Håndleds-, tommel- og fingerortoser

Sidst opdateret 07-12-2018

Kvinde med håndledsortose scanner papkasserDenne guide giver dig et overblik over forskellige typer af håndleds-, tommel- og fingerortoser. Guiden hjælper dig med at skelne mellem de forskellige produkters funktioner og virkninger.

Ortoserne kan inddeles i:

  • Håndleds- og tommelortoser, som støtter enten håndleddet eller tommelens rodled eller begge dele. Ortoserne fås både med og uden stivere og støtter derfor også i forskellig grad.
  • Fingerortoser, som enten støtter eller strækker fingrene.

Mange ortoser er fabriksfremstillede og kan købes i almindelig handel, men ved særlige problemstillinger bør du få fx en bandagist til at vurdere, hvilken ortose der er bedst for dig og evt. specialfremstille en til dig.

Håndleds- og tommelortoserÅben

Håndleds- og tommelortoserLuk

Der kan være mange årsager til, at du kan have brug for en håndleds- eller tommelortose, til at gøre hverdagens aktiviteter lettere at gennemføre:

  • Dit håndled er svækket eller smertende efter en operation eller en skade (fx forstuvning)
  • Du lider af slidgigt eller en anden form for gigt
  • Du har hypermobile led og har brug for at støtte dem
  • Du udfører aktiviteter eller opgaver, som overbelaster håndleddet eller tommelleddet.

Der findes 3 typer håndleds- og tommelortoser: Håndledsortoser, som blot støtter håndleddet, tommelortoser, som blot støtter tommelen og de kombinerede tommel- og håndledsortoser, som støtter begge steder.

Det kan være svært umiddelbart at se på en ortose, om den støtter et led eller blot går rundt om leddet for at holde ortosen på plads. Desuden er der forskel på, om ortoserne er bløde, så du har mulighed for stadig at bevæge leddet, eller om de er stive, og fikserer leddet, så du ikke kan bevæge det. Derfor skal du læse omhyggeligt eller forhøre dig om ortosens virkeområde og egenskaber, før du køber den.

Håndledsortoser

Hvis problemstillingen kun omfatter selve håndleddet, skal du vælge en ortose, som kun støtter håndleddet. Håndledsortoserne fås både med og uden stivere. Håndledsortoser uden stivere tillader en vis bevægelse i håndleddet. Set i forhold til ortoser med stivere er de til ”den lille støtte”.

De stive håndledsortoser, dvs. de som har metal- eller plastikstivere indlejret, er beregnet til at holde håndleddet fast i en bestemt stilling. Denne type bruges primært i tilfælde, hvor der er behov for en mere fikserende støtte, eller når der er behov for smertelindring og ro, fx umiddelbart efter en skade, ved et meget ustabilt håndled, ved alvorlige gigtlidelser og lignende.

Med en håndledsortose med stivere vil bevægemulighederne i leddet være begrænsede. Du skal derfor kun vælge en ortose med stivere, hvis det er vigtigt, at du ikke bevæger leddet. Ellers vil du kunne hæmme nogle af de bevægelser og aktiviteter, som du ønsker at udføre.

Tommelortoser

Hvis din problemstilling kun omfatter tommelens rodled, skal du vælge en ortose, som kun støtter dette led. De fleste ortoser, som kun har virkning på tommelens rodled, er uden stivere, men der findes dog også nogle med stivere eller med et forstærkende/afstivende lag af stofmaterialet. Som ved håndledsortoserne gælder det også her, at de bløde ortoser især er til aflastning, mens de med stivere bruges, når der er behov for en mere fikserende støtte.

Kombinerede tommel- og håndledsortoser

Hvis du har problemer både med håndleddet og tommelfingerens rodled, skal du vælge en mere omfattende ortose, som støtter hele området. Også her er der mulighed for at vælge mellem bløde og stive ortoser.

FingerortoserÅben

FingerortoserLuk

I Hjælpemiddelbasen kan du forskellige typer fingerortoser, som har forskellige formål:

  • De som støtter svage fingre.
  • De som strækker kontrakte fingre.

