Skridsikring af fodtøj

Sidst opdateret 07-04-2017

Dame med skoovertrækHvis du har brug for at kunne stå godt fast, når det er glat udenfor, så kan det være en løsning at udstyre dine sko eller støvler med skridsikre beslag, såler eller overtræk. Guiden handler om, hvad du skal være opmærksom på ved valg og brug af disse produkter.

Der findes forskellige skridsikre produkter til sko og støvler, der kan monteres på dit fodtøj for at forhindre dig i at glide. Nogle har en form for pigge, stålspiraler eller gummikæder til at sætte under fodtøjet. Andre er udformet som et skoovertræk eller en skosål af et skridsikkert materiale.

Relevant for dig? Åben

Relevant for dig? Luk

Går du lidt usikkert på benene eller kniber det med balancen, så det forhindrer dig i at gå udendørs om vinteren af skræk for at falde? Så vil du måske få gavn af skridsikre beslag, såler eller skoovertræk til dit fodtøj. Alternativt kan du overveje stavgangsstave eller en stok med isdupsko.

Er du en flittig løber og ønsker at fortsætte med træningen også om vinteren, kan du have gavn af at skridsikre løbeskoene. I flere erhverv kan man også have brug for skridsikkert fodtøj for at udføre sit arbejde. Det gælder fx postbude og renovationsmedarbejdere.

Hvordan vælger du? Åben

Hvordan vælger du? Luk

Det vigtigste er at vælge en løsning, der passer til dit behov og de omgivelser, du færdes i. Hvis du har brug for at stå fast på en glat overflade af is eller sne, kan skridsikre beslag være nyttige, men hvis du bor et sted, hvor sne og is fjernes med salt, bør du vælge en løsning med ru såler eller skoovertræk.

Skridsikre beslag

Nogle skridsikre beslag har af pigge af gummi, nogle et gumminet med stålspiraler og nogle har snekæder. Alle disse løsninger fungerer ved, at de borer sig ned i sne eller is og derved hjælper dig med at stå fast. Det skridsikre produkt afsætter små aftryk, fx i sne, og er egnet til at færdes steder, hvor der ikke ryddes sne. I nogle sikkerhedssko er der en pigmekanisme indbygget i skoens sålkonstruktion. Ved at dreje på en nøgle i skoens sål får du piggene frem eller tilbage alt efter vejrforholdene.

Alle disse typer skal afmonteres, når man forlader området med sne eller is, idet de er farlige at gå med fx på fortove, der er ryddet for sne eller på et gulv i en forretning. Når der ikke er noget, de kan synke ned og gribe fat i, bliver understøttelsesfladen meget lille, og du har stor risiko for at falde.

Vælg derfor en løsning, som er let at montere på dine sko, og som let kan afmonteres, når der ikke er is eller sne, som produktet kan gribe fat i. Overvej også om du har brug for en løsning, som ikke vejer eller fylder ret meget, så beslaget nemt kan medbringes og er ved hånden, når behovet opstår.

Såler og overtræk

En anden slags skridsikring er ru såler eller skoovertræk. Produktet kan enten være udformet som en sål med en ru overflade eller et skoovertræk af skridsikkert materiale, fx mikrofibre. Fælles for dem er, at de kan forhindre dig i at falde, når du færdes på en glat overflade enten ude eller inde, uden at de synker ned i underlaget. Den slags skridsikring behøver du ikke at afmontere for fx at gå ind i en forretning eller i bussen. 

Kom godt og sikkert i gangÅben

Kom godt og sikkert i gangLuk

Brug kun skridsikre beslag, ru såler eller skoovertræk på dine sko og støvler, når der er behov for dem.

Nogle løsninger kan kræve lidt øvelse at få sat på dine sko eller støvler. Læs leverandørens brugsanvisning grundigt og øv dig i og at få dem til at sidde korrekt på dine sko eller støvler. Ofte vil der være behov for at sidde ned og få beslag til først at sidde fast i hælen og bagefter på tåen eller omvendt. Det samme gør sig gældende ved afmontering, fx når du skal ind i en butik. Det er godt at have øvelsen, så du ikke vælger at beholde produktet på, hvor det ikke er egnet.

Selvom du står bedre fast med et skridsikkert produkt end uden, kan du falde med dem på. Det kan ske, hvis du ikke løfter fødderne nok, når du går.

Rengøring og vedligeholdelse Åben

Rengøring og vedligeholdelse Luk

I leverandørens brugsanvisning kan du se, hvordan du bedst passer på dine skridsikre produkter. Når dit skridsikre produkt har været i brug, skal det rengøres med et almindeligt rengøringsmiddel, der ikke sliber eller ætser. Opbevar produktet tørt, mørkt og koldt. Vær opmærksom på, at gummidele med tiden vil mørne.

Skoovertræk kan blot hænges til tørre og er derefter klar til brug igen.


» Fold alle afsnit ud /