Arbejdsstole til hjemmet

Sidst opdateret 02-06-2017

Mand sidder på arbejdsstol ved køkkenvaskenGuiden giver dig et overblik over, hvor og hvordan du kan bruge en arbejdsstol til hjemmet, hvordan du vælger en arbejdsstol, og hvordan du bruger den sikkert.

En arbejdsstol til hjemmet er designet til at hjælpe dig, der har svært ved at stå op i længere tid og svært ved at bevæge dig rundt i hjemmet. Med en korrekt indstillet arbejdsstol, kan du sidde ned, mens du fx laver mad og ordner vasketøj.
I Hjælpemiddelbasen findes arbejdsstole til hjemmet under arbejdsstole med gasfjeder til højderegulering og arbejdsstole med elektrisk højderegulering.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Hvis du har problemer med at stå op i længere tid, problemer med balancen eller vanskeligt ved at sætte dig ned og rejse dig op fra en almindelig stol, kan en arbejdsstol være relevant for dig.

En oplagt situation at bruge en arbejdsstol i er under køkkenarbejdet. Her kan den bruges, både når du arbejder ved køkkenvasken, tilbereder mad ved køkkenbordet og komfuret, skal nå højt op eller langt ned i et skab, eller når du skal tømme opvaskemaskinen.

Arbejdsstolen kan også bruges til at komme fra rum til rum i dit hjem, fordi du kan ”gå den frem”. Hvis du fx kan gå stolen ud på badeværelset, kan du have nytte af den, når du sidder ved håndvasken. Du kan også bruge arbejdsstolen, når du skal foretage let rengøring i dit hjem, fordi du kan gå den rundt og på den måde fx støvsuge, tørre støv af eller vande blomster. Hvis du går din arbejdsstol hen til din vaskemaskine og tørretumbler, kan du indstille den i forskellig højde, alt efter om du skal lægge tøjet i vaskemaskinen, i tørretumbleren, lægge det sammen eller stryge det.

Har du ikke behov for megen støtte i den siddende stilling, kunne en taburet eller en ståstøttestol være et alternativ. En taburet giver dig mulighed for at sidde ned ved forskellige opgaver, fx når du skal bevæge dig mellem vask og komfur i køkkenet. Taburetten kan være med eller uden hjul, alt efter hvor stort dit behov er for at bevæge dig rundt. En ståstøttestol er en høj stol, som støtter dig i en stående eller halvstående stilling. Den har bremse og fås med eller uden ryglæn og hjul. Den aflaster dig og stabiliserer din stående arbejdsstilling samtidig med, at den giver dig mulighed for at skifte mellem siddende og stående arbejde.

En fysio- eller ergoterapeut i din kommune kan hjælpe dig med at foretage en kvalificeret vurdering af dine behov for en arbejdsstol eller evt. en taburet eller en ståstøttestol. Det kan også være, at kommunens fagperson vurderer, at du vil have glæde af træning, inden dine behov kan fastlægges.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Når du skal vælge en arbejdsstol til hjemmet skal du især overveje nedenstående egenskaber og funktioner. Når du er inde på listen over hhv. arbejdsstole med gasfjeder og elektriske arbejdsstole, kan du filtrere på de egenskaber og funktioner, du ønsker, stolen skal have. Du kan fx filtrere på, at den skal kunne skråstilles, have dynamisk siddeenhed, m.m.

Siddeenhed

En arbejdsstol skal give dig solid støtte i siddende stilling, og du skal derfor vælge en stol, med et sæde og en ryg, der passer til din størrelse. Lille sæde og ryg, hvis du er en lille person, større sæde og ryg, hvis du er en stor person. Størrelsen på især ryglænet afhænger også af, hvor meget støtte du har brug for.

Nogle stole fås med en dynamisk siddeenhed. Det vil sige, at sæde og ryg kan forskydes, og sædet kan skråstilles ved, at du læner dig frem og tilbage. Sæde og ryg kan så enten fastlåses i den stilling, der føles godt for kroppen, eller forblive dynamiske. En dynamisk siddeenhed, hvor sædet også kan skråstilles, letter muligheden for at variere siddestillingen.

Centralbremse og rotationslås

Mange arbejdsstole har – i modsætning til kontorstole - en håndbetjent centralbremse, som kan bruges til at bremse stolen, mens du sidder på den. Det kan være en fordel, når du skal udføre aktiviteter fra stolen. Det gør det også mere sikkert, når du skal rejse dig fra stolen. Bremsen kan sidde i højre eller venstre side af stolen.

