Småhjælpemidler til personlig pleje

Sidst opdateret 19-05-2021

Illustration til Småhjælpemidler til personlig plejeSmåhjælpemidler til personlig pleje kan være en hjælp for dig, hvis det fx kniber med kræfterne og bevægeligheden i hænder, arme, skuldre eller ryg. Denne guide giver dig en række ideer til valg og brug af disse hjælpemidler.

I guiden præsenteres cremepåførere, hjælpemidler til hårpleje, badebørster og svampe med skaft, neglebørster, neglefile og neglesakse samt tåvaskere og fodbørster.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Hvis du ikke kan bruge de almindelige produkter, findes der en række småhjælpemidler, som du måske kan bruge i din daglige, personlige pleje. Det kan være, hvis du:

  • har nedsat bevægelighed eller svage muskler i arme, hænder, skuldre eller ryg
  • kun kan bruge den ene hånd og evt. kun den ene arm
  • har smerter i hænder, arme, skuldre eller ryg

Hjælpemidlerne kan støtte dig under din personlige pleje, fx når du skal påføre creme på kroppen, rede dit går, vaske dig, rengøre hænder og ordne negle. 

I nogle tilfælde kan du få småhjælpemidlerne bevilget af kommunen, i andre tilfælde må du selv anskaffe hjælpemidlerne. Hvis du er i tvivl om hvilke hjælpemidler, der passer bedst til dine behov, kan du rette henvendelse til en fagperson i din kommune for at få professionel vejledning. Selvom du ikke søger kommunen om at få bevilget hjælpemidlerne, kan de vejlede dig, så du støttes bedst muligt i valg og anvendelse af hjælpemidlet. En fagperson vil også kunne hjælpe dig med at vurdere, om træning kan bidrage til at bedre dit funktionsniveau.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

I det følgende vil du blive introduceret til småhjælpemidler til personlig pleje, hvornår du kan have gavn af dem samt en beskrivelse af, hvad de kan.

Cremepåførere

En cremepåfører kan være praktisk, hvis du har smerter, få kræfter eller nedsat bevægelighed, som besværliggør påføring af creme. En cremepåfører har et langt skaft med en beholder og et påføringshoved. Påføringshovedet har kugler, som kan dreje rundt lige som en roll-on deodorant. Cremepåføreren hjælper dig med at smøre creme de steder, hvor du har svært ved at nå.

Kamme og hårbørster

Du kan have gavn af en kam eller børste med særlig udformning, hvis du har få kræfter eller nedsat bevægelighed. De findes med forskellige greb og i forskellige længder og udformninger, som kan gøre det lettere at gribe om dem og rede håret uden store bevægelser i skulder og arm.

Badebørster og badesvampe

En badebørste kan hjælpe dig med at vaske dig de steder, hvor det kan være svært at nå fx på ryggen. Badebørster fås i forskellige længder og skaftet kan være buet eller U-formet.

Foretrækker du at vaske dig med en svamp, kan du vælge en svamp med skaft. Svampene findes med lange, evt. buede skafter eller med et skaft, der er bøjeligt, så du kan bøje det i den vinkel, der passer dig.

Tåvaskere og fodbørster

Har du svært ved at bøje dig fremover for at vaske ben og fødder eller for at vaske dig imellem tæerne, kan en tåvasker eller en fodbørste måske hjælpe dig.Fodbørste Tåvaskere består af et langt skaft, hvorpå der er monteret en svamp og eventuelt en børste. En fodbørste er en vaskebørste som placeres på gulvet med børstehårene opad og med sugekopper på undersiden. Den bruges til at vaske, massere og stimulere fødderne, uden at du skal bukke dig fremover.

Neglebørster

Har du svært ved at holde fast på en neglebørste, fordi du kun kan bruge den ene hånd eller kun har få kræfter i hænderne og fingrene, kan en neglebørste med to sugekopper være en hjælp for dig, når du skal rengøre hænder og negle. Den kan sættes fast på en glat overflade, fx ved vasken eller i badet, så den altid er tilgængelig. Når neglebørsten sidder fast, skal du ikke bruge kræfter på at holde den.

Neglefile

Har du problemer med at holde på en fil, når du skal file negle på hænderne, på grund af svage muskler i hænder og fingre, eller fordi du kun kan bruge den ene hånd, kan en neglefil med særlig udformning måske hjælpe dig. En neglefil på sugekopper kan sættes fast på en glat overflade, så du ikke skal bruge kræfter på at holde den. Det kan også være, du kan bruge en almindelig neglefil, hvis den har et fortykket greb. En buet neglefil er speciel udformet til blinde, da filen er lagt ned i en styrerille, så man ikke ”filer forkert”.

Negleklippere til fingernegle

Er det svært at klippe negle på hænderne, fordi kræfterne er små, findes der negleklippere, som er monteret på en plade og kan stå fast på et bord. De er udstyret med en forlænget arm, som betyder, at du skal bruge færre kræfter. Der findes også en negleklipper, som kan betjenes med den samme hånd, som neglene skal klippes på, hvis du fx kun har en hånd.

Neglesakse til tånegle

Du kan have gavn af en neglesaks med særlig udformning, hvis du har svært ved at nå ned til fødderne for at klippe dine tånegle. Det kan fx være en saks, som har et forstørret greb, er længere end andre sakse, og som har en let vinklet spids. Nogle neglesakse ligner en tang, er selvåbnende og kan indstilles, så åbningen bliver større eller mindre.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Det kan være forskelligt, hvordan småhjælpemidler til personlig pleje skal rengøres alt afhængigt af, hvilket materiale de er udformet i. Læs den medfølgende brugsanvisning for at sætte dig ind i, præcist hvordan dit produkt skal rengøres og vedligeholdes.

Teknisk sikkerhedÅben

Teknisk sikkerhedLuk

Læs brugsanvisningen før du tager dit hjælpemiddel i brug.

Nogle småhjælpemidler til personlig pleje markedsføres af fabrikanten til personer med funktionsnedsættelser. Er det tilfældet, så skal produktet være forsynet med et CE-mærke, der godtgør, at produktet lever op til de væsentlige krav for bl.a. sikkerhed, der stilles i direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr. 


» Fold alle afsnit ud /