Aktivitets- og arbejdsstole

Sidst opdateret 22-08-2022

Mand på aktivitets- og arbejdsstol ved køkkenvaskGuiden giver dig et overblik over, hvor og hvordan du kan bruge en aktivitets- og arbejdsstol i hjemmet eller på arbejdspladsen, hvad du skal overveje, når du skal vælge en aktivitets- og arbejdsstol, og hvordan du bruger den sikkert.

En aktivitets- og arbejdsstol har hjul, der kan bremses, og stolen er højdeindstillelig. Aktivitets- og arbejdsstole er designet til at hjælpe dig, der af fysiske årsager har svært ved at stå op i længere tid eller svært ved at bevæge dig rundt på et aktivitets- eller arbejdsområde i hjemmet eller på arbejdspladsen.

Med en korrekt indstillet aktivitets- og arbejdsstol, kan du sidde ned, mens du fx laver mad, ordner vasketøj eller udfører en anden aktivitet eller arbejdsopgave, som ikke er hensigtsmæssig at løse på en kontorstol eller en almindelig stol.

I Hjælpemiddelbasen findes aktivitets- og arbejdsstole under aktivitets- og arbejdsstole med gasfjeder til højderegulering og aktivitets- og arbejdsstole med elektrisk højderegulering.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Hvis du har problemer med at stå op i længere tid, problemer med balancen eller vanskeligt ved at sætte dig ned og rejse dig op fra en almindelig stol, kan en aktivitets- og arbejdsstol være relevant for dig.

En aktivitets- og arbejdsstol kan fx være en hjælp i et køkken. Her kan den bruges, både når du arbejder ved køkkenvasken, tilbereder mad ved køkkenbordet og komfuret, har behov for at nå højt op eller langt ned i et skab, eller når du skal tømme opvaskemaskinen.

Aktivitets- og arbejdsstolen kan også bruges til at komme fra rum til rum, fordi du med benene kan ”gå den frem”. Hvis du fx kan gå stolen ud på badeværelset, kan du have nytte af den, når du sidder ved håndvasken eller spejlet. Du kan også bruge stolen, når du skal foretage rengøring, fordi du kan gå den rundt og sidde ned mens du fx støvsuger eller vander blomster. Du kan også bruge din stol ved vaskemaskinen, hvor du kan indstille sædet i forskellig højde alt efter, om du skal lægge tøjet i vaskemaskinen, i tørretumbleren eller lægge det sammen.

En aktivitets- og arbejdsstol kan også være nyttig, hvis du fx har behov for at hjælpe et mindre barn med at få overtøj på eller I skal lave en aktivitet sammen i gulvhøjde.

Har du mindre behov for støtte i den siddende stilling, kan en taburet eller en ståstøttestol være et alternativ.
En taburet giver dig mulighed for at sidde ned ved forskellige aktiviteter. Taburetten kan være med eller uden hjul, alt efter behov.
En ståstøttestol er en høj stol, som støtter dig i en stående eller halvstående stilling. Den kan fås med og uden bremse, ryglæn og hjul. Den kan aflaste dig og stabilisere din stående stilling samtidig med, at den giver dig mulighed for at skifte mellem siddende og stående aktiviteter.

En fysio- eller ergoterapeut i din kommune kan hjælpe dig med at foretage en kvalificeret vurdering af dine behov for en aktivitets- og arbejdsstol eller evt. en taburet eller en ståstøttestol. Det kan også være, at kommunens fagperson vurderer, at træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Når du skal vælge en aktivitets- og arbejdsstol, kan du især overveje nedenstående egenskaber og funktioner:

Siddeenhed

En aktivitets- og arbejdsstol skal give dig solid støtte i siddende stilling, og du skal derfor vælge en stol med et sæde og en ryg, der passer til din størrelse. Størrelsen på især ryglænet afhænger også af, hvor meget støtte du har brug for.

Nogle stole fås med en dynamisk siddeenhed. Det vil sige, at sæde og ryg kan forskydes, og sædet kan skråstilles ved, at du læner dig frem og tilbage. Sæde og ryg kan enten fastlåses eller forblive dynamiske. En dynamisk siddeenhed letter muligheden for at variere siddestillingen.

