Hjælpemidler til afmærkning

Sidst opdateret 28-02-2019

Kvinde laver mad - anvender afmærkning af varerGuiden omhandler muligheder for afmærkning, primært for personer med synshandicap. Guiden informerer både om færdigproducerede afmærkninger og værktøjer, men også om materialer, så du kan lave dine egne afmærkninger.

Har du svært ved at kende forskel på dåserne i køkkenskabet? Bliver du i tvivl, når du skal finde det rette rengøringsmiddel? Er du træt af ikke at kunne finde den rigtige CD eller DVD i samlingen? Der er hjælp at hente i de rette afmærkninger. I denne guide gennemgås både visuelle afmærkningsmuligheder, auditive afmærkningssystemer og taktile afmærkninger med eller uden brug af punktskrift.

I Hjælpemiddelbasen finder du hjælpemidler til afmærkninger under materialer og redskaber til afmærkning.

Relevant for dig?Åben

Relevant for dig?Luk

Er du blind, svagsynet eller på anden måde udfordret i forhold til tydeligt at kende forskel på dine ejendele eller læse på betjeningsenheder til forskellige apparater, kan den rette afmærkning gøre din hverdag væsentlig nemmere.
Apparater med berøringsfølsomme skærme og knapper via fingertouch vinder frem. Det kan give udfordringer, da knapperne ikke kan mærkes.
Afmærkning fungerer på den måde, at de enkelte genstande påføres et mærke, som på den ene eller anden måde kan identificere genstanden fra andre, der ligner, eller fremhæve knapper eller anden betjening. Der findes mange forskellige typer af afmærkning, som passer til forskellige behov.

Det er en god ide, via dit lokale kommunikationscenter, at få en kvalificeret vurdering af, hvilke afmærkningsløsninger der vil fungere godt for dig. Her vil du også kunne få vejledning om, hvorvidt det vil være relevant, at få undervisning i fx punktskrift. Det er også en mulighed at få assistance fra det lokale kommunikationscenter til, at foretage konkret afmærkning i hjemmet sammen med dig.

Hvad findes der?Åben

Hvad findes der?Luk

Det rette valg af afmærkning afhænger både af, hvilken udfordring du har, og af hvad det er, du har brug for at få afmærket. Har du nedsat syn, kan afmærkning med stærke farver, gode kontraster eller labels, være en god løsning. Har du ingen eller en meget lille synsrest kan følbare (taktile) afmærkninger eller afmærkninger med lyd være gode løsninger. Om afmærkning med punktskrift er en god løsning for dig, afhænger af, om du kan læse punktskrift, eller om du har mod på at lære det.

Bånd i stærke farver med følbart mønster

Afmærkningsbånd er gummibånd med farve og taktilt mønster, som du kan bruge rundt om fx konservesdåser, opbevaringsglas eller mindre bøtter. De fås som regel i pakker med forskellige farver og tilsvarende forskellig tekstur, fx knopper, trekanter eller firkanter. Gummibåndet krænges ned over den genstand, som du vil have afmærket, så fx konservesdåser med hakket tomat markeres med et slags bånd, dåser med asparges med et andet bånd og dåser med kokosmælk med et tredje bånd. Båndene tages af, når genstanden, du har brugt, skal smides ud. Herefter har du mulighed for, at genbruge afmærkningsbåndene på andre tilsvarende genstande igen og igen. Metoden er praktisk til ting, der er ens, som du har behov for at udskifte ofte, og hvor der er en overskuelig mængde af variationer. Der er også mulighed for at have flere bånd af samme slags, så alle dåserne med det samme indhold hurtigt kan afmærkes ens.
De stærke farver og det følbare mønster gør, at løsningen både er anvendelig for dig, der er svagsynet, men som kan skelne mellem stærke farver, og for dig, der er stærkt svagsynet eller blind, og som har brug for taktilt, at kunne mærke forskel.

Afmærkningsdupper med og uden farve

Der fås små afmærkningsdupper, som kan klistres på jævne overflader. De føles som en lille knop, når de er monteret. De kan bruges til at markere berøringssteder, fx på en keramisk kogeplade uden følbare knapper. En anden mulighed er at markere kanten af et berøringsfølsomt display ud for, hvor de hyppigst brugte knapper er, fx på en vaskemaskine, hvor knapperne til de mest anvendte programmer markeres. Hvordan dupperne skal placeres for at give den bedste afmærkning, kan godt kræve et par forsøg. Det er selvfølgeligt også afhængigt af, hvordan knapperne sidder og virker på det, du skal have afmærket. Afmærkningsdupperne er også gode til afmærkning af fx tastaturer og andre apparater. Hvis du kan se farver, kan du bruge dupper i forskellige farver. Dupperne kan ikke genanvendes, så du kan overveje at anvende andre løsninger til objekter, som ofte skiftes ud.

