Tallerkener og krus med særlig udformning

Sidst opdateret 19-04-2021

Kvinde og mand ved et måltidTallerkener og krus med særlig udformning kan være en hjælp, hvis det er svært for dig at få maden op fra tallerkenen, eller hvis du har besvær med at drikke af et almindelige krus. Denne guide giver dig en række idéer til valg og brug af disse hjælpemidler.

I guiden præsenteres tallerkener med specielle funktioner, tallerkenkanter samt krus, glas og kopper med funktioner, der kan gøre det lettere at spise og drikke.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Hjælpemidler til at spise og drikke kan være relevante for dig, hvis du:

  • Har få kræfter i fingre og hænder
  • Ryster på hænderne
  • Kun kan bruge den ene hånd
  • Er længe om at spise
  • Ikke ser så godt
  • Har svært ved at lægge nakken tilbage for at drikke
  • Ligger meget i sengen
  • Har svært ved at suge, når du skal drikke

Hjælpemidlet kan støtte dig under måltidet, så du ikke har brug for hjælp fra andre. Har du brug for specialdesignet bestik, kan du læse mere i guiden Særligt bestik.

Stærke farver på service kan også have betydning, hvis du er svagtseende. Har du kognitive udfordringer, kan det også være til hjælp. Læs mere på siden Farvet service får appetitten til at stige.

I nogle tilfælde kan du få hjælpemidlerne bevilget af kommunen, i andre tilfælde må du selv anskaffe hjælpemidlerne. Hvis du er i tvivl om hvilke hjælpemidler, der passer bedst til dine behov, kan du rette henvendelse til en fagperson i din kommune for at få professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få bevilget hjælpemidlerne, kan de vejlede dig, så du støttes bedst muligt i valg og anvendelse af hjælpemidlet. En fagperson vil også kunne hjælpe dig med at vurdere, om træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau.

Hvilke tallerkener og krus findes der?Åben

Hvilke tallerkener og krus findes der?Luk

I det følgende forklares hvilke tallerkener og krus der findes, og hvornår og hvordan man kan bruge tallerkenkanter, specielle tallerkener samt specielle kopper og krus.

Tallerkenkanter

Løse tallerkenkanter er typisk forsynet med clips, så du med én hånd kan sætte tallerkenkanten på en almindelig tallerken. Kanten giver støtte til, at du med én hånd kan få maden op på gaflen eller skeen. Den kan også være en hjælp, hvis du ryster på hænderne og derfor kan have svært ved at holde maden på tallerkenen. Tallerkenkanter fås i flere forskellige størrelser og materialer, og de er lette at have med i tasken, når du er ude.

Tallerkener med kant

Der findes også tallerkener med en kant, som sidder fast. Kanten er med til at gøre det lettere at få maden op på en gaffel eller en ske, hvis du kun kan bruge den ene hånd eller ryster meget på hænderne. Nogle tallerkener har en kant, der buer lidt ind over tallerkenen, hvilket kan gøre det endnu lettere at få maden op på gaflen eller skeen. Andre har en skrå bund, der bevirker, at fx sovsen løber over i den ene side og dermed bliver lettere at få op.

Tallerkenerne kan være rumopdelt, og de fås både som dybe og flade tallerkener, enten i plastik eller porcelæn. En del af tallerkenerne er skridsikre, så de står godt fast på bordet.

Nogle tallerkener har en tydelig farvet kant. Dette kan hjælpe svagtseende personer til lettere at kunne se tallerkenen, og det kan også være en hjælp for personer med en kognitiv funktionsnedsættelse.

Tallerkener med termofunktion

Tallerkener med termofunktion har en bund, der kan fyldes med varmt vand, så maden på tallerkenen holdes varm i længere tid. Tallerkenen bliver ikke varm på ydersiden. Nogle tallerkener med termofunktion er rumopdelte, nogle har låg og nogle har en skridsikker bund.