Centralbremse og rotationslås

Mange aktivitets- og arbejdsstole har – i modsætning til kontorstole - en håndbetjent centralbremse, som kan bruges til at bremse stolen, mens du sidder på den. Det kan være en fordel, når du skal udføre aktiviteter fra stolen. Det gør det også mere sikkert, når du skal rejse dig fra stolen. Bremsen kan sidde i højre eller venstre side af stolen.

Sæderotationen være en stor hjælp, fx hvis vask og komfur er forholdsvis tæt på hinanden i et hjørne. På den måde slipper du for at flytte stolen. Men det gør også stolen mere levende. Så hvis du har brug for, at sædet ikke hele tiden kan rotere, kan du vælge en stol med rotationslås eller en stol uden mulighed for rotation af sædet.

Højdeindstilling

Hvis du fx skal bruge aktivitets- og arbejdsstolen til at ”gå” rundt i køkkenet, skal du vælge en stol, der kan komme så langt ned, at du kan have hele foden i gulvet og bevæge dig rundt ved at ”gå den frem”. Samtidig kan du have behov for, at stolen kan komme så højt op, at du kan nå tingene i et højt skab.

Hvis din stol højdeindstilles manuelt ved hjælp af en gasfjeder, skal du kunne ”lette dig” fra stolen, når den skal højere op. Hvis det er svært, kan du vælge en stol, der er elektrisk indstillelig i højden.

Hvis du ofte har sædet indstillet højt, kan det være en fordel, at din stol er udstyret med en fodbøjle, som du kan støtte fødderne på.

Hjul

Vælg hjul, der er egnede til det, du skal bruge din aktivitets- og arbejdsstol til. Skal du gå stolen frem over fuger i et klinkegulv, på et ujævnt gulv eller på et gulvtæppe, skal du fx vælge andre hjul, end hvis du skal køre på et helt jævnt og hårdt gulv.

Der findes også hjul, som kun ruller, hvis der er vægtbelastning på dem. De er specielt gode, hvis du brug for, at stolen bremses, når du rejser dig.

Kom godt i gangÅben

Kom godt i gangLuk

Indstilling

I brugsanvisningen kan du læse om mulige indstillinger, så du bliver bekendt med, hvad din stol kan. Generelt er det hensigtsmæssigt, at du kan variere din siddestilling i løbet af dagen, hvis du sidder meget på din aktivitets- og arbejdsstol.

Her er nogle generelle retningslinjer for indstilling af din aktivitets- og arbejdsstol:

  • Sædehøjde: Indstil sædet i en højde, så begge fødder er placeret på gulvet. Lårene skal føles let understøttede af sædet. Knæene skal som udgangspunkt være lidt lavere end hofterne, og det skal føles bekvemt at sidde.
  • Sædedybde: Sæt dig tilbage på stolen og indstil sædedybden, så 2/3 af dine lår understøttes af sædet. Der skal være plads til en hånd mellem dine knæhaser og sædets forkant, så du ikke får tryk på kar og nerver.
  • Skråtstilling: Kan sædet skråtstilles, kan det være en god idé at bruge funktionen for at opnå en aktiv stilling i ryggen.
  • Ryglæn: Indstil ryglænet i højde, afstand og vinkel, så det støtter dig i lænden. Når ryglænet er korrekt indstillet, skal det være behageligt at sidde og læne dig tilbage.
  • Armlæn: Indstil eventuelle armlæn, så de passer i højden og giver komfort og afslapning i skuldre og arme. Sørg for, at de ikke er i vejen, så du kan sidde tæt på bordet.
  • Bremsestang: Placer bremsestangen til en evt. centralbremse i højre eller venstre side, alt efter hvad der fungerer bedst for dig.

