Personer med én funktionsdygtig hånd

Sidst opdateret 18-12-2019

Mand med én hånd tager ud af bordet med bakkeDer findes en lang række hjælpemidler, som er tiltænkt eller velegnet til personer med én funktionsdygtig hånd. Læs mere og få inspiration til, hvad der findes til forskellige aktivitetsområder.

Hjælpemidlerne, der er beskrevet her, kan være nyttige for dig, der på grund af skade, svækkelse, gigt, amputation eller af andre årsager kun har én funktionsdygtig hånd.

Madlavning, spisning og rengøringÅben

Madlavning, spisning og rengøringLuk

Når du skal lave mad

Der findes et stort udvalg af enhåndshjælpemidler, som du kan bruge i forbindelse med madlavning. Du kan filtrere redskaberne, så du får vist dem, der er udviklet/velegnet til enhåndsbetjening.

Når du skal skære og hakke, kan du bruge et skærebræt med pigge, kanter, skruestik eller lignende, som holder madvarerne fast på brættet. Skærebrætterne fås også med skridsikkert underlag eller mulighed for at fiksere brættet på bordet, så det ikke skrider.

Pande- og kasserolleholdere er stativer, som holder panden eller kasserollen/gryden fast på komfuret, så du kan røre i maden, uden at panden/gryden skrider. På Hjælpemiddelbasen finder du dem under:

Under madlavningen kan du også få brug for emballageåbnere, som er udviklet til enhåndsbetjening, fx til at åbne dåser, kartoner og skruelåg.

  • Emballageåbnere (filtrér produkterne efter, om de er udviklet/velegnet til enhåndsbetjening)

Når mad og service skal fra køkkenet og hen til spisebordet eller retur, kan det være nyttigt at bruge en bakke med ét håndtag, skridsikkert underlag eller høje kanter, så du kan fragte tingene sikkert.

Hvis maden skal pakkes ned og opbevares efter måltidet, kan du få beholdere, som du nemt kan åbne ved at trykke på låget med én hånd.

Når du skal spise

Der findes tallerkener med høje kanter, så du kan løfte maden op langs kanterne på tallerkenen. Du kan også få separate tallerkenkanter, der kan monteres på en almindelig tallerken. Dette giver dig mulighed for at benytte samme service som resten af selskabet og for selv at vurdere, hvornår du synes, at du har behov for at bruge tallerkenkanterne. Flere tallerkener har også skridsikkert underlag, så du undgår, at tallerkenen glider rundt på bordet, mens du spiser.

Kvinde og mand ved et måltid

Kombinationsbestik er bestik, der fx kombinerer kniv og gaffel i ét produkt. Derved undgår du at skulle skifte mellem kniv og gaffel hele tiden.

Når du skal gøre rent

Til rengøring kan det være nyttigt med en karkludsvrider, hvormed du kan vride kluden med kun én hånd.

Der findes også opvaskebørster, der er specielt udviklet til enhåndsbetjening. Opvaskebørsterne kan fx være forsynet med sugekopper, så de kan fæstnes på en overflade. På den måde kan du holde på servicen og dermed vaske den af ved hjælp af opvaskebørsten.

PåklædningÅben

PåklædningLuk

Når du skal tage tøj af eller på, findes der en række hjælpemidler, der kan være nyttige. Fx findes der knappekroge, som bruges til at føre en knap igennem et knaphul eller trække en lynlås op eller ned.

Med en strømpepåtager eller strømpeaftager kan du tage strømper og strømpebukser på uden hjælp fra andre. De findes i mange forskellige udformninger. Læs mere i guiden om strømpepåtagere og aftagere.

Påklædningspinde er pinde med kroge eller gummidutter, som du kan bruge til fx at trække en jakke af eller på med. Andre kan bruges til at tage en BH af og på med.

Der findes forskellige åbne- og lukkemekanismer til dit fodtøj, så det er nemmere at tage fodtøjet af og på. Det kan fx være elastiksnørebånd, snorlåse eller velcrobånd. Velcrobånd er desuden velegnet til andre typer tøj, fx som alternativ til knapper i jakken.

Personlig plejeÅben

Personlig plejeLuk

Hjælpemidler til personlig pleje kan være med til at give dig større mulighed for at klare dig selvstændigt i hverdagen. Det kan fx være vanskeligt at klippe negle med kun én funktionsdygtig hånd, men der findes negleklippere, som netop er udviklet til enhåndsbetjening.

Der findes på samme vis sæbeautomater, toiletpapirholdere, emballageåbnere og tubenøgler, som er kendetegnet ved, at den funktionsdygtige hånd er fri til at bruge hjælpemidlet.

Mobilitet/transportÅben

Mobilitet/transportLuk

Bruger du en rollator, når du skal omkring, er det vigtigt at kunne bremse den med én hånd. Man kan til mange rollatorer få enhåndsbremser, som er en bremse, som monteres på det ene håndtag, men bremser i begge sider på samme tid. Nogle rollatorer fås med styrebøjle i stedet for to håndtag, hvilket gør det lettere at holde retningen med én hånd.

Hvis du cykler, kan du skifte den tohjulede ud med en trehjulet for bedre at kunne holde balancen. På en trehjulet cykel kan man komme langt ned i fart og endda holde stille uden at miste balancen. Hvis du foretrækker at forsætte på den tohjulede, bør du sørge for at have fodbremse og en håndbremse i stedet for to håndbremser. Der findes også knallerter og motorcykler med tre hjul i stedet for to. Vær her opmærksom på, om betjeningen kan foregå med én hånd, uden at du skal løfte hånden fra styret.

Færdes du i manuel kørestol, kan du få separate manøvreringssystemer, som kan monteres på kørestolen, så du kan drive den frem og holde retningen med én hånd. Der findes også enhåndsbremser, som bremser begge kørestolens drivhjul samtidig.

Tre- og firehjulede el-scootere fås også med enhåndsbetjening, så du kan betjene el-scooteren med én hånd. Det betyder, at fremadkørsel og bagudkørsel kan betjenes i samme side af styret. På Hjælpemiddelbasen kan du filtrere produkterne efter, om de er udviklet/velegnet til enhåndsbetjening.

Læse, tegne og skriveÅben

Læse, tegne og skriveLuk

En skrive- eller tegneplade kan hjælpe dig med at holde papiret fast, når du skal skrive eller tegne. Derudover findes der tegneredskaber, fx linealer med tyngde eller magneter, så også tegneredskabet bliver fastholdt, mens du skriver eller tegner.

Hvis du skal skrive på computer, findes der særligt udformede tastaturer, så tasterne er nemmere at nå med én hånd.

Læsestativer og læsepuder, der holder siderne på plads og i øjenhøjde, kan gøre det lettere at læse en bog, fordi du kan bruge den funktionsdygtige hånd til at bladre eller fx tage notater med.

Spil og kreativitetÅben

Spil og kreativitetLuk

En kortholder kan være til gavn, hvis du skal spille kort med vennerne eller familien. Den holder kortene på plads, mens du har hånden fri til at kunne trække kort osv. Kortblandere blander kortene ved at trykke på en knap.

Syrammer fastholder stoffet, så du kan sy eller brodere med én hånd.

Tegneplader eller læsestativer kan bruges til at holde papir eller lærred fast, så du kan tegne, male, skrive osv. med én hånd. Se mere i afsnittet Læse, tegne og skrive.

 

» Fold alle afsnit ud /