Nogle fingerortoser er udformet som skinner eller 8-talsformede fingerringe, silverrings, og omfatter én finger ad gangen. Disse bruges til at støtte svage fingre (fx ved gigtlidelser), for at forhindre at hypermobile led kommer i yderstilling (fx ved Ehlers-Danlos Syndrom) eller for at modvirke kontrakturer.To ældre mænd på en bænk

Andre fingerortoser er udformet som en handske med stivere på oversiden af fingrene eller som en hvileskinne, der strækker fingrene fra undersiden. Disse fingerortoser modvirker kontrakturer, fx ved spasticitet.

Ved fremskredne kontrakturer i fingrene, hvor det kan være svært at holde indersiden af hånden ren og tør, kan man benytte en ortose bestående af et lille stykke formskum eller lignende, som placeres mellem fingrene og håndfladen, og som kan modvirke, at fingrene krummer sig sammen, og at neglene generer i håndfladen.

 

LukkemetodeÅben

LukkemetodeLuk

De mest brugte lukkemetoder er spænder, velcro eller en kombination af snøre og velcro. Med velcro og/eller snøre er der bedst mulighed for at justere, hvor fast ortosen sidder, og dermed hvor meget den støtter. Hvis du har nedsat funktion i fingrene, vil du sikkert finde velcroen lettest at håndtere. Til gengæld vil du med et spændelukke have større sikkerhed for, at du hver gang spænder ortosen lige meget.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Kropsbårne hjælpemidler som ortoser optager kroppens afsondringer af sved, og det er derfor vigtigt at holde dem rene for bl.a. at undgå lugtgener. Det er vigtigt at følge producentens eller forhandlerens vaskeanvisning, da nogle af de anvendte materialer kan være sarte og ikke tåler maskinvask.

Sikkerhed ved brugÅben

Sikkerhed ved brugLuk

Som udgangspunkt skal du sikre dig, at du har den rigtige ortose til formålet og benytter ortosen korrekt. Hvis du er i tvivl, skal du få professionel hjælp.

Ved vedvarende gener anbefales det, at du bliver vurderet af en læge, en terapeut eller en bandagist for at være sikker på, om en ortose er den bedste måde at hjælpe dig på, eller om du har brug for en anden form for behandling.

Flere af de fabriksfremstillede ortoser, som købes i håndkøb, fås i flere størrelser. Hvis du vælger en for stor eller for lille ortose, vil det påvirke komforten eller i værste tilfælde være skadeligt og fx give sår.
Det er vigtigt løbende at være opmærksom på, om ortosen stadig passer eller om den skal justeres eller udskiftes.
Afhængig af din årsag til at bruge en ortose kan dine gener ændre sig over tid, og hvis du ikke er opmærksom på det, kan du komme til at bruge ortosen enten forkert eller unødigt. Hvis det fx drejer sig om en skade, er det vigtigt, at du ophører med at bruge ortosen, når skadestedet igen er stabilt, så du kan begynde at bruge hånden/fingrene naturligt.
Det er også vigtigt at få instruktion i, hvor meget og i hvilke situationer ortosen skal bruges. En ortose skal sjældent benyttes alle døgnets timer og i nogle tilfælde anbefales det helt at holde pause i brugen.

Når du anskaffer dig en ortose, skal du være opmærksom på, om den er CE-mærket. Ortoser, som er beregnet til at kompensere for en nedsat funktionsevne, skal være CE-mærket i henhold til direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr. CE-mærket ser ens ud for de forskellige direktivområder, så det skal fremgå af brugsanvisningen, at ortosen er CE-mærket netop i forhold til direktivet eller forordningen for medicinsk udstyr. Ortoserne skal bl.a. leve op til en række krav i forhold til styrke og materialer, og fabrikanten skal kunne dokumentere, at de tjener det formål, de markedsføres til. Disse krav fremgår bl.a. af standarderne:

 


» Fold alle afsnit ud /