Inkontinens

Sidst opdateret 06-09-2024

Tre mænd er ude at sejleInkontinens rammer på tværs af køn og alder. Uanset, hvad årsagen til inkontinensen er, kan du have gavn af hjælpemidler, enten i perioder eller permanent. På den måde kan du forsætte med de aktiviteter, du plejer at lave i din hverdag.

Inkontinens indebærer problemer med at kontrollere vandladning og/eller afføring. Inkontinens kan ramme både mænd og kvinder, ung som gammel, og kan have forskellige årsager.

Der findes en række hjælpemidler, som kan bruges ved inkontinens, fx til at absorbere eller opsamle urinen, eller som kan forhindre eller begrænse en lækage. Derudover er der nogle strategier i forbindelse med toiletbesøg, hvor problemstillingen snarere er tilgængelighed eller kognitiv end egentlig inkontinens.

Årsager til inkontinensÅben

Årsager til inkontinensLuk

Inkontinens kan have mange årsager. Det kan være fysiske tilstande i området omkring blæren/tarmsystemet og bækkenbunden, fx skader efter fødsler eller operationer, hormonelle forandringer, hyppige belastninger af bækkenbunden i forbindelse med fx host, forstoppelse og overvægt, følgetilstand ved visse neurologiske lidelser og meget andet.

HjælpemidlerÅben

HjælpemidlerLuk

I dette afsnit kan du læse om forskellige typer af hjælpemidler til inkontinens.

Bleer, bind og trusser

Der findes mange forskellige typer bleer til at absorbere urin og/eller opsamle afføring. De adskiller sig fra hinanden i deres udformning og evne til at suge væske. 

Lukkede bleer benyttes især ved tranginkontinens, hvor der er risiko for, at du ikke når på toilettet i tide, eller hvis du har ekstra brug for at være sikker på, at bleen bliver siddende på plads. Lukkede bleer findes med forskellige slags lukninger: tapelukning, bæltelukning og som bukseble.

Åbne bleer (indlægsbleer eller inkontinensbind) anvendes især ved stressinkontinens, hvor der fx slipper urin ud ved host, nys eller hop. Åbne bleer lægges i og holdes fast af en tætsiddende trusse (evt. en fikseringstrusse).

Fikseringstrusserne er bredere ved skridtet, end almindelige trusser, og er mere elastiske. Bruger du bleen i en almindelig trusse med smalt skridt, kan trussen klemme på bleen, så denne ikke suger optimalt.

Indlægsbleerne er lettere at håndtere, end lukkede bleer, og de fylder mindre, både på lager og som affald.

Almindelige hygiejnebind til menstruation kan ikke suge tynd væske som urin, og har ikke samme evne til at holde huden tør og reducere lugtgener fra urin.

Til let inkontinens findes der vaskbare inkontinenstrusser, som har et absorberende lag i skridtet. De kan genbruges ligesom almindelige trusser. De kan efter behov suppleres med vaskbare absorberende indlæg.

Læs mere i guiden Bleer til voksne

Kolber, bækkener og urinopsamlere

Bruger du kateter, penishylster eller en urostomipose (en udvendig pose, der fungerer i stedet for blæren), kan du også have brug for en urinopsamler, hvis du ikke kan nå på toilettet. Det kan fx være i situationer, hvor du ikke selv kan komme ud af sengen eller sidder i en bilkø på motorvejen, er på en campingplads eller er turist i en storby. 

I guiden Urinopsamlere kan du læse mere om de forskellige typer urinopsamlere, og i hvilke situationer de forskellige typer kan bruges.

Underlag og betræk

Et absorberende betræk i sengen giver ekstra beskyttelse til madrassen. Nogle betræk er engangsprodukter, mens andre er vaskbare og kan bruges flere gange. Der findes også vandtætte, vaskbare lagner og betræk til dyner og puder, hvilket mindsker skaderne, hvis der sker lækager om natten.

Tilsvarende kan du få vandtætte og absorberende underlag til brug i stolesæder, ligesom en del stole kan fås med vandtæt betræk.

Varsling og forhindring af urinafgang

En inkontinensalarm kan give dig et signal i tilfælde af ufrivillig vandladning eller afføring. Alarmens sensor kan være udformet som et lille bomuldsstykke, som kan lægges i underbukserne. Der fås også lagner med sensorer.

Alarmens sensor registrerer de første dråber, og du kan få et signal, enten med lyd, lys eller vibration, så du kan nå at komme på toilettet.

Der findes også hjælpemidler, som forhindrer, at urin lækkes ufrivilligt:

Nogle af de produkter, der skal bruges af kvinder vaginalt, fungerer ved, at de trykker på urinrøret og lukker af for urinen, så du er tæt, når du bevæger dig, eller hvis du hoster eller nyser. Det kan evt. være at foretrække ved typer af fysisk aktivitet, hvor det vil være uhensigtsmæssigt at benytte bind, indlæg eller ble.

