Hjælpemidler til seksuelle aktiviteter

Sidst opdateret 12-09-2022

Par uden tøj siddende på sengHvis du oplever begrænsninger i forbindelse med seksuelle aktiviteter, kan du i denne guide få mere viden om forskellige hjælpemidler, der kan understøtte dit seksualliv.

Der kan være forskellige årsager til, at du har brug for et hjælpemiddel til seksuelle aktiviteter. Det kan fx være rejsningsproblemer, nedsat funktion eller dysfunktion i bækkenbundsmuskulaturen, kognitive udfordringer eller manglende bevægelighed eller kraft i en eller flere dele af kroppen.

For mange mennesker er et velfungerende seksualliv med til at give livskvalitet. Nogle kan dog have behov for ekstra støtte, for at kunne indgå i seksuelle aktiviteter alene eller med andre, herunder have behov for at anvende hjælpemidler.

Mange hjælpemidler til seksuelle aktiviteter forhandles i almindelig handel. I Hjælpemiddelbasen findes nogle af de produkttyper, der omtales i denne guide, under hjælpemidler til seksuelle aktiviteter og hjælpemidler til træning af bækkenbund.

Eksempler på hjælpemidler til seksuelle aktiviteterÅben

Eksempler på hjælpemidler til seksuelle aktiviteterLuk

Der findes mange forskellige typer hjælpemidler til seksuelle aktiviteter. De følgende eksempler begrænser sig til produkttyper, som findes i Hjælpemiddelbasen.

Atrapper

En attrap er en genstand, der efterligner noget virkeligt. I forhold til seksuelle aktiviteter kan dette fx være en kunstig vagina, en kunstig penis eller en sexdukke. Hvis du har svært ved at onanere eller være intim med et andet menneske fx på grund af nedsat følesans, psykiske eller fysiske udfordringer, kan attrapper måske være en hjælp for dig.

Der findes mange forskellige attrapper, og du har derfor mulighed for, at finde attrapper ud fra dine præferencer. Der findes fx sexdukker, som kun består af torso, der gør det lettere at håndtere dukken, eller sexdukker med hel krop, hvis du foretrækker dette.

Vibrationsapparater

Vibrationsapparater dækker over en bred vifte af hjælpemidler til seksuel aktivitet alene eller sammen med andre. Nogle vibrationsapparater kan give kraftigere stimulation end almindelig stimulation, hvilket fx kan være relevant, hvis du har nedsat følesans.

Der findes vibrationsapparater, som kan betjenes via en app eller en fjernbetjening, så du ikke nødvendigvis skal holde vibratoren. Du kan ligeledes anvende særlige holdere, der holder dit vibrationsapparat i den rette position for dig.

Erektionshjælpemidler

Hvis du har problemer med rejsning, findes der forskellige erektionshjælpemidler, fx penispumper og penisringe. En penispumpe fungerer som en vakuumpumpe, der anvendes til at gøre penis stiv før samleje. Penisringen skal placeres omkring penisroden efter rejsning og blive siddende under samlejet. På den måde bliver tilbagestrømningen af blod fra penis hæmmet, og rejsningen kan holdes under hele samlejet. Penispumpen og penisringen kan derfor med fordel anvendes i kombination: Først anvendes penispumpen til at få erektion, og derefter påsættes penisringen for at beholde erektionen.

Der kan både være fysiske og psykiske årsager til problemer med at få rejsning. Fysiske årsager kan fx være følger af kirurgisk behandling eller bivirkninger af medicinsk behandling. Psykiske årsager kan fx være belastningsrelaterede tilstande eller depression.

Hvis du ikke kender årsagen til rejsningsproblemet, eller ønsker at afsøge mulighederne for medicinsk behandling, kan din læge hjælpe dig med udredning og behandling.

Produkter til seksuel rehabilitering

Hvis du oplever andre typer udfordringer ved seksuelle aktiviteter, findes der hjælpemidler til seksuel rehabilitering. Der findes fx bevægelige stole, så du med mindre fysisk indsats kan skabe en glidende samlejebevægelse i underkroppen. Der findes ligeledes forskellige former for lejringspuder, der kan støtte dig i, at kunne indtage en ønsket position.

Hvis du har fået strålebehandling i underlivet af livmoderhals eller livmoder, kan der være risiko for, at dine slimhinder i skeden påvirket på forskellig vis. For at bevare muligheden for at kunne gennemføre et samleje, og kunne få foretaget underlivsundersøgelser, kan det fx være nødvendigt at anvende en dilator.

BækkenbundstræningÅben

BækkenbundstræningLuk

Træning af bækkenbunden kan være gavnlig for både mænd og kvinder. Hvis du som kvinde oplever, at du har problemer med at få orgasme, eller du som mand oplever rejsningsproblemer, kan bækkenbundstræning gøre en forskel.

Bækkenbundsøvelser kan styrke musklerne i bækkenet og øge blodgennemstrømningen – og derved evnen til rejsning eller til at få orgasme. På Hjælpemiddelbasen kan du finde hjælpemidler til træning af bækkenbund.

På sundhed.dk kan du læse mere om bækkenbundstræning for kvinder, mens du kan læse mere om bækkenbundsøvelser for mænd på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Rengøring og vedligeholdelseÅben

Rengøring og vedligeholdelseLuk

Følg altid leverandørens anvisninger med hensyn til rengøring og vedligeholdelse af dit hjælpemiddel. Det er vigtigt, at du forholder dig til hygiejnemæssige retningslinjer med hensyn til risikoen for infektioner og smitsomme kønssygdomme ved anvendelse af hjælpemidler til seksuel aktivitet.

Sikkerhed ved brugÅben

Sikkerhed ved brugLuk

Hvis en fabrikant af et hjælpemiddel til seksuel aktivitet har markedsført produktet som værende beregnet til at lindre eller kompensere for et handicap eller funktionsnedsættelse, så skal det være CE-mærket som medicinsk udstyr. Hjælpemidlet skal så leve op til en række krav fx i forhold til styrke, materialer og el-sikkerhed, hvis der indgår elektriske komponenter i produktet.

Disse krav fremgår bl.a. af standarden:

Mange af de produkter, der er omtalt i denne guide markedsføres ikke som medicinsk udstyr, men fx som sexlegetøj. Der er udarbejdet følgende internationale standard for sexlegetøj:

Vil du vide mere? Åben

Vil du vide mere? Luk

Hvis du vil læse mere om seksualitet og funktionsnedsættelser, kan du bl.a. finde informationsmaterialer hos paraplyorganisationen for unge med handicap: Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH).

Hvis du vil læse mere om professionel støtte i forhold til seksualitet og voksne med funktionsnedsættelse, har Social- og Boligstyrelsen udarbejdet håndbogen:


» Fold alle afsnit ud /