Gør pladsen klar

For at få det fulde udbytte af din aktivitets- og arbejdsstol kan det være relevant at foretage ændringer i dine fysiske omgivelser. Overvej i hvilke situationer, du har svært ved at stå og gå. Vælg at bruge stolen de steder, hvor du synes, det er relevant, og indret om nødvendigt pladsen, så det kan lade sig gøre.

I køkkenet kan du måske have brug for at flytte rundt på nogle ting, så det, du oftest bruger, er inden for rækkevidde, når du sidder ned eller halvvejs står op. Måske skal noget flyttes væk fra skabet under vasken, så der er plads til dine ben, mens du arbejder siddende ved vasken.

Vil du bevæge dig fra rum til rum siddende på din stol, kan du overveje at fjerne dørtrin eller placere en kile på hver sin side af dørtrinene.

Løse tæpper kan gøre det sværere at køre på en aktivitets- og arbejdsstol, så måske det er relevante at fjerne disse.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Læs i brugsanvisningen for at finde ud af, hvordan din aktivitets- og arbejdsstol skal rengøres og vedligeholdes. Måske der er dele der skal efterspændes, måske stolen skal efterses periodisk.

Det kan være nødvendigt at fjerne hår, tråde og snavs fra hjulene for at disse kan køre optimalt.

Der findes aktivitets- og arbejdsstole med et vandtæt betræk, også kaldet et inkontinensbetræk, som forhindrer væske i at trænge igennem. Det kan være en fordel, hvis stolen bliver våd.

SikkerhedÅben

SikkerhedLuk

Vær opmærksom på at få stolen indstillet, så den passer til dig. Det gælder både sædehøjde, sædedybde, ryglæn, evt. skråtstilling af sædet, armlæn, og den side bremsestangen sidder i. Lær stolens funktioner at kende, så du kan bruge alle indstillingsmulighederne sikkert, når behovet er der. Læs stolens brugsanvisning og brug stolen, som fabrikanten foreskriver. Vær sikker på, at den stol, du har valgt, passer til dig. Vær opmærksom på at de fleste arbejdsstole har en max vægt, som de kan bære.

Bruger du stolen til at komme rundt, skal du være opmærksom på, at sædet skal være så lavt, at du har fødderne godt støttet i gulvet.

Mand rejser sig aktivitets- og arbejdsstol ved hjælp højdeindstilling og skråstilling

Stolen kan bruges, hvis du har svært ved at rejse dig op og/eller sætte dig ned. Brems stolen, og brug dens mulighed for indstilling af sædehøjden – enten manuelt eller elektrisk – til at køre stolen op i den højde, du lettest kan rejse dig fra. Måske foretrækker du, at sæderotationen også er låst. Brug eventuelt armlænene til støtte. Kør stolen hen til det arbejde, du skal i gang med og sørg for at bremse stolen igen, så den kommer til at stå helt stille, når du skal sætte dig ned.

Når du stiller sædet højt for fx at nå noget i et højt skab, skal du bagefter være opmærksom på at komme ned i almindelig højde, så du igen har fødderne godt og stabilt i gulvet.

Er der risiko for at betrækket kommer i kontakt med åben ild, så vælg et brandhæmmende betræk.

Teknisk sikkerhed

Alle aktivitets- og arbejdsstole, der indstilles ved hjælp af en motor, og som ikke er beregnet til personer med funktionsnedsættelser, skal være CE-mærket efter Maskindirektivet.

Aktivitets- og arbejdsstole, der er beregnet til personer med funktionsnedsættelser, skal være CE-mærket som medicinsk udstyr. Dette gælder både for stole, der indstilles manuelt og ved hjælp af motor.

CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at stolen er CE-mærket netop som medicinsk udstyr.

Aktivitets- og arbejdsstole, der er CE-mærket som medicinsk udstyr, skal leve op til en række krav inden for fx sikkerhed, stabilitet, holdbarhed og funktionalitet, der sikrer, at stolen kan anvendes af personer med funktionsnedsættelser. Disse krav fremgår bl.a. af standarden:

Hvis du har behov for, at betrækket er brandhæmmende, så vælg en stol, der lever op til kravene i følgende eller tilsvarende standarder:


» Fold alle afsnit ind /