Epilepsi anfaldsalarmer
Sidst opdateret 31-07-2024I Hjælpemiddelbasen finder du en oversigt over nogle af de anfaldsalarmer til personer med epilepsi, der er på det danske marked. Anfaldsalarmer ligger på Hjælpemiddelbasen sammen med øvrige personlige nødalarmsystemer, der bl.a. indbefatter flere typer nødkaldeanlæg. Sengevagte og faldalarmer findes i produktgruppen med ikke-kropsbårne automatiske nødkald.
Relevant for dig?
Relevant for dig?
Typen af anfald afgør, om du har brug for en anfaldsalarm. Er du i tvivl om, hvilken type anfald du får, så spørg lægen eller dit behandlingssted. Her kan du også få rådgivning om behovet for en personlig alarm til overvågning i sengen eller en kropsbåren type, der kan overvåge 24 timer i døgnet. Det er lægens vurdering af anfaldenes karakter, herunder alvorlighed og nødvendigheden af at kunne gribe ind, der er afgørende for alarmtype og relevans.
Hvilke typer findes der?
Hvilke typer findes der?
Inden du vælger alarm, er det vigtigt at sikre, at den valgte alarm opfanger de typer af anfald, som du har. Undersøg med dine pårørende eller primære omsorgsperson, hvilken type alarm der passer bedst til din situation.
Forskellige typer anfaldsalarmer:
Sengealarmer
Der findes sengealarmer med bevægelsessensor som monteres på sengen og tilsluttes senderen, der kan sende en alarm, når der er et anfald. Der findes også mere avancerede systemer som analyserer på flere parametre såsom bevægelse, lyd og luftfugtighed. Sengealarmer kan alarmere til fx en personsøger, en app, et telefonnummer eller via et installeret kaldeanlæg.
Armbåndsalarmer til kaldeanlæg
En armbåndsalarm kan anvendes både nat og dag. Armbåndet har sensorer, der kontinuerligt måler dine bevægelser i armen, og kan således identificere et anfald. Ved anfald sender armbåndet et signal til kaldeanlægget via bluetooth eller radiosignaler. Kaldeanlægget sender en alarm til en personsøger, et telefonnummer ved opkald eller en SMS til en mobiltelefon.
Armbåndsalarmer til smartphones
Armbåndsalarmer med 24 timers overvågning sammen med en smartphone måler dine bevægelser i armen og kan således identificere et anfald. Ved anfald sender armbåndet et signal til en app på en smartphone via bluetooth eller over et lukket netværk. App’en sørger for at afsende et alarmkald til et telefonnummer eller via internettet til en pårørende eller en omsorgsperson. Nogle typer giver mulighed for, samtidigt med alarmen, at sende en SMS med oplysning om GPS-koordinaterne for, hvor du befinder dig under anfaldet.
Øvrige anfaldsalarmer i smart-ure og arm- eller ankelbårent smykke med sensorer
Mange smart-ure (smartwatches) har sensorer, som kan kobles sammen med en app, der ved anfald sender et alarmopkald til pårørende eller en omsorgsperson.
I Hjælpemiddelbasens app-søgning kan du søge efter apps til epilepsi anfaldsovervågning.
Sikkerhed
Sikkerhed
Læs altid producentens brugsanvisning, og følg anvisningerne til både sikkerhed, montering, anvendelse og vedligeholdelse af det givne hjælpemiddel.
CE-mærkning
Hvis produktet er udviklet og markedsføres specifikt til mennesker med funktionsevnenedsættelser, skal det være CE-mærket efter direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr. CE-mærkning betyder, at leverandøren står inde for, at hjælpemidlet lever op til de væsentlige krav i direktivet/forordningen, bl.a. i forhold til sikkerhed.
Der findes en overordnet standard for alle hjælpemidler, DS/EN ISO 21856: 2022. Hjælpemidler – Generelle krav og prøvningsmetoder, som fabrikanter kan anvende som baggrund for CE-mærkningen.
Læs mere
Læs mere
Kommunen kan i visse tilfælde bevilge en af anfaldsalarm efter servicelovens §112. Læs Ankestyrelsens afgørelse nr. 77-15 om bevilling af anfaldsalarmer til personer med epilepsi.
Læs om andre relevante epilepsihjælpemidler på Hjælpemiddelbasens side om Epilepsi.