Afmærkningspasta

Afmærkningspasta er afmærkning med særlig ”lim”. Afmærkningspasta kan anvendes til, at lave en fleksibel afmærkning. Pastaen ”tegnes” på en genstand, som med en tusch, hvorefter du skal lade den tørre. Når den har sat sig, kan den mærkes som en ophøjet flade. Den kan fx bruges til at tegne symboler op på forskellige produkter eller til at tegne rundt om ellers ikke følbare knapper. Vær opmærksom på, at det tager tid for pastaen at tørre, og at det kræver øvelse, at få det til at se pænt ud.

Afmærkning med punktskrift

Hvis du er blind eller kun har en meget lille synsrest, er punktskrift et følbart alternativ til almindelig trykt tekst. Læser du ikke allerede punktskrift, er det en overvejelse, om det er noget du vil have gavn af at lære. Der er forskellige muligheder for at afmærke med punktskrift. Du kan fx bruge en punktskriftmaskine, som er en skrivemaskine, der kan skrive punktskrift. I maskinen kan du indføre forskellige labels eller papir med klister på bagsiden, som du derefter kan skrive på, og påklistre den ønskede genstand eller overflade. Der er også mulighed for at koble en tapeholder (Huseby-ramme) på din punktskriftmaskine (dog kun perkinsmaskinen). Med en sådan tapeholder bliver det muligt, at fremstille Dymotapestrimler med punktskrift.
En anden måde at skrive punktskrift på mærkater (Dymostrimler) er med en dymotang. En dymotang er et håndholdt apparat, som kan præge punktskrift på en dymostrimmel. Du vælger bogstav ved at dreje på et hjul, hvor bogstaverne vises både på almindelig skrift og på punktskrift, så både blinde og seende vil kunne bruge den. Dymostrimler er især anvendelige til afmærkning af fx CD’er og krydderiglas.

En udfordring ved at afmærke med punktskrift er, at punktskrift fylder mere end trykt tekst, og det kan derfor være svært at få plads til den tekst, du ønsker, på det, du vil afmærke. Du kan dog få plads til mere tekst ved at anvende forkortelsessystem.

Derudover skal du være opmærksom på at bruge materialer, som er beregnet til punktskrift, fx punktskriftpapir eller -plast, da fx punktskrift på for tyndt papir hurtigt vil slides og blive ulæseligt.

Label med lyd

Hvis du har meget information, som du gerne vil afmærke, fx playlisten bag på en CD, omtalen af en film bagpå en DVD, eller hvis du hverken har mulighed for at læse stor skrift eller punktskrift, er labels med lydmærkning en god løsning. De små labels fungerer sammen med en afmærkningspen, som også er den, du bruger til at aflæse mærkerne. Systemet fungerer sådan, at du sætter en label på fx en cd. Så tænder du din lydpen, og holder spidsen hen til den blanke label. Din lydpen vil nu afspille det indhold, der er på mærket, eller sige, at mærket er tomt. Er det et tomt mærke du har sat på, kan du, ved at holde en knap på lydafmærkningspennen inde, aktivere optagefunktionen. Nu kan du indtale den information, som du ønsker, og du vil herefter kunne aflæse den med pennen.

Sokkelåse

Det kan være en udfordring at parre strømper efter vask, hvis de er i forskellige farver eller mønstre. Sokkelåse er en gummi- eller plastikring med et takket hul i midten, som kan krænges ud over to strømper og holde dem sammen under vask og tørring. Hvis du samler strømperne med en sokkelås, så snart du tager dem af og lægger dem til vask, vil du altså kunne holde styr på, hvilke strømper der passer sammen. Vær opmærksom på, at sokkelåsene ikke tåler at komme i tørretumbleren.

Andre mulighederÅben

Andre mulighederLuk

Hvis du ikke ønsker at afmærke dine ejendele, er det en mulighed i stedet at benytte din smartphones mulighed for forskellige apps, der fx kan lave billedgenkendelse, oplæsning af mindre tekststykker, stregkodeaflæsning (QR-koder) eller formidle videokontakt med en seende person.

SikkerhedÅben

SikkerhedLuk

De små markeringsdupper, som er beskrevet ovenfor, er lette for en barnefinger at pille af. Derfor skal du være opmærksom på risikoen for, at små børn kan få fat i dem og komme til skade med dem.

Læs mereÅben

Læs mereLuk

Hansen, Peter: Punktskrift i hverdagen - Ideer til afmærkning. Instituttet for Blinde og Svagsynede, Videncenter for Synshandicap (2010)


» Fold alle afsnit ud /