Skåle til at spise af

Hvis du kun kan bruge én hånd, eller hvis du ryster på hænderne, kan du have glæde af en dyb skål. Skålen kan være med en ombukket kant, så maden lettere kan komme op på gaflen eller skeen, og den kan være med skridsikker bund. For svagtseende eller personer med en kognitiv funktionsnedsættelse kan det være en fordel, hvis kanten har en kraftig farve.

Smørebrætter

Det kan være svært at smøre brød, hvis du kun kan bruge den ene hånd eller ryster meget på hænderne. Her kan et smørebræt med kanter måske være en hjælp for dig. Det kan have to, tre eller fire kanter, som brødet kan lægges op af, når du smører det. Nogle smørebrætter har en kant som griber fat om bordpladen eller et større skærebræt, andre har en skridsikker belægning under bunden, der forhindrer dem i at glide på bordet. 

Krus med særlige former

Krus kan have særlige udformninger, så de er lettere at holde om end almindelige krus. Det kan være:

  • Koniske udformninger
  • Ru overflade
  • Timeglasform
  • Rillet overflade
  • Med en kant, så hånden ikke glider

Nogle krus skråner eller har en konisk form indvendigt, så du ikke behøver at tippe kruset så meget og kan nøjes med at bøje nakken lidt, når du skal drikke.

Flere krus er lavet af et gennemsigtigt materiale, så man lettere kan se, hvor meget væske, de indeholder. Nogle af dem har en skridsikker bund.

Krus med hank

Et krus med en stor hank eller med to hanke kan gøre det lettere at gribe fat i, hvis kræfterne i fingre og hænder er små. Hvis du ryster meget på hænderne, kan to hanke være at foretrække, og det kan være en hjælp også at forsyne kruset med et låg med drikketud.

Krus med termofunktion

Krus med termofunktion holder væsken varm eller kold i længere tid. Termofunktionen gør det muligt at holde om kruset med begge hænder uden at brænde sig eller få kolde hænder.

Krus med låg og sugerør

Mange krus kan forsynes med et låg, og krusene har ofte en tud, der kan gøre det lettere at drikke af dem. I nogle låg kan man bruge enten et almindeligt sugerør, et specielt bøjeligt sugerør eller et ventilsugerør, som sikrer, at væsken forbliver i sugerøret, hvilket kan gøre det lettere at suge væsken op.

Krus med næseudskæring og skrå bund 

Har du smerter, når du bøjer nakken tilbage, kan du have glæde at et krus med næseudskæring. Udskæringen i kruset skal vende væk fra dig. 

Spildfri krus

Nogle spildfri krus har et drikkelåg, man kan drikke af fra alle sider. Krusene fungerer således, at væsken ikke løber ud, hvis kruset vælter, da væsken først løber ud, når låget vippes via berøring med læben.
Der findes også spildfri krus med en ventil eller en tud, så væsken kun løber ud ved sug.

Krus ved synkebesvær

Hvis du har besvær med at synke, fx på grund af en skade i de muskler og nerver som styrer tygge- og synkefunktionen, kan et krus, hvor du kan drikke med foroverbøjet hoved, eller et krus hvor væskemængden doseres til en lille væskemængde, mindske risikoen for fejlsynkning.

Krus til sengeliggende

Ligger du meget i sengen, kan du vælge et krus til sengeliggende. Krusene er forsynet med et låg med en tud og evt. hul til sugerør og er ofte gennemsigtige, så man kan se væskemængden.

RengøringÅben

RengøringLuk

Det kan være forskelligt, hvordan dine spise- og drikkehjælpemidler skal rengøres alt afhængigt af, hvilket materiale de er lavet af. Nogle tåler både fryser, opvaskemaskine og mikrobølgeovn, mens andre kun kan vaskes op i hånden.

SikkerhedÅben

SikkerhedLuk

Læs brugsanvisningen, før du tager dit service i brug. Noget kan kræve tilvænning at bruge.

Nogle spise- og drikkehjælpemidler markedsføres af fabrikanten til personer med funktionsnedsættelser. Er det tilfældet, så skal produktet være forsynet med et CE-mærke, der godtgør, at produktet lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr.


» Fold alle afsnit ud /