Tallerkener og krus med særlig udformning

Sidst opdateret 08-06-2017

Kvinde og mand ved et måltidTallerkener og krus med særlig udformning kan være en hjælp, hvis det fx er svært for dig at få maden op fra tallerkenen, eller hvis du har besvær med at drikke af almindelige krus. Denne guide handler om, hvad du skal være opmærksom på ved valg og brug af disse hjælpemidler.

Til at hjælpe med at spise og drikke findes der tallerkener med specielle funktioner og såkaldte tallerkenkanter samt krus, glas og kopper med funktioner, der gør det lettere at drikke.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Der kan være mange grunde til, at du kan have brug for spise- og drikkehjælpemidler. Det kan være, at du:

 • Har få kræfter i fingre og hænder
 • Ryster på hænderne
 • Kun kan bruge den ene hånd
 • Er længe om at spise
 • Ikke ser så godt
 • Har svært ved at lægge nakken tilbage for at drikke
 • Ligger meget i sengen
 • Har svært ved at suge, når du skal drikke.

Hvad enten du har brug for en speciel tallerken eller et krus med særlige egenskaber, kan det rigtige valg medvirke til, at du bliver ved med at kunne spise og drikke uden andres hjælp.

Sammen med tallerken og krus har du måske også brug for noget specielt bestik – se guiden Bestik med særlig udformning.

Hvis du er i tvivl om, hvilke spise- og drikkehjælpemidler der passer bedst til dig, kan en fagperson i din kommune hjælpe med at foretage en kvalificeret vurdering. Selvom du ikke søger kommunen om at få hjælpemidlerne bevilget, kan de stadig vejlede dig i valg og brug af dem.

Hvilke tallerkener og krus findes der?Åben

Hvilke tallerkener og krus findes der?Luk

Det kan kræve en vis overvindelse at anskaffe sig hjælpemidler til brug, når man skal spise og drikke, fordi de ser anderledes ud, end det porcelæn resten af familien bruger. I dag findes der dog mange produkter, som til forveksling ligner dem, vi køber i almindelig handel.

I det følgende forklares, hvornår og hvordan man kan bruge tallerkenkanter, specielle tallerkener og specielle kopper og krus.

Tallerkenkant

Tallerkenkanter er typisk forsynet med clips, som du med én hånd kan sætte på en almindelig tallerken. Kanten giver støtte til, at du med én hånd kan få maden op på gaflen eller skeen. Den kan også være en hjælp, hvis du ryster så meget på hænderne, at du har svært ved at holde maden på tallerkenen. Tallerkenkanter fås i flere forskellige størrelser og materialer, og de er lette at have med i tasken, når du er ude.

Tallerkener med kant

Ønsker du en lidt mere permanent løsning, kan du anskaffe tallerkener med en kant. Kanten er med til at gøre det lettere at få maden op på en gaffel eller en ske, hvis du kun kan bruge den ene hånd eller ryster meget på hænderne. Nogle tallerkener har en kant, der buer lidt ind foroven, måske kun i den ene side, så det bliver endnu lettere at få maden med sig.

Andre har en skrå bund, der bevirker, at fx sovsen løber over i den ene side og dermed bliver lettere at få op. En del af tallerkenerne er skridsikre og står fast på bordet. Tallerkenerne kan være rumopdelt, og de fås både som dybe og flade tallerkener, enten i plastik eller porcelæn.

Nogle tallerkener har en tydelig, fx rød, kant. Dette hjælper svagtseende til lettere at kunne se tallerkenen. Stærke farver på tallerkenen kan muligvis også være en hjælp for mennesker med demens, så de bliver mere selvhjulpne, når de skal spise (se fx projektet "Farvet service til beboere med demens").

Tallerkener med termofunktion

Tallerkener med termofunktion har en bund, der kan fyldes med varmt vand. Spiser du langsomt, kan vandet være med til at holde maden varm længere, end det ellers ville være tilfældet. Selvom maden holdes varm, bliver tallerkenen ikke varm på ydersiden. Nogle tallerkener med termofunktion er rumopdelte, nogle har låg og nogle har en skridsikker bund.

Skåle til at spise af

Fungerer en tallerken med kant ikke, kan en mere rummelig skål måske fungere bedre – igen, hvis du kun kan bruge én hånd eller ryster meget på hænderne, så det er svært at holde maden på tallerkenen. Skålen kan være med en ombukket kant, så maden lettere kan fås op på gaffel eller ske, og den kan være med skridsikker bund. Også her kan det være en fordel, hvis der er en stærk farve på kanten, så svagtseende og demente personer lettere kan se, hvor skålen står på bordet.

