidler, som kan hjælpe dig i køkkenet. Der findes fx:

Sikkerhed Åben

Sikkerhed Luk

Nogle hjælpemidler til madlavning markedsføres af fabrikanten som specielt beregnet til personer med funktionsnedsættelser bl.a. for at kompensere for disse. Er det tilfældet, så skal hjælpemidlet være forsynet med et CE-mærke, der sikrer, at det lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i det europæiske direktiv om medicinsk udstyr. Der findes en overordnet standard for alle hjælpemidler DS/EN 12182:2012, som fabrikanter kan anvende som baggrund for CE-mærkningen.

Læs de medfølgende brugsanvisninger grundigt, før du tager dine madlavningshjælpemidler i brug. Nogle kan kræve tilvænning at bruge. Hvis det fx er en allround køkkenkniv, du har anskaffet dig, skal du naturligvis bruge den korrekt for ikke at komme galt af sted.

Vil du vide mere Åben

Vil du vide mere Luk

På den engelske hjemmeside, Living made easy, kan du finde en lang række hjælpemidler til køkkenet. Der er også en del illustrative billeder af hjælpemidlerne i brug, se fx afsnittet, ”Kitchen and household”, som inspiration.


» Fold alle afsnit ud /