Sæderotationen være en stor hjælp, fx hvis vask og komfur er forholdsvis tæt på hinanden i et hjørne. På den måde slipper du for at flytte stolen. Men det gør også stolen mere levende. Så hvis du har brug for, at sædet ikke hele tiden kan rotere, kan du vælge en stol med rotationslås. 

Højdeindstilling

Hvis du fx skal bruge arbejdsstolen i køkkenet, skal du vælge en stol, der kan komme så langt ned i højden, at du kan have hele foden i gulvet og bevæge dig rundt i køkkenet ved at ”gå den frem”, og som samtidig kan komme så højt op, at du kan nå tingene i et højt skab. Arbejdsstole har dog kun en vis vandring i højdeindstillingen, så vær opmærksom på, hvorfra og hvortil din stol skal kunne indstilles.

Hvis din stol højdeindstilles manuelt ved hjælp af en gasfjeder, skal du kunne ”lette dig” fra stolen, når den skal højere op. Hvis det er svært, kan du vælge en stol, der er elektrisk indstillelig i højden.

Hvis du ofte har sædet indstillet højt, kan du med fordel udstyre din stol med en såkaldt fodbøjle, som du kan støtte fødderne på.

Hjul

Vælg hjul, der er egnede til det, du skal bruge din arbejdsstol til. Skal du gå stolen frem fx over fuger i klinkegulv eller ujævnt gulv, skal du vælge andre hjul, end hvis du skal køre på gulve med tæpper. Der findes også hjul, som kun ruller, hvis der er vægtbelastning på dem. De er specielt gode, hvis du skal flytte dig, mens du sidder på stolen, men stolen skal stå helt stille, når du rejser dig fra den.

Kom godt i gangÅben

Kom godt i gangLuk

Indstilling

Lær din stol at kende ved at læse brugsanvisningen, og prøv de forskellige indstillinger, så du sætter dig ind i, hvad din stol kan.

Her er nogle generelle retningslinjer for indstilling af din arbejdsstol:

  • Højde: Indstil stolen i en højde, så begge fødder er placeret på gulvet. Lårene skal føles let understøttede af sædet. Knæene skal som udgangspunkt være lidt lavere end hofterne, og det skal føles bekvemt at sidde.
  • Sædedybde: Sæt dig tilbage på stolen og indstil sædedybden, så 2/3 af dine lår understøttes af sædet. Der skal være plads til en hånd mellem dine knæhaser og sædets forkant, så du ikke får tryk på kar og nerver.
  • Skråstilling: Kan sædet skråstilles, kan det være en god idé at bruge funktionen for at opnå en aktiv stilling i ryggen, men det skal stadigvæk føles behageligt.
  • Ryglæn: Indstil ryglænet i højde og vinkel, så det støtter dig i lænden. Når ryglænet er korrekt indstillet, skal det være behageligt at sidde og læne dig tilbage.
  • Armlæn: Indstil eventuelle armlæn, så de passer i højden og giver komfort og afslapning i skuldre og arme. Sørg for, at de ikke er i vejen, så du kan sidde tæt på bordet.
  • Bremsestang: Placer bremsestangen til en evt. centralbremse i højre eller venstre side, alt efter hvad der fungerer bedst for dig.

Gør dit hjem klar

Det kan være relevant at foretage små ændringer i din bolig for at få det fulde udbytte af din arbejdsstol. Gå de situationer igennem, hvor du i dagligdagen har svært ved at stå og gå. Vælg at bruge arbejdsstolen de steder, hvor du synes, det er relevant, og indret om nødvendigt dit hjem, så det kan lade sig gøre.

I køkkenet kan du måske have brug for at flytte rundt på nogle ting, så det, du oftest bruger, er indenfor rækkevidde, når du sidder ned eller halvvejs står op. Måske skal noget flyttes væk fra skabet under vasken, så der er plads til dine ben, mens du arbejder siddende ved vasken.

Vil du bevæge dig fra rum til rum siddende på din arbejdsstol, kan det lettere ske, hvis dørtrin imellem rummene er fjernet. Der kan være brug for i det hele taget at flytte lidt om, så du kan komme rundt med stolen.

Fjern eventuelt løse tæpper.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Læs fabrikantens brugsanvisning for at finde ud af, hvordan din arbejdsstol skal rengøres og vedligeholdes.

Flere fabrikanter anbefaler, at arbejdsstolen én gang om året efterses for at finde frem til fx defekte og slidte dele. Efterspænd regelmæssigt alle aftagelige dele, efterse hjul og fjern eventuelle trådrester eller andet snavs, der kan bevirke, at hjulene ikke længere kører let.