Til mænd findes der penisklemmer.

Badetøj

Der findes badebukser og badedragter, som slutter ekstra tæt, så du kan bruge dem, hvis du har inkontinens.

Nogle badebukser og badedragter bruges sammen med en ble, mens andre kan bruges uden ble. Dette afhænger af, hvordan inkontinensen kommer til udtryk hos dig.

StrategierÅben

StrategierLuk

En strategi kan være træning. En stærk bækkenbund gør, at du har nemmere ved at lukke urinrøret – og dermed undgå lækage. Du kan træne din bækkenbundsmuskulatur, fx ved at lave knibeøvelser, som i udgangspunktet kan gøres helt uden hjælpemidler. Ved stressinkontinens kan du knibe, lige før du fx skal hoste eller nyse, og holde knibet. 

Der findes hjælpemidler til træning af bækkenbunden, som hjælper dig til at knibe rigtigt, eller som stimulerer din bækkenbund, så du husker at knibe. 

Du kan også finde forskellige apps, som du kan bruge som inspiration til træning af bækkenbunden, og som kan hjælpe dig med at huske på, at du skal lave øvelserne dagligt.

Find dem via Hjælpemiddelbasens app søgning – hjælpemidler til træning af bækkenbund.

Gode råd fra Kontinensforeningen

Kontinensforeningen har bl.a. følgende råd til, hvad du selv kan gøre: 

  • Drik ca. 1½-2 liter i dagtimerne. Er det varmt, skal du drikke en 1 liter mere.
  • Drikker du meget om aftenen, vil du skulle op og tisse om natten. 
  • Gå på toilettet ca. hver 3.-4. time. Giv dig god tid på toilettet, men bliv ikke siddende for længe. 
  • Ved du ikke, hvor meget du drikker i løbet af en dag, og hvordan dine vandladningsvaner er, kan du udfylde et væske- og vandladningsskema henover tre dage, og tale med din læge om det bagefter.
  • Laver du knibeøvelser, vil du have lettere ved at lukke urinrøret, fordi du styrker bækkenbundsmuskulaturen. 
  • Forstoppelse kan forårsage urininkontinens. Hold maven i gang med motion og fiberrig kost. 

Søg læge, hvis du:

  • Er generet af inkontinensen.
  • Tænker, at overgangsalder spiller ind på inkontinensen.
  • Har nedsynkning af dine underlivsorganer.
  • Ikke kan tisse.
  • Har gentagne urinvejsinfektioner.
  • Har blod i urin eller afføringen.

Læs alle rådene på Hvad kan du selv gøre - Kontinensforeningen

Hygiejne og hudplejeÅben

Hygiejne og hudplejeLuk

Det er vigtigt at opretholde en god hygiejne, hvis du bruger bleer eller andre hjælpemidler til at absorbere eller opsamle urin/afføring, både pga. lugtgener og pga. særlig risiko for urinvejsinfektioner. 

Det er også vigtigt at sørge for passende opbevaring og bortskaffelse af bleer, af hensyn til både hygiejne og lugtgener i hjemmet.

Læs mere om hygiejne, opbevaring og bortskaffelse af bleer i guiden Bleer til voksne - Hygiejne, håndtering, opbevaring

Andre problemstillingerÅben

Andre problemstillingerLuk

Der kan være situationer, hvor du har brug for hjælpemidler, selv om du egentlig ikke lider af inkontinens.

Kognitivt

Hvis du er ramt af demens eller har en anden kognitiv funktionsnedsættelse og har svært ved at overskue en dagsrytme, så får du måske ikke passet dine toiletbesøg. Du kan derfor have behov for et hjælpemiddel til at understøtte din dagsrytme. Det kan fx være en overskuelig oversigt over dagens aktiviteter eller en alarm, som minder dig om, at det er tid at gå på toilettet.

Fysisk funktionsnedsættelse

Hvis du bruger kørestol, kan det være svært at benytte de toiletter, som findes, når du er hjemmefra, hvad enten det er private eller offentlige toiletter. I sådanne tilfælde kan en urinkolbe eller en urinopsamlingspose være en god løsning.

I guiden Urinopsamlere kan du læse mere om de forskellige typer urinopsamlere, og i hvilke situationer de forskellige typer kan bruges.

Du kan desuden få hjælpe til at finde apps med forslag om offentlige toiletter via Hjælpemiddelbasens app søgning – hjælpemidler til toiletbesøg

Læs mereÅben

Læs mereLuk


» Fold alle afsnit ud