Inkontinens

Sidst opdateret 24-09-2020

Tre mænd er ude at sejleInkontinens rammer mange mennesker, både mænd og kvinder, børn og voksne. Uanset hvad årsagen er til din inkontinens, kan du i perioder eller permanent have brug for hjælpemidler, så du kan forsætte med de aktiviteter, du plejer at lave i din hverdag.

Inkontinens indebærer, at man har svært ved at kontrollere vandladning og/eller afføring. Inkontinens kan ramme både mænd og kvinder, ung som gammel, og kan have forskellige årsager.

Der findes en lang række hjælpemidler, som enten kan forhindre eller begrænse lækagen, eller som kan absorbere urinen eller opsamle afføringen.

Du kan læse mere om inkontinens på Kontinensforeningens hjemmeside.

En tør hverdagÅben

En tør hverdagLuk

Der findes mange forskellige typer bleer til at absorbere urin og/eller opsamle afføring. Du kan med fordel læse guiden Bleer til voksne, som beskriver de forskellige typer bleer og hvor du får hjælp til at vælge en ble, som passer til dit behov.

Åbne bleer (indlægsbleer) lægges ind i og holdes fat af en stramtsiddende trusse, fx en fikseringstrusse.

Lukkede bleer findes med forskellige slags lukninger: med tapelukning, bæltelukning og som bukseble (også kendt som pull-ups). De er alle engangsprodukter.

Der findes også vaskbare inkontinenstrusser, som kan vaskes og genbruges ligesom almindelige underbukser, men som kan absorbere urin.

Hvis du bruger kateter, penishylster eller en urostomipose (en udvendig pose, der fungerer i stedet for blæren), har du også brug for en urinopsamler. I guiden Urinopsamlere kan du læse mere om de forskellige typer urinopsamlere, og i hvilke situationer de forskellige typer skal bruges.

Til brug i sengenÅben

Til brug i sengenLuk

Der findes forskellige typer absorberende betræk til sengen. Nogle er engangsprodukter, mens andre er vaskbare og kan bruges flere gange.

Personlig plejeÅben

Personlig plejeLuk

Det er vigtigt at opretholde en god hygiejne, hvis du fx bruger bleer eller andre hjælpemidler til at absorbere eller rumme urin/afføring. 

Læs mere om hygiejne, når du bruger bleer, i guiden Bleer til voksne: afsnit om hygiejne, håndtering og opbevaring af bleer.

FritidsaktiviteterÅben

FritidsaktiviteterLuk

Der findes badebukser, som slutter ekstra tæt, så du kan bruge dem, hvis du har inkontinens. Nogle badebukser bruges sammen med en ble, mens andre kan bruges uden ble. Dette afhænger af, hvordan din inkontinens er.

Det kan også være, du har behov for et inkontinensbetræk fx til din lænestol eller arbejdsstol. Disse findes både som engangsprodukter eller vaskbare, der kan bruges flere gange.

Varsling og forhindring af lækageÅben

Varsling og forhindring af lækageLuk

En inkontinensalarm kan give dig et signal i tilfælde af ufrivillig vandladning eller afføring. Alarmen kan være udformet som et lille bomuldsstykke eller en føler, som ligger i underbukserne. De fås også som et lagen til sengen. Når der sker et uheld får du signal enten med lyd, lys eller vibration.

En stærk bækkenbund gør, at du har nemmere ved at lukke urinrøret og dermed undgår lækage. Du kan træne din bækkenbundsmuskulatur ved at lave knibeøvelser. Bækkenbundstræning kan i udgangspunktet gøres helt uden hjælpemidler. Der findes dog hjælpemidler til træning af bækkenbunden, som fx hjælper dig til at knibe rigtigt eller som stimulerer din bækkenbund, så du husker at knibe.

Der findes også hjælpemidler, som forhindrer at urin lækkes ufrivilligt, fx urinrørspropper, vaginalbuer, penisklemmer og oppustelige balloner til at spærre urinrøret og pessarer.

 

» Fold alle afsnit ud /