Arbejdsstolen vedligeholdes ved at rengøre stellet med lunkent vand og evt. med en pH-neutral sæbe. Hvis sæde og ryg er beklædt med stof, kan du rengøre det med et møbelrensemiddel eller en hårdt opvredet klud. Er det af kunstlæder, kan du bruge rent vand eller vand med mild sæbe.

SikkerhedÅben

SikkerhedLuk

Vær opmærksom på at få stolen indstillet, så den passer dig godt. Det gælder både sædehøjde, sædedybde, ryglæn, evt. skråstilling af sædet, armlæn, og den side bremsestangen sidder i. Lær stolens funktioner at kende, så du kan bruge alle indstillingsmulighederne sikkert, når behovet er der. Læs arbejdsstolens brugsanvisning grundigt og brug stolen, som fabrikanten foreskriver. Vær sikker på, at den stol, du har valgt, kan modsvare din vægt. Hvis du er kraftig, skal du vælge en stol med en tilstrækkelig stor max. last.

Lukker du skabslågen under din køkkenvask op, når du skal arbejde ved vasken, kan du indstille stolen i en passende højde, evt. skråstille sædet let samt bremse stolen og sædedrejet, før du placerer fødderne inde under vasken. Så sidder du sikkert, når du skal ordne dagens grøntsager eller klare opvasken.

Når du går stolen rundt i dit hjem, skal du være opmærksom på, at sædet skal være så lavt, at du har fødderne godt støttet i gulvet.

Mand rejser sig fra arbejdsstol ved hjælp højdeindstilling og skråstilling

Stolen kan bruges, hvis du har svært ved at rejse dig op og/eller sætte dig ned. Brems stolen, og brug dens mulighed for indstilling af sædehøjden – enten manuelt eller elektrisk – til at køre stolen op i den højde, du lettest kan rejse dig fra. Måske foretrækker du, at sæderotationen også er låst. Brug eventuelt armlænene til støtte. Når den skal længere ned igen, hjælper kroppens tyngde til at presse den ned. Kør stolen hen til det arbejde, du skal i gang med og sørg for at bremse stolen igen, så den kommer til at stå helt stille og dermed er sikker at sidde på.

Når du stiller sædet højt for fx at nå noget i et højt skab, skal du bagefter være opmærksom på at komme ned i almindelig højde, så du igen har fødderne godt og stabilt i gulvet.

Der findes arbejdsstole med et vandtæt betræk, også kaldet et inkontinensbetræk, som forhindrer væske i at trænge igennem. Det kan være en fordel, hvis stolen bliver våd. Er der risiko for at betrækket kommer i kontakt med åben ild, så vælg et brandhæmmende betræk.

Teknisk sikkerhed

Alle arbejdsstole der indstilles ved hjælp af en motor og som ikke er beregnet til personer med funktionsnedsættelser skal være CE-mærket efter Maskindirektivet.

Arbejdsstole der er beregnet til personer med funktionsnedsættelser skal være CE-mærket efter direktivet for medicinsk udstyr. Dette direktiv gælder både for stole, der indstilles manuelt og ved hjælp af motor.

CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at arbejdsstolen er CE-mærket netop i forhold til direktivet for medicinsk udstyr.

Arbejdsstolen skal leve op til en række krav inden for fx sikkerhed, stabilitet, holdbarhed og funktionalitet, der specielt sikrer, at arbejdsstolen kan anvendes af personer med funktionsnedsættelser. Disse krav fremgår bl.a. af standarden

Når arbejdsstolen er CE-mærket og lever op til standarden, og du følger fabrikantens anvisninger, så er arbejdsstolen sikker at bruge.

Hvis du har behov for at betrækket er brandhæmmende, så vælg en stol, der lever op til kravene i standarderne

  • DS/EN 1021-1:2014 og DS/EN 1021-2:2014 Møbler. Bestemmelse af antændeligheden af polstrede møbler. Del 1 og 2 antændelseskilde henholdsvis glødende cigaret og tændstikflamme – eller tilsvarende standarder.

Læs mereÅben

Læs mereLuk

Arbejdsstole og kontorstole er forskellige, men har også lighedspunkter. Hvis du vil vide mere om, hvordan arbejdsstole indstilles, kan du finde inspiration på flere hjemmesider, som beskriver, hvordan en kontorstol indstilles, fx Videncenter for Arbejdsmiljø, Arbejdsmiljørigtig indretning - KU og BFAkontor.dk.
På Hjælpemiddelbasen kan du desuden finde videopræsentationer om indstilling af arbejdsstole ved de produktserier, hvor forhandleren har vedhæftet en video.

» Fold alle afsnit ud /