Smørebrætter

Det kan være svært at smøre brød, hvis du kun kan bruge den ene hånd eller ryster meget på hænderne. Her kan et smørebræt med kanter måske være en hjælp for dig. Det kan have to, tre eller fire kanter, som brødet kan lægges op af, når du smører det. Nogle smørebrætter har også en nedadgående kant, så de kan ligge ud over en bordkant eller et større skærebræt, andre har en form for skridsikker belægning under bunden, der forhindrer dem i at glide på bordet. Smørebrætterne fås i både plast, rustfrit stål og træ.

Krus med særlige former

Krus kan have særlige udformninger med det ene formål at gøre det lettere at holde om end ved almindelige krus. Det kan være:

 • Koniske udformninger
 • Ru udformninger
 • Timeglasform
 • Med riller
 • Med en kant, så hånden ikke glider.

Flere krus har skrå bund, som gør, at det ikke skal hældes meget for at få væsken ud.

Mange krus er udformet i plastik, og nogle er klare, så man let kan se, hvor meget væske, de indeholder. Der findes også specielle krus i porcelæn. Nogle af dem har en skridsikker bund.

Krus med hank

Et krus med en stor hank eller med to hanke kan gøre det lettere at gribe fat i, hvis kræfterne i fingre og hænder er små. Hvis du ryster meget på hænderne, kan to hanke være at foretrække, og det kan være en hjælp også at forsyne kruset med et låg. Hankene kan også være forsynet med fingerriller.

Krus med termofunktion

Krus med termofunktion holder varme drikke varme, og kolde drikke kolde i længere tid. De gør det muligt for mennesker med få kræfter at holde om kruset med begge hænder uden at brænde sig eller få kolde hænder. Mange termokrus er koniske indeni, hvilket gør det lettere at drikke af kruset, da nakken ikke skal bøjes ret meget, når man drikker. Hvis kruset også er konisk udvendigt, er det lettere at holde på.

Krus med låg og sugerør

Mange krus kan forsynes med et låg, og krusene har ofte en tud, der gør det lettere at drikke af dem. Hvis det er muligt at skrue låget på, spilder man ikke så let. I nogle låg kan man bruge enten et almindeligt sugerør, et specielt bøjeligt sugerør eller et ventilsugerør, som sikrer, at væsken forbliver i sugerøret – det gør det lettere at suge væsken op.

Krus med næseudskæring og skrå bund 

En næseudskæring i kruset gør, at du ikke behøver at bøje hovedet ret langt bagover, når du drikker – udskæringen i kruset skal vende væk fra dig. De krus, der indvendigt spidser til, så væsken let løber ud eller har skrå bund, har samme funktion. De er lettere at drikke af og virker samtidig som termo.

Spildfri krus

Spildfri krus har et 360 graders drikkelåg, man kan drikke af fra alle sider. Væsken frigives ved berøring af låget med læben. Nogle børnekrus kan bruges af små børn med sutterefleks. En ventil gør, at væsken løber langsomt ud. Når ventilen tages ud, fungerer kruset som et almindeligt krus med tud.

Krus til sengeliggende

Ligger du meget i sengen, kan du vælge et krus til sengeliggende. Krusene er forsynet med et låg med en tud og evt. hul til sugerør og er ofte gennemsigtige, så man kan se væskemængden.

RengøringÅben

RengøringLuk

Det kan være forskelligt, hvordan dine spise- og drikkehjælpemidler skal rengøres alt afhængigt af, hvilket materiale de er udformet i. Nogle af hjælpemidlerne i porcelæn eller plastik tåler både fryser, opvaskemaskine og mikrobølgeovn, mens andre slags plastik kun tåler opvaskemaskine og andre igen, fx et smørebræt af træ, kun tåler opvask i hånden.

Teknisk sikkerhedÅben

Teknisk sikkerhedLuk

Nogle spise- og drikkehjælpemidler markedsføres af fabrikanten til personer med funktionsnedsættelser. Er det tilfældet, så skal produktet være forsynet med et CE-mærke, der godtgør, at produktet lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i det europæiske direktiv om medicinsk udstyr.


» Fold alle afsnit ud /