Småhjælpemidler til personlig pleje

Sidst opdateret 22-09-2017

Illustration til Småhjælpemidler til personlig plejeDu kan have brug for småhjælpemidler til personlig pleje, hvis det fx kniber med kræfterne og bevægeligheden i hænder, arme, skuldre eller ryg. Guiden giver dig et overblik over, hvilke typer småhjælpemidler til personlig pleje, der findes, og hjælper dig til at vælge de hjælpemidler, der passer bedst til dit behov.

Der findes følgende småhjælpemidler, du kan bruge til din personlige pleje af hud, hår og negle:

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Hvis du ikke kan bruge de almindelige produkter, findes der en række småhjælpemidler, som du måske kan bruge i din daglige, personlige pleje. Det kan være, hvis du:

  • har nedsat bevægelighed eller svage muskler i arme, hænder, skuldre eller ryg
  • kun kan bruge den ene hånd og evt. kun den ene arm
  • har smerter

Hvis du har en eller flere af ovennævnte funktionsnedsættelser eller symptomer, kan det medføre, at du har svært ved at:

  • påføre creme nogle steder på kroppen
  • rede hår
  • vaske dig på ryggen
  • nå ned og vaske underben og fødder
  • rengøre hænder
  • ordne negle på hænder og fødder

Nogle småhjælpemidler til personlig pleje kan bevilges af kommunen gennem Serviceloven, andre må du selv anskaffe. Selv om du ikke ansøger om småhjælpemidlerne, kan du alligevel få råd og vejledning af en fagperson i din kommune om, hvad der vil kunne afhjælpe netop dine funktionsnedsættelser.

Kommunen kan også være med til at vurdere, om du kan have gavn af træning, der kan betyde, at du kan undvære nogle af hjælpemidlerne.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Her finder du en gennemgang af de småhjælpemidler, der findes, hvornår du har brug for dem samt en beskrivelse af, hvad de kan:

Cremepåførere

Har du smerter, få kræfter eller nedsat bevægelighed i hænder, arme og skuldre og har svært ved fx at smøre dig på ryggen, kan du have brug for en cremepåfører. Den har et langt skaft med en beholder i den ene ende. Creme påfyldes beholderen, og et låg skrues på. På modsatte side har beholderen et antal kugler, som kan dreje rundt og fungerer efter samme princip som en almindelig roll-on deodorant.  Ved hjælp af cremepåføreren kan du smøre dig med creme der, hvor du har svært ved at nå, fx nederst på benene og på ryggen.

Kamme og hårbørster

Har du få kræfter og nedsat bevægelighed i hænder, arme og skuldre, kan du have brug for en kam eller børste med særlig udformning. Vælg en med forstørret greb, hvis kræfterne i hænderne er små. Vælg en med forlænget skaft og evt. let buet greb for at minimere den bevægelse i arm og skulder, der skal til for at nå op til håret på hovedet.

Badebørster

Hvis du har smerter, nedsat bevægelighed eller svage muskler i arme, hænder eller skuldre, kan en badebørste forlænge rækkevidden ved den daglige kropspleje. Badebørsten er forsynet med et kortere eller længere, ofte U-formet, skaft og et godt greb, som gør det lettere at vaske sig der, hvor man ellers ikke kan nå, fx på ryggen. Skaftet er ofte udformet i plastik, hvilket gør badebørsten lettere, end hvis det er af træ.

Badesvampe med skaft

Foretrækker du at vaske dig med en svamp, kan du vælge en svamp med skaft i stedet for en badebørste. Svampene findes med lange, evt. buede skafter eller med et skaft, der er bøjeligt, så du kan bøje det i den vinkel, der passer dig. En svamp på skaft har samme funktion som badebørsten, der er beskrevet ovenfor, og kan kompensere for de samme skavanker.

Tåvaskere og fodbørster

Har du svært ved at bøje dig fremover for at vaske ben og fødder eller for at vaske dig imellem tæerne, kan en tåvasker eller en fodbørste måske hjælpe dig.Fodbørste Tåvaskere består af et langt skaft, hvorpå der er monteret en børste til at bruge, når du skal vaske dine ben, og en lille tå-svamp, der kan bruges til både at vaske og tørre mellem tæerne. Du kan også bruge en fodbørste, når du skal rengøre dine fødder. De fleste fodbørster er udformet som en sandal med sugekopper under. Den bruges til at vaske, massere og stimulere fødderne, uden at det er nødvendigt at bukke sig ned.

Neglebørster

Har du svært ved at holde fast på en neglebørste, fordi du kun kan bruge den ene hånd eller kun har få kræfter i hænderne og fingrene, kan en neglebørste med to sugekopper være en hjælp for dig, når du skal rengøre hænder og negle. Den kan sættes fast på en glat overflade, fx ved vasken eller i badet, så den altid er tilgængelig. Når neglebørsten sidder fast, skal du ikke bruge kræfter på at holde den.

Neglefile

Har du problemer med at holde på en fil, når du skal file negle på hænderne, på grund af svage muskler i hænder og fingre, eller fordi du kun kan bruge den ene hånd, kan en neglefil med særlig udformning måske hjælpe dig. En neglefil på sugekopper kan sættes fast på en glat overflade, så du ikke skal bruge kræfter på at holde den. Det kan også være, du kan bruge en almindelig neglefil, hvis den har et fortykket greb. En buet neglefil er speciel udformet til blinde, da filen er lagt ned i en styrerille, så man ikke ”filer forkert”.

Negleklippere

Er det svært at klippe negle på hænderne, fordi kræfterne er små, findes der negleklippere, som er monteret på en plade og kan stå fast på et bord. De er udstyret med en forlænget arm, som betyder, at du skal bruge færre kræfter. Der findes også en negleklipper, som kan betjenes med den samme hånd, som neglene skal klippes på, hvis du fx kun har en hånd.

Neglesakse

Har du svært ved at nå ned til fødderne for at klippe dine tånegle, og er kræfterne i hænderne begrænsede, så gå på jagt efter en neglesaks med særlig udformning, som kan kompensere dig. Det kan være en saks, som har et forstørret greb, er længere end andre sakse, og som har en let vinklet spids – tilsammen gør det, at du ikke skal vride håndleddet og underarmen så meget som med en traditionel neglesaks, og at du lettere kan nå ned til fødderne. Nogle neglesakse ligner en tang, er selvåbnende og kan indstilles, så åbningen bliver større eller mindre.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Det kan være forskelligt, hvordan småhjælpemidler til personlig pleje skal rengøres alt afhængigt af, hvilket materiale de er udformet i. Læs den medfølgende brugsanvisning for at sætte dig ind i, præcist hvordan dit produkt skal rengøres og vedligeholdes.

Teknisk sikkerhedÅben

Teknisk sikkerhedLuk

Nogle småhjælpemidler til personlig pleje markedsføres af fabrikanten til personer med funktionsnedsættelser. Er det tilfældet, så skal produktet være forsynet med et CE-mærke, der godtgør, at produktet lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i det europæiske direktiv om medicinsk udstyr. 


» Fold alle